Pamiętacie sprzed diagnozy smak i lekkość kulek Rafaello? Rozpływały się w ustach... To już przeszłość. Klasyczne Rafaello ma w składzie mąkę pszenną, jest więc zabronione osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej. Ale mam sprawdzony na warsztatach bezglutenowych przepis na ekspresowe Rafaello z ciasteczek, dżemu, mleka (lub wody) oraz kakao (alergicy mogą pominąć). Słodkie kulki, obtoczone wiórkami kokosowymi, rozpływają się w ustach tak samo, jak pszenny oryginał.
Poznajcie przepis na ekspresowe Rafaello bezglutenowe z kakao, a na stałe zagości w Waszych domach.
Nie istnieje bezglutenowe Rafaello, ale można je zrobić w domu w 5 minut, serio! Ukulaj je z ciastek, dżemu i kakao! Powstanie bezglutenowe Rafaello!
Przepis na ekspresowe Rafaello powstał na potrzeby kulinarnych warsztatów bezglutenowych, które prowadziłam podczas odwiedzin włoskiego food trucka firmy Schär we Wrocławiu. Impreza odbyła się w lipcu 2022 r., podczas polskiej trasy bezglutenowego food trucka w Polsce.
Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem dzieci, ale również ich rodziców. Zobaczyli, że dosłownie w 5 minut może powstać coś z niczego! Oczywiście bezglutenowe Rafaello znikało jeszcze szybciej, niż powstawało!
KOMENTARZE