Wiadomo, że razowe pieczywo jest najzdrowsze, ale wiadomo też, że dzieci z celiakią i tak najbardziej lubią jasny i miękki chleb bezglutenowy. Taki chlebek, który po kilku godzinach w szkole lub na wycieczce nie czerstwieje i nie kruszy się, lecz zachowuje przyjemny i delikatny miękisz. Jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami piekłam kilka lat temu – wtedy bochen miał kształt koła, a przepis był dość pracochłonny. Wczoraj, przy okazji eksperymentów z bułkami bezglutenowymi z ziemniakami KLIK wymieszałam też ciasto na chleb. I od razu sukces!
Faktycznie – ten jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami jest wyjątkowo miękki i delikatny, ale nie ma wcale nadmuchanej struktury jak wata cukrowa. Zachowuje elastyczność, łatwo go smarować. Dzięki dodatkowi ziemniaków (dobrze wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie) jest tańszy nić inne jasne chleby bezglutenowe. Część mixu zastępujemy bowiem warzywami. Spróbujcie i oceńcie sami ;)