Blog

2

Przepis na bezglutenowe bułeczki maślane bez kukurydzy

07/01/2020

Przepis na bezglutenowe bułeczki maślane bez kukurydzy

07/01/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś w Kauflandzie jest promocja na Mix It! Universal – ryżowy mix bezglutenowy bez kukurydzy Dr. Schär. Kilogram mixu kosztuje 10 zł. Napisałam o tym na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku i posypały się pytania o przepis bezglutenowe z użyciem tego mixu. Podsunęłam kilka podpowiedzi, ale szybko odtworzyłam też stworzony niedawno, jeszcze niepublikowany, przepis na ryżowe bułeczki maślane bez glutenu i bez kukurydzy. By jeszcze raz sprawdzić, czy przepis jest OK, w przerwach między pracą zagniotłam ciasto oraz bezglutenową kruszonkę. Teraz piszę o tym na blogu, a na kratce stygnie dwadzieścia bezglutenowych bułeczek maślanych z kruszonką… Tak, to jest ten moment, kiedy mogę się podzielić przepisem, a Wy zdążycie jeszcze do Kauflandu. Ponoć promocja na ten mix trwa tylko dzisiaj – we wtorek 7 stycznia. Jedna uwaga: ponieważ ciasto na bułeczki maślane bez kukurydzy rośnie bardzo szybko, warto najpierw przygotować bezglutenową kruszonkę oraz – jeśli chcecie – jabłkowy mus (ale bułeczki smakują świetnie i bez owoców, z samą kruszonką). I jeszcze coś: z tego samego przepisu upieczecie pyszny Brioche bezglutenowy, czyli maślany, słodki chlebek… Zwolenników margaryny w wypiekach od razu uprzedzam: w tym przepisie połowę roboty robi dobre masło – bo to przecież maślane bułeczki bezglutenowe, prawda? 😍

Składniki na kruszonkę bezglutenową

  • 140 g mąki  owsianej bezglutenowej
    można zmielić płatki owsiane w młynku
  • 90 g masła
  • 50 g cukru
  • opcjonalnie łyżeczka cukru z wanilią
    bez glutenu

Składniki na 20 maślanych bułeczek bezglutenowych

Składniki na mus jabłkowy

  • 3 duże jabłka
    bez skórki i pestek
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
    najlepiej cejlońskiego, bez glutenu

Jak przygotować ciasto na bezglutenowe bułeczki maślane bez kukurydzy?

  • mix It wymieszaj z łuską babki jajowatej i drożdżami
  • w osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem, dodaj do nich suche składniki
  • w czasie wyrabiania stopniowo dolewaj letnie mleko
  • na końcu porcjami dodawaj miękkie masło
  • w sumie czas wyrabiania ciasta na bezglutenowe bułeczki maślane bez kukurydzy powinien wynieść około 5 minut
  • ciasto obsyp delikatnie mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 25 minut – do podwojenia objętości

Mus jabłkowy do maślanych bułeczek bezglutenowych

  • w rondelku roztop masło
  • wsyp cynamon i jabłka pokrojone w kostkę
  • duś pod przykryciem, raz po raz mieszając – aż jabłka zmiękną
  • ostudź mus do temperatury pokojowej

Bezglutenowa kruszonka krok po kroku

  • w młynku do kawy zmiel płatki owsiane bezglutenowe
  • zagnieć je w misce  – z masłem i cukrem – na jednolitą masę
  • wstaw do lodówki bezglutenową kruszonkę, by zastygła
  • zimną kruszonką bezglutenową udekoruj maślane bułeczki

Lepienie i pieczenie maślanych bułeczek bezglutenowych bez kukurydzy

  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia 
  • stolnicę obsyp bezglutenową mąką
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, góra – dół
  • wyłóż na nią połowę ciasta i zagnieć je; jeśli się klei, delikatnie podsyp jeszcze mąką
  • uformuj wałek o średnicy około 5 cm
  • odrywaj po kawałku porcje ciasta i formuj kształt kulki
  • kulki układaj na blaszce i delikatnie je spłaszczaj
  • jeśli zechcesz – na tym etapie – zrób w kulkach wgłębienia i nałóż mus jabłkowy z cynamonem
  • bezglutenowe bułeczki maślane bez kukurydzy posmaruj rozkłóconym jajkiem i obsyp kruszonką wyjętą z lodówki
  • piecz około 25 minut – do zrumienienia; w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykryj bułeczki folią aluminiową
  • gdy pierwsza blacha będzie w piekarniku, bułeczki z drugiej niech podrosną trochę w niezbyt ciepłym miejscu 
  • studź na metalowej kratce, podawaj ze szklanką dobrego mleka 
  • część bezglutenowych bułeczek maślanych z kruszonką możesz zamrozić
  • z tego samego przepisu upieczesz bezglutenowy Brioche – maślany chlebek; w tym przypadku czas pieczenia wydłuż do około 40 minut, piecz do tzw. suchego patyczka

KOMENTARZE (2)

Urszula 10/05/2020 09:28
Witam w jaki sposób rozmrażać bułeczki żeby były miękkie i dobre?
Bezglutenowa Mama 13/05/2020 09:10
Oto precyzyjny poradnik: https://bezglutenowamama.pl/jak-odswiezyc-bezglutenowe-pieczywo/ W przypadku bułek - najlepiej odmrozić je 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, a potem - jeśli potrzeba - około 5 minut na parze. A jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, a mięciutki środek - zamrożoną bułkę wstaw do piecyka - 180 stopni około 7-10 minut :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się