Blog

2

Przepis na bułeczki bezglutenowe pieczone w prodiżu

24/04/2021

Przepis na bułeczki bezglutenowe pieczone w prodiżu

24/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie wierzyłam, że bułeczki bezglutenowe z prodiża mają tak wiele zalet. Owszem, znajoma pediatra, mama nastolatka  celiakią, od roku wychwalała swoje bułki bezglutenowe z prodiża i twierdziła, że to doskonały sposób na świeże pieczywo na campingu, ale i w domu. Jej zdaniem chleb i bułki bezglutenowe z prodiża dłużej zachowują świeżość, nie mają też twardej skórki. Hm, prodiż – przecież to urządzenie, z którego korzystała moja babcia…. Ostatecznie dałam się namówić, kupiłam polski prodiż, zrobiłam kilka prób i przyznałam koleżance rację. Bezglutenowe bułki pieczone w prodiżu to zupełnie inna bajka. Faktycznie ich skórka oraz miękisz są inne niż w tradycyjnych bułkach bezglutenowych, pieczonych w piekarniku. By przedłużyć ich świeżość zastosowałam jeszcze jeden trik – miks chlebowy Balviten połączyłam z łuską babki jajowatej i to był strzał w dziesiątkę. Od razu dzielę się przepisem, choć przyznam, że chętnie zostawiłabym go do kolejnej bezglutenowej książki kucharskiej 😍 Ale co tam, oto przepis na bułeczki bezglutenowe pieczone w prodiżu, na zdrowie. 

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Składniki na 9 bezglutenowych bułek z prodiża

  • 400 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    miks B Balviten KLIK
  • 3 łyżeczki łuski babki jajowatej
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • około 450 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie ciasta na bułki bezglutenowe pieczone w prodiżu

  • do miski wsyp miks B (czyli bezglutenową mieszankę do wypieku chleba i wszelkich ciast drożdżowych), babkę jajowatą, sól i wymieszaj
  • dodaj drożdże suszone lub świeże, rozpuszczone w 3 łyżkach letniej wody; wymieszaj łyżką
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut; pod koniec dodaj olej
  • ma powstać dobrze napowietrzone, elastyczne ciasto; jeśli jest zbite, ciężkie, gliniaste – dodaj kilka łyżek wody i wyrób jeszcze przez 1-2 minuty mikserem
  • skrop je wodą lub olejem, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 – 60 minut, aż podwoi objętość
  • czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia i użytych drożdży (na świeżych drożdżach ciasto rośnie szybciej)

ZOBACZ NA FILMIE, JAK WYROBIĆ CIASTO NA BEZGLUTENOWE BUŁKI

Formowanie i pieczenie w prodiżu bułek bezglutenowych

  • wyrośnięte ciasto powinno niemal podwoić objętość, być porowate, prawie jak wata cukrowa (patrz zdjęcie obok – kliknij je, by powiększyć obraz); wtedy jest gotowe do formowania bułek bezglutenowych
  • prodiż posmaruj olejem (spod i boki)
  • mokrymi dłońmi nabieraj porcje ciasta i delikatnie formuj bułeczki, układaj je obok siebie w prodiżu (patrz zdjęcie obok – kliknij je, by powiększyć obraz); jeśli nie chcesz, aby bułeczki w czasie pieczenia zrosły się, rozdziel je kawałkami papieru do pieczenia
  • wierzch bezglutenowych bułek skrop wodą, zamknij prodiż i włącz urządzenie, stosując się do instrukcji producenta
  • średni czas pieczenia bezglutenowych bułek w prodiżu wynosi 35 – 45 minut, ale zależy to od marki i systemu grzewczego; mój polski prodiż marki Radix PE-3-600) ma tylko grzanie górne i ono w zupełności wystarcza, czas pieczenia to około 45 minut
  • w czasie pieczenia bezglutenowych bułek w prodiżu nie należy otwierać pokrywki, zwłaszcza w ciągu pierwszych 25-30 minut; potem można uchylać pokrywkę (uważajcie, by się nie poparzyć) i wykałaczką sprawdzać, czy są gotowe (jeśli wykałaczka jest oklejona ciastem, to bułeczki muszą się jeszcze piec)
  • gdy bułki bezglutenowe z prodiża są gotowe, odłącz urządzenie od prądu, zdejmij pokrywkę i odczekaj kilka minut
  • delikatnie wyjmij bułki i ułóż je na metalowej kratce, by ostygły i odparowały

Nietuzinkowa przystawka  – bezglutenowe bułeczki z prodiża

Bułeczki w czasie pieczenia w prodiżu skleją się, ale to ich zaleta, bo powstaje dzięki temu wianuszek bułeczek, w zasadzie cały kwiatek 😋 Zobaczcie na zdjęcie powyżej, czyż nie wygląda apetycznie, dekoracyjnie i nietuzinkowo taki zestaw bułeczek bezglutenowych, ułożony na stole, na drewnianej deseczce? Bułeczki można kroić, odrywać – jak kto woli. Są puszyste i mięciutkie, więc świetnie smakują z dobrą oliwą z oliwek, ale również na sucho, z masłem, z dobrym kremem czekoladowym, z pastami warzywnymi, z wędlinami, serami  ze wszystkim. 

Takie bułeczki bezglutenowe z prodiża warto przygotować jako przekąskę lub przystawkę na przyjęcie, np. na zbliżającą się Pierwszą Komunię bez glutenu. Jestem przekonana, że duzi i mali goście będą zachwyceni. Okazuje się, że stary, zapomniany prodiż to całkiem fajne odkrycie. Zwróćcie tylko uwagę w razie ewentualnego zakupu, by był to produkt polski, wykonany z bezpiecznych materiałów. 

Jak przechowywać bezglutenowe bułeczki upieczone w prodiżu?

Bezglutenowe bułeczki z prodiża nie mają mega chrupiącej skórki, więc zdecydowanie różnią się od bułek pieczonych tradycyjnie, w piekarniku. Jednocześnie mają lekko przypieczoną skórkę i cudowny miękisz – w tym przypadku to również zasługa połączenia miksu B i łuski babki jajowatej. Zaprzyjaźniona pediatra z Warszawy, mama Antka z celiakią, miała rację: bezglutenowe bułki z prodiża to zupełnie inny rodzaj pieczywa. Nie lepszy, nie gorszy, ale inny. W ich rodzinie bułeczki bezglutenowe z prodiża sprawdzają się wiosną i latem na campingu, ale również na co dzień w domu. Magda piecze je z różnych mieszanek, z tych samych przepisów, co tradycyjne bułki bezglutenowe. Zamienia tylko piekarnik na prodiż. W ogóle używa prodiża na co dzień (piecze bułki, chleby i mięsa) i ja też zacznę swoją przygodę z tym zapomnianym sprzętem.

Jak przechowywać te bułeczki? Nigdy w folii ani w lodówce. Zawsze w lnianej lub bawełnianej ściereczce, w szafce lub chlebaku, z dala od źródeł ciepła. Moim zdaniem bezglutenowe bułeczki z prodiża, zwłaszcza te z mojego przepisu, z dodatkiem łuski babki jajowatej, zachowają świeżość dłużej, niż te z klasyczne piekarnika. Nie są bowiem tak przesuszone. 

KOMENTARZE (2)

Magda B 25/04/2021 16:50
ciasto z prodiża
Magda B 25/04/2021 16:48
Super! ja dzis też niedziela z prodiżem (polędwiczki), mam nadzieję, że Cię wciągnie i za jakisz czas będzie tu przepis na jakieś bezglutenowe ciacho !
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się