Chyba każde dziecko z celiakią lubi domowe, chrupiące gofry bezglutenowe. U mnie gofry bezglutenowe schodzą na pniu, zwłaszcza jeśli zrobię je w słodkiej wersji. Im bardziej chrupiące gofry bezglutenowe, tym lepiej. Piekę je z różnych mąk, ale niedawno na fejsbuku piekarni Dr Żurek bez glutenu wyświetlił mi się przepis na gofry bezglutenowe z ich mieszanki Przepysznej dla dzieci. Ponieważ mieszanka ma idealny skład i sporo błonnika, jest cenne w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych – również do gofrów. Raz, dwa, trzy – machnęłam 8 gofrów bezglutenowych w ciągu paru minut. Do tego bita śmietanka z płatkami czekoladowymi i byłam najlepszą mamą na świecie 😁
Chrupiące gofry bezglutenowe smakują bez żadnych dodatków, bo są chrupiące i słodziutkie. Ale dzieci zjedzą je z jeszcze większą radością, gdy udekorujesz gofry bitą śmietaną z wiórkami czekoladowymi, musem owocowym, cukrem pudrem, dżemem, kremem orzechowym i wszelkimi innymi pysznościami. Na zdrowie 😁
Jeśli chcesz przygotować te gofry bezglutenowe jako zamienniki pieczywa, dodaj mniej cukru – wtedy będą dobrze komponować się z masłem, serkiem śmietankowym, z pastami warzywnymi, z wędliną. A jeśli lubisz eksperymenty, przyrządź świetne gofry bezglutenowe z kaszy jaglanej KLIK.