Byłam niedawno w Czechach i z zazdrością patrzyłam w hotelu, jak mąż chrupał na śniadanie bagietki z kminkiem... Tak, Czesi jedzą bardzo dużo kminkowego pieczywa i mądrze robią, bo kminek rozgrzewa i ułatwia trawienie.
W Polsce kilka firm oferuje kminkowy chleb bezglutenowy (Incola, Bezgluten). Średni cena to 10-11 zł za 200 g chleba (czyli około 50 zł za kg). Tanio nie jest .
Dlatego stworzyłam przepis na kminkowy chleb bezglutenowy z komosą ryżową, który kosztuje około 10 zł za kilogram! To naprawdę możliwe, dlatego jeśli chcecie zaoszczędzić na bezglutenowym jedzeniu, nauczcie się piec własne chleby. To się po prostu opłaca.
W moim przepisie na chleb bezglutenowy z kminkiem jest również mąka z komosy ryżowej (quinoa), bogata w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor, potas, błonnik. Co ważne, dzięki sproszkowanemu kminkowi specyficzny smak komosy nie jest w ogóle wyczuwalny! Podstawowy przepis zakłada użycie 400 g mieszanki chlebowej i 100 g mąki z quinoa. Te proporcje gwarantują, że chleb będzie miękki i atrakcyjniejszy dla dzieci z celiakią.
Jeśli chcecie, by kminkowy chleb bezglutenowy miał jeszcze więcej wartości odżywczych, zastosujcie proporcje:
Obawiasz się specyficznego smaku mąki z komosy ryżowej? Kminek ją zatuszuje w 100%!
Pamiętajcie, że nie należy kroić gorącego chleba bezglutenowego, bo prowadzi to do powstania tzw. wtórnego zakalca. Chleb bezglutenowy musi ostygnąć, odparować i dopiero jest gotowy do jedzenia. Wtedy jest puszysty i lekki, rozpływa się w ustach. To mega miękki chleb bezglutenowy!
Najlepiej przechowywać go w bawełnianej lub lnianej ściereczce, absolutnie nie w folii ani w lodówce! W woreczku chleb może szybciej spleśnieć, z kolei w lodówce stanie się twardy. Naprawdę: genialne są ściereczki, testuję je od wielu lat i wiem, że to najlepsze rozwiązanie, by kminkowy chleb bezglutenowy - i każdy inny - zachował dłużej świeżość. Co ważne, właśnie dodatek mąki z quinoa również przedłuża miękkość i świeżość chleba.
Tak jak wspomniałam: dodatek bezglutenowej mąki z komosy ryżowej dodaje chlebowi wartości odżywcze, a jednocześnie jej smak doskonale tuszuje mielony kminek. Przyprawa nadaje też chlebowi ciekawy kolor, zbliżony do barwy bochenka pszennego. Same zalety!
Przetestujcie mój przepis na kminkowy chleb bezglutenowy z quinoa i podzielcie się nim z przyjaciółmi!
KOMENTARZE