Blog

Przepis na czeskie rohliky bezglutenowe na śniadanie - nigdzie takich nie kupisz!

29/01/2023

Przepis na czeskie rohliky bezglutenowe na śniadanie - nigdzie takich nie kupisz!

29/01/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe rohliky, czyli puszyste rogale na śniadanie

W Czechach to must have każdego śniadania w domu i w hotelu: puszyste rohliky, czyli zawijane bułeczki. Nie do kupienia w wersji bezglutenowej (pomijając rzemieślnicze piekarnie bezglutenowe w Czechach).

Nie raz w czeskim hotelu oblizywałam się na widok rohlików, dlatego ten przepis od dawna „chodził mi po głowie”. Wreszcie kupiłam w Czechach naturalną mieszankę bezglutenową Nominal z nasionami chia i … poszło! Miałam wreszcie swoje bezglutenowe rohliky (po czesku: bezlepkove rohliky)!

Nigdy takich nie jadłam, to była prawdziwa uczta! Smak prawdziwych Czech, zupełnie inne pieczywo niż ze znanych mi mieszanek! To zasługa przypraw, bo w składzie mixów Nominal są przyprawy chlebowe! Na razie nie można w Polsce jeszcze kupić mąk Nominal, ale podobno wkrótce mają się pojawić. Przepis zapiszcie i wykorzystajcie przy okazji, nawet z innej mąki.

Liczba osób 4 osoby
Czas 100 minut
Poziom Średnio trudne
Budżet Tanie

Składniki (8 sztuk)

  • 250 g mieszanki bezglutenowej Nominal do jasnego pieczywa
  • 5 g suszonych drożdży bez glutenu
  • około 270 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki oleju
  • opcjonalnie: białko jaja do posmarowania rohlików przed pieczeniem
  • 3 łyżeczki maku bez glutenu
Poznaj instagramowy, polski profil czeskiej marki bezglutenowej Nominal
Nominal czeska maka bezglutenowa na jasny chleb

Wykonanie ciasta

  • Wymieszaj mąkę z drożdżami
  • Stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec dodaj olej
  • Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję, jak na klasyczne bułki bezglutenowe
  • Jeśli jest zbite i gliniaste, dodaj jeszcze kilka łyżek wody
  • Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na około godzinę, aż stanie się puszyste i porowate (jak wata)
Poznaj inne produkty bezglutenowe marki Nominal, niektóre są już w Polsce
przepis na czeskie rohliky bezglutenowe

Zobacz na filmiku, jak Bezglutenowa Mama piecze bezlepkove rohliky

Formowanie i pieczenie

  • Stolnicę i wałek oprósz mąką bezglutenową
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Podziel ciasto na 8 równych części, z każdej uformuj kulkę
  • Wałkuj kulki, by nadać im kształt trójkąta (zobacz na zdjęciach)
  • Każdy trójkąt roluj delikatnie, zaczynając od szerszej strony
  • Układaj na blaszce, złączeniem do dołu
  • Uformowane rohliky bezglutenowe posmaruj białkiem jaja (jeśli jest dozwolone w diecie domowników) i posyp makiem
  • Odstaw blachę w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż rohliky podrosną
  • Piekarnik nastaw na 220 stopni C, grzałka góra - dół
rohliky bezglutenowe bezlepkove Nominal
rohliky bezglutenowe nominal czeskie
przepis rohliky bezglutenowe nominal czeskie

Pieczenie i krojenie

  • Piecz rogaliki około 20 minut, do zrumienienia
  • Wyłóż na metalową kratkę, przy przestygły
  • Nie krój gorących rohlików, bo powstanie "wtórny zakalec", staną się gumowate
  • Smacznego i na zdrowie!
  • Bezglutenowe rohliky przechowuj w lnianej lub bawełnianej ściereczce, nigdy w folii, ani w lodówce

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się