Dziś w Kauflandzie jest promocja na Mix It! Universal – ryżowy mix bezglutenowy bez kukurydzy Dr. Schär. Kilogram mixu kosztuje 10 zł. Napisałam o tym na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku i posypały się pytania o przepis bezglutenowe z użyciem tego mixu. Podsunęłam kilka podpowiedzi, ale szybko odtworzyłam też stworzony niedawno, jeszcze niepublikowany, przepis na ryżowe bułeczki maślane bez glutenu i bez kukurydzy. By jeszcze raz sprawdzić, czy przepis jest OK, w przerwach między pracą zagniotłam ciasto oraz bezglutenową kruszonkę. Teraz piszę o tym na blogu, a na kratce stygnie dwadzieścia bezglutenowych bułeczek maślanych z kruszonką… Tak, to jest ten moment, kiedy mogę się podzielić przepisem, a Wy zdążycie jeszcze do Kauflandu. Ponoć promocja na ten mix trwa tylko dzisiaj – we wtorek 7 stycznia. Jedna uwaga: ponieważ ciasto na bułeczki maślane bez kukurydzy rośnie bardzo szybko, warto najpierw przygotować bezglutenową kruszonkę oraz – jeśli chcecie – jabłkowy mus (ale bułeczki smakują świetnie i bez owoców, z samą kruszonką). I jeszcze coś: z tego samego przepisu upieczecie pyszny Brioche bezglutenowy, czyli maślany, słodki chlebek… Zwolenników margaryny w wypiekach od razu uprzedzam: w tym przepisie połowę roboty robi dobre masło – bo to przecież maślane bułeczki bezglutenowe, prawda? 😍