Blog

2

Przepis na bezglutenowe parówki zapiekane z zielonymi szparagami i mozarellą

28/05/2023

Przepis na bezglutenowe parówki zapiekane z zielonymi szparagami i mozarellą

28/05/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 2 osoby
Czas 20 minut
Poziom Łatwe
Budżet Średnio drogie

Danie premium: pyszne bezglutenowe parówki z zielonymi szparagami

Warto wykorzystać sezon na szparagi i włączyć to warzywo do diety dziecka z celiakią, ale i dla całej rodziny. Dlatego dziś podzielę się fajnym pomysłem na parówki bezglutenowe zapiekane ze szparagami i serem mozarella. 

Danie pasuje na każdy posiłek, jest proste, ale  bardzo atrakcyjne i nietuzinkowe. Taka potrawa premium z parówek bezglutenowych. Urozmaici spotkanie z przyjaciółmi i grillową ucztę.

Przepis jest bardzo prosty i szybki, Poradzą z nim sobie nawet osoby obustronnie leworęczne w kuchni bezglutenowej.  Pamiętaj o ważnej sprawie: wybierz parówki bezglutenowe o co najmniej 95% zawartości mięsa i jak najkrótszym składzie. Na szczęście można je dostać w każdym dyskoncie, a także w regionalnych delikatesach, np. Zyguła - Wędliny od Rodziny.

Składniki

  • 8 bezglutenowych parówek
  • 8 zielonych szparagów
  • opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki g sera mozzarella (lub startego żółtego)
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (np. natka pietruszki lub bazylii) do dekoracji

Wykonanie

  • Przed rozpoczęciem przygotowań nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce.
  • W garnku z małą ilością wrzątku (plus łyżeczka soli i cukru) gotuj szparagi przez około 3-4 minuty, aż staną się lekko miękkie.
  • Odcedź je i przełóż do miski z zimną wodą i ponownie odsącz.
  • Parówki przekrój wzdłuż i umieść w naczyniu do zapiekania, posmarowanym masłem lub oliwą.
  • W każdej parówce umieść po jednym szparagu, lekko wciśnij.
  • Posyp parówki wiórkami sera, ułóż w naczyniu kilka pomidorków.
  • Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10-15 minut, aż ser się rozpuści i nabierze złocistego koloru.
bezglutenowe parowki zygula ze szparagami

Wyjmij zapiekane parówki z piekarnika i udekoruj świeżymi ziołami. Teraz możesz cieszyć się smacznymi, zapiekanymi parówkami z zielonymi szparagami i serem mozzarella. Smacznego!

Dlaczego dzieci lubią parowki?

Dzieci często lubią parówki ze względu na kilka czynników:

  • Smak i tekstura: Parówki mają delikatny, miękki smak i konsystencję, co jest atrakcyjne dla dzieci. Są łatwe do przeżucia i nie mają twardych kawałków, co jest ważne dla małych dzieci, które jeszcze rozwijają umiejętności żucia.
  • Prosta i znajoma potrawa: Parówki to popularne i powszechnie znane danie. Dzieci często lubią posiłki, które są im znane i które jedzą regularnie. Parówki są jednym z takich dań, które można znaleźć w menu wielu rodzin.
  • Atrakcyjny wygląd: Parówki mają charakterystyczną cylindryczną formę, która może być interesująca dla dzieci. Mogą je traktować jak "małe kiełbaski", co może być zabawne i zachęcające do jedzenia.
  • Łatwość przygotowania: Parówki są łatwe do przygotowania i szybkie do gotowania, co jest wygodne dla zajętych rodziców.
  • Dzieci często doceniają jedzenie, które jest gotowe w krótkim czasie. 
Dlaczego dzieci lubią parowki?

Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie parówki są zdrowym wyborem żywieniowym. Czytajcie etykiety, wybierajcie parówki bezglutenowe o jak najwyższej zawartości mięsa. 

Nie tylko parówki

Ważne jest, aby dbać o różnorodność i równowagę w diecie dzieci, zapewniając im również inne zdrowe produkty spożywcze, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i białka roślinne lub zwierzęce.  

Dzieci, ale i dorośli na pewno polubią parówki bezglutenowe podane w atrakcyjnej formie, np. jako ośmiorniczki, pita z jajkiem, leczo.

Nie tylko parówki

KOMENTARZE (2)

Karolina 28/10/2023 22:01
Aż żałuję, że nie znalazłam tego przepisu w sezonie szparagowym! Zapisuję go na przyszły rok 💪
Bezglutenowa Mama 07/11/2023 09:10
Zapisz przepisz i poczekaj do wiosny, to już niebawem :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się