Blog

Przepis na bezglutenowe chlebki naan i rozgrzewający obiad jesienny

18/11/2024

Przepis na bezglutenowe chlebki naan i rozgrzewający obiad jesienny

18/11/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 50 minut
Poziom Łatwe
Budżet Raczej tanie

Bezglutenowe chlebki naan na obiad? Tak, zobaczcie przepis!

Lubiliście chlebki naan przed przejściem na dietę bezglutenową? Tęsknicie za nimi? Już nie musicie!

Oto przepis na bezglutenowe chlebki naan, podane na jesienny obiad, z rozgrzewającym sosem pomidorowym i soczystym kurczakiem... Pycha i niebo!

Autorką przepisu jest Magda, która wygrała jesienny konkurs firmy BEZGLUTEN, bo stworzyła baaardzo rozgrzewający obiad bezglutenowy. Właśnie chlebki naan są najważniejszym dodatkiem, a takie jeszcze ciepłe, prosto z patelni, znikają ze stołu w jednej sekundzie!

Takie przepisy bezglutenowe mogę testować jako jurorka! Bo nie wiem czy wiecie, ale zasiadałam w jury konkursowym 👩🏻‍🍳

To teraz zapraszam do kuchni, zróbmy ten obiad razem!

bezglutenowe chlebki naan przepis
Tu kupisz mieszankę bezglutenową Multi Mix marki BEZGLUTEN

Składniki bezglutenowych chlebków naan

  • 400 g mieszanki bezglutenowej Muti Mix Bezgluten
  • 7 g suszonych drożdży bez glutenu (lub 15 g świeżych)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • około 120 ml letniej wody
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suszonego czosnku

Składniki marynaty

  • około 500 g fileta z kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • po 1 łyżeczce: startego imbiru, kminu rzymskiego, mielonej kolendry i przyprawy garam masala, kurkumy
  • 1/5 łyżeczki chili w proszku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli

Pamiętaj, by użyć wyłącznie przypraw wolnych od glutenu i zanieczyszczeń krzyżowych glutenem

Składniki sosu

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe cebule,
  • puszka pasatty pomidorowej (dałam pomidory krojone)
  • 2 ząbki czosnku,
  • po 1 łyżeczce: startego imbiru, kminu rzymskiego, mielonej kolendry i przyprawy garam masala, kurkumy
  • 1/5 łyżeczki chili w proszku
  • 100 ml śmietany/jogurtu,
  • sok z cytryny
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
przepisy bezglutenowe najlepsze

Wykonanie chlebków naan

  • mąkę wymieszaj z solą, czosnkiem suszonym i cukrem, wsyp suszone drożdże (jeśli używasz świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach wody i wlej do mąki)
  • dodaj jogurt i oliwę
  • wyrabiaj mikserem (haki) 5 minut, porcjami dodając wodę
  • ciasto ma być gęste, ale nie gliniaste
  • przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na około godzinę
  • rozgrzej patelnię naleśnikową (możesz ją posmarować odrobiną oleju)
  • deskę posyp mąką, odrywaj kawałki ciasta wielkości dużej śliwki i dłońmi rozpłaszczaj kulki na płaskie placuszki
  • smaż z obu stron do zrumienienia, po kilka minut, pod przykryciem
  • ciasto, z którego odrywasz porcje na bezglutenowe chlebki naan, ma być szczelnie owinięte folią, by nie wysychało

Wykonanie mięsa i sosu

  • mięso pokrój w kostkę
  • wszystkie składniki z marynaty połącz i dodaj do mięsa, wymieszaj, odstaw na godzinę do lodówki
  • obierz i pokrój cebule, podsmaż na oliwie
  • dodaj czosnek oraz wszystkie przyprawy do sosu
  • wlej pasattę i mieszaj całość raz po raz w czasie gotowania
  • w razie potrzeby dodaj odrobinę wody
  • gotuj około 10 minut, a następnie zblenduj sos, w razie potrzeby dopraw
  • mięso wyjmij z marynaty i podsmaż z obu stron, dodaj do sosu
  • gotuj 15 minut na małym ogniu, by mięso naszło przyprawami
  • na koniec dodaj jogurt

Ten rozgrzewający obiad bez glutenu podawaj z ciepłymi chlebkami naan, dla smaku możesz dodać odrobinę dobrej oliwy z oliwek. Smacznego i na zdrowie!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się