Śliwki nas dosłownie zasypały w tym roku, więc pytacie o sprawdzony przepis na bezglutenową tartę ze śliwkami. Proszę bardzo, wczoraj go wymyśliłam i upiekłam, a od rana zjadłam już połowę. Bo tak smakuje moja bezglutenowa tarta ze śliwkami… Proszę, zabierzcie ją ode mnie, bo znowu nabieram okrągłych kształtów!!! Tarta jest niezwykle krucha (dzięki dodatkowi mąki z ciecierzycy), ale świetnie się kroi i nie kruszy. Słodkie śliwki, które puściły sok, ale zachowały mięsistość, utworzyły niebiańskie nadzienie. Kwaskowe i niemal puszyste jak pianka. Czego chcieć więcej?! Mój przepis na bezglutenową tartę ze śliwkami jest bogaty – tak jak tegoroczny sezon na śliwki. Przekonajcie się sami, ale na wszelki wypadek od razu upieczcie dwie porcje ;). A jeśli i tak zostaną wam śliwki, upieczcie bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką. Palce lizać, jesieni trwaj, a bezglutenowe wypieki niechaj cieszą nasze podniebienia :).
Składniki na bezglutenową tartę ze śliwkami
(forma o średnicy 23 cm)
W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i szybko zagnieć. Zawiń je w folię i wstaw na około 2 godziny do lodówki. Formę do tarty posmaruj masłem. Rozwałkuj zimne ciasto między dwoma arkuszami papieru dopieczenia – na grubość około 3 mm. Przełóż do formy i wylep brzegi. Zostaw kulkę ciasta (wielkości średniego pomidora) i włóż ją do lodówki. Nakłuj spód widelcem w kilku miejscach i wstaw formę na kwadrans do zamrażarki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Wstaw formę i piecz około 15 minut, do zrumienienia brzegów. W tym czasie przygotuj śliwki. Umyj je, przekrój na połówki i wyjmij pestki.
Na podpieczonym spodzie tarty posmaruj powidła i ułóż śliwki. Postaraj się, by zmieściło się jak najwięcej owoców – dzięki temu ta bezglutenowa tarta ze śliwkami będzie pełna jesiennego smaku. Rozwałkuj ciasto zostawione w lodówce. Wytnij kilka pasków i ułóż je w dowolny sposób na wierzchu tarty. Wstaw formę do piekarnika i piecz ciasto około 30-40 minut – aż śliwki zmiękną i puszczą sok. Kontroluj, czy nie przypiekają się brzegi tarty – wtedy przykryj ją folią aluminiową. Zostaw tartę w piekarniku do wystygnięcia. Następnie przełóż ją w formie do lodówki na kilka godzin. Skruszeje, a nadzienie nabierze lekko galaretkowej konsystencji. Bezglutenową tartę ze śliwkami serwuj z dodatkiem cukru pudru, bitej śmietany lub polewy czekoladowej. Uwaga: ona naprawdę szybko znika!
Jeśli nie macie czasu albo brakuje wam wszystkich składników na samodzielne upieczenie tarty bezglutenowej ze śliwkami, doceńcie dobrodziejstwa internetu :). W sklepie internetowym www.putka.pl/sklep możecie z dowolnego miejsca w Polsce zamówić bezglutenową tartę ze śliwkami. Jest pyszna! Kurier przyniesie ciasto już następnego dnia (przy łącznym zamówieniu na kwotę 90 zł przesyłka jest już gratis).