Blog

11

Przepis na jasny, miękki chleb bezglutenowy z ziemniakami

20/11/2018

Przepis na jasny, miękki chleb bezglutenowy z ziemniakami

20/11/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wiadomo, że razowe pieczywo jest najzdrowsze, ale wiadomo też, że dzieci z celiakią i tak najbardziej lubią jasny i miękki chleb bezglutenowy. Taki chlebek, który po kilku godzinach w szkole lub na wycieczce nie czerstwieje i nie kruszy się, lecz zachowuje przyjemny i delikatny miękisz. Jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami piekłam kilka lat temu – wtedy bochen miał kształt koła, a przepis był dość pracochłonny.  Wczoraj, przy okazji eksperymentów z bułkami bezglutenowymi z ziemniakami KLIK wymieszałam też ciasto na chleb. I od razu sukces!

  • Mamo, jaki miękki ten chlebek! – Zosia przy śniadaniu od razu zauważyła, że kanapki są nieco inne, niż zwykle.

Faktycznie – ten jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami jest wyjątkowo miękki i delikatny, ale nie ma wcale nadmuchanej struktury jak wata cukrowa. Zachowuje elastyczność, łatwo go smarować. Dzięki dodatkowi ziemniaków (dobrze wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie) jest tańszy nić inne jasne chleby bezglutenowe. Część mixu zastępujemy bowiem warzywami. Spróbujcie i oceńcie sami ;)

Składniki na formę około                  35 x 10 cm

  • 130 g ugotowanych ziemniaków
    np. pozostałych z obiadu
  • 350 g bezglutenowego mixu chlebowego
    użyłam Mix B – Mix Bread Dr. Schär
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 250 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie łyżeczka maku
    do posypania chleba przed pieczeniem

Przygotowanie jasnego chleba bezglutenowego

  1. Ugotowane i ostudzone (nie zimne!) ziemniaki poduś lub zblenduj. 
  2. Świeże drożdże wymieszaj z łyżką mixu, łyżeczką cukru i 3 łyżkami wody. Odstaw na 5 minut.
  3. Do miski wsyp mix wymieszany z solą, dodaj spulchniony rozczyn drożdżowy i ziemniaki.
  4. Wlej wodę.
  5. Ciasto na jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut.
  6. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. 
  7. Ma powstać gęste ciasto, o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny, elastyczne w dotyku.
  8. Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wygładź powierzchnię mokrą łyżką. 
  10. Widelcem zrób nakłucia na powierzchni ciasta.
  11. Przykryj formę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, z dala od przeciągów, na około 40 minut.

Pieczenie i studzenie jasnego chleba bezglutenowego

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni C.
  2. Na dolną blachę wlej około 100 ml wrzątku.
  3. Wstaw formę do pieca, piecz chleb około 45-50 minut do suchego patyczka.
  4. Wyłącz piekarnik, ale przez 5 minut nie wyjmuj z niego formy.
  5. Formę wystaw na blat, po około 10 minut delikatnie wyjmij chleb.
  6. Jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami studź na metalowej kratce. 
  7. Przechowuj w lnianym worku lub papierze, nigdy w folii.
  8. Ten chleb zachowa świeżość przez 3-4 dni.

Formowanie i pieczenie miękkich bułek bezglutenowych z ziemniakami

  1.  Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Mokrymi dłońmi nabieraj porcje ciasta, ugniataj je przez chwilę i formuj bułeczki.
  3. Bezglutenowe bułeczki układaj na blaszce w odstępach. 
  4. Mokrym nożem zrób delikatne nacięcia na powierzchni bułek. 
  5. Posmaruj je wodą, przykryj mokrą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Bułki mają niemal podwoić objętość.
  6. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  7. Wstaw blachę i piecz bułki przez około 25 minut, do suchego patyczka. 
  8. Studź na metalowej kratce, przechowuj w lnianym worku do pieczywa. 
  9. Te bułki bezglutenowe są długo świeże i miękkie – nawet 3-4 dni po wypieku.
  10. Smacznego!

KOMENTARZE (11)

Żaneta 17/01/2022 17:45
Marto proszę o pomoc. Upiekłam chleb z powyższego przepisu, ale nie wyrósł i wyszedł zakalec. Gdzie mogłam popełnić błąd? Nie chciałabym się poddawać, dlatego proszę o wskazówki, które zawsze są dla mnie bardzo cenne:)
Jessica 27/03/2020 11:04
Dzień dobry, chlebek juz był robiony, jest pyszny. Smakuje jak swiezy, pszenny chleb. Proszę mi powiedzieć, czy mogę zrobić ciasto na bułki i odstawić je np. Na 2 godziny, aby upiec po powrocie ze spaceru? Czy coś się z tym ciastem stanie? Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 27/03/2020 11:37
Jessico, cieszę się, że chleb Wam smakuje :) Odnośnie ciasta - jak zostawisz je na dwie godziny, to przerośnie i potem bułki będą pełne dziur albo rozpłyną się i będą ciabatty.... Jeśli już, to wstaw ciasto do lodówki - w zimnie będzie rosło wolniej :)
Bezglutenowa Mama 24/04/2019 10:22
Czasem jest tak, że chleby bezglutenowe najlepiej wychodzą własnie w małych formach... Dlatego proponuję wyrobić ciasto z dwóch porcji, ale upiec z tego dwie formy za jednym razem :) A przy okazji przetestuję ten chlebek w dużej formie :)
Monika 23/04/2019 15:31
Chciałabym poprosić o wersje tego przepisu na większy bochenek.. Próbowałam zwiększyć ilość mąki i ziemniaków, ale się nie udał.. W tej wersji z 350 g wychodzi mi doskonale - jednak za szybko znika :)
Monika 15/12/2018 07:31
Kupić mix mąk i będziesz go miała.
Małgorzata 12/12/2018 13:28
nie mam mixu mąk, jakie mogę użyć by móc upiec ten chleb?
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 14:32
Małgosiu, niestety ten chleb z tego przepisu wyjdzie tylko na tym mixie. Można go kupić w Rossmannie, Piotrze i Pawle, w Carrefour i wielu sklepach eko. Jeśli chcesz upiec chleb z mąk jednorodnych, zerknij tutaj: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-chleb-ktory-jest-dlugo-swiezy/
Agata 02/12/2018 22:27
Mój pierwszy upieczony chlebek. Wyszedł pyszny, córka jadła go samego bez dodatków. Cały dzień a jest niejadkiem. Dziekuje za przepis. Mam pytanie czy używasz wypiekacz do chleba? Czy ten konkretny przepis by wyszedł w opiekaczu?jestem laikiem w kwesti pieczenia chleba a widać to będzie moja codziennie zadanie przez kilkanaście lat..
Aleksandra 20/11/2018 15:57
Dzień dobry! :) ile mam użyć drożdży suchych?
Bezglutenowa Mama 21/11/2018 09:26
Olu, w tym przepisie 7 g suchych drożdży bez glutenu. Powodzenia :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się