Blog

Przepis na luksusowe pralinki bezglutenowe z wiśnią

31/12/2022

Przepis na luksusowe pralinki bezglutenowe z wiśnią

31/12/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 2 godziny
Poziom Średnio trudne
Budżet Niezbyt drogie

Odwagi! To nie jest trudne - luksusowe pralinki bezglutenowe z wiśnią

Nie wiem, co powiedzą zawodowi cukiernicy, ale to, co upiekłam kilka dni temu, nazwałam: luksusowe pralinki bezglutenowe z wiśnią. Bo są malutkie, takie na jeden kęs, słodkie w smaku i wyglądzie, a jednocześnie bardzo eleganckie, na specjalne okazje. 

Ten przepis wymyśliłam przypadkiem, jak wiele innych w portalu. Chciałam upiec coś słodkiego na akcję w naszej szkole, która dostarczała ciasta na Wigilię dla osób samotnych. Wybór padł na brownie bezglutenowe, bo najszybciej je upiec. Ale jakoś tak wyszło, że krojąc ciasto na malutkie porcje, wykombinowałam przepis na luksusowe pralinki bezglutenowe z wiśnią i galaretką. Sama byłam z siebie dumna, bo misterne prace i dekorowanie potraw nie są moją najmocniejszą stroną. 

Składniki ciasta

  • 3 opakowania gotowej mieszanki na brownie bezglutenowe
  • pozostałe składniki według przepisu na opakowaniu mieszanki
  • forma o wymiarach około 20 x 30 cm
Poznaj skład mieszanki na brownie bezglutenowe marki Schär

Składniki polewy i dekoracji

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 125 g cukru
  • 110 ml wody
  • 25 ml miodu
  • 10 g żelatyny bez glutenu rozpuszczonej w 20 ml wody
  • 40 g kakao bez glutenu

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:

Wykonanie pralinek

  • brownie upiecz według przepisu na opakowaniu w formie o wymiarach około 25 x 35 cm
  • ostudź, a następnie schłodź w lodowce
  • w tym czasie przygotuj polewę (patrz niżej)
  • ostrym nożem pokrój ciasto na malutkie kwadraty
  • ułóż je w odstępach na płaskiej powierzchni
  • ugotuj galaretkę w połowie porcji wody podanej na opakowaniu i ostudź
  • gdy polewa przestygnie i zacznie lekko tężeć, udekoruj nią każdą porcję ciasta

Moja rada: jeśli upieczesz zbyt miękkie (płynne) brownie, będzie Ci trudno pokroić je na kwadraty i udekorować. 

Wykonanie polewy do pralinek bezglutenowych

  • żelatynę wymieszaj z wodą, a gdy zastygnie, wstaw naczynie do garnka z wrzątkiem, by żelatyna rozpuściła się
  • śmietankę, wodę i miód zagotuj
  • dodaj kakao, cukier
  • gotuj na malutkim ogniu i mieszaj raz po raz, do rozpuszczenia składników
  • wyłącz ogień, wlej żelatynę i energicznie wymieszaj polewę
  • zostaw do ostudzenia, raz po raz mieszając
  • uważaj: nie czekaj zbyt długo, bo zimna polewa pod wpływem żelatyny zbyt mocno zgęstnieje
luksusowe pralinki bezglutenowe schaer

Dekorowanie

  • gdy galaretka zacznie tężeć, na każdej pralince ułóż wiśnię i oblej dookoła odrobiną galaretki
  • tacę włóż do lodówki na 1-2 godziny
  • o ile pralinki nie znikną natychmiast, w lodówce można je trzymać 3-4 dni
  • smacznego!
luksusowe pralinki bezglutenowe schar

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się