Blog

2

Przepis na chrupiące gofry bezglutenowe od Dr. Żurka

13/11/2020

Przepis na chrupiące gofry bezglutenowe od Dr. Żurka

13/11/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Chyba każde dziecko z celiakią lubi domowe, chrupiące gofry bezglutenowe. U mnie gofry bezglutenowe schodzą na pniu, zwłaszcza jeśli zrobię je w słodkiej wersji. Im bardziej chrupiące gofry bezglutenowe, tym lepiej. Piekę je z różnych mąk, ale niedawno na fejsbuku piekarni Dr Żurek bez glutenu wyświetlił mi się przepis na gofry bezglutenowe z ich mieszanki Przepysznej dla dzieci. Ponieważ mieszanka ma idealny skład i sporo błonnika, jest cenne w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych – również do gofrów. Raz, dwa, trzy – machnęłam 8 gofrów bezglutenowych w ciągu paru minut. Do tego bita śmietanka z płatkami czekoladowymi i byłam najlepszą mamą na świecie 😁

Składniki na 8 domowych, chrupiących gofrów bezglutenowych

Jak upiec chrupiące gofry bezglutenowe bez miksów?

  • Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce łyżką
  • Dodaj jajka, masło i mleko i wyrób mikserem jednolite ciasto
  • Gofrownicę posmaruj masłem i rozgrzej 
  • Gdy będzie gorąca, wlewaj chochelką porcje ciasta – tak, aby masa nie wystawała ponad uwypuklenia foremek
  • Smaż gofry bezglutenowe – w zależności od mocy gofrownicy – przez około 5-8 minut – do zrumienienia
  • Jeśli twoja gofrownica z dołu lub z góry ma większą moc, obróć je w czasie pieczenia
  • Gotowe gofry bezglutenowe układaj na drewnianej deseczce, by odparowały
  • Piekłam te gofry kilka razy i przyznam, że ciasto nie wymagało rozrzedzania, jak to ma czasem miejsce w przypadku miksów zawierających zagęstniki, czyli zamienniki glutenu
  • Ważna informacja: dobra gofrownica to podstawa udanych gofrów. Ja korzystam z gofrownicy ze sklepu RTV, z metalowymi wymiennymi foremkami (do gofrów i tostów), którą kupiłam za około 170 zł. Jest niezniszczalna i świetnie smaży nawet wegańskie gofry bezglutenowe, na które przepis podam w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”, która ukaże się przed Wielkanocą

Jak podawać domowe, naturalne, chrupiące gofry bezglutenowe?

Chrupiące gofry bezglutenowe smakują bez żadnych dodatków, bo są chrupiące i słodziutkie. Ale dzieci zjedzą je z jeszcze większą radością, gdy udekorujesz gofry bitą śmietaną z wiórkami czekoladowymi, musem owocowym, cukrem pudrem, dżemem, kremem orzechowym i wszelkimi innymi pysznościami. Na zdrowie 😁

Jeśli chcesz przygotować te gofry bezglutenowe jako zamienniki pieczywa, dodaj mniej cukru – wtedy będą dobrze komponować się z masłem, serkiem śmietankowym, z pastami warzywnymi, z wędliną. A jeśli lubisz eksperymenty, przyrządź świetne gofry bezglutenowe z kaszy jaglanej KLIK.

Zobacz na filmie, jak piekę pyszne gofry bezglutenowe

KOMENTARZE (2)

Urszula 23/05/2021 18:51
Gofry z mieszanki przepysznej dla dzieci dr Żurek bez glutenu mimo wiernie odtworzonego przepisu nie są tak chrupkie jak powinny. Dopiero po odparowaniu na kratce są bardziej "sztywne" Wcześniej piekłam w tej samej gofrownicy gofry glutenowe i miały idealną konsystencję.
Daria 19/11/2020 11:45
I tu się zaintrygowałam nieco :) Mieszanki jasnej nie używałam dotychczas, ale chyba spróbuję zrobić gofry z mieszanki na chleb ciemny dr Żurek :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się