Pół kilo domowej babki marmurkowej bez glutenu i mleka w cenie 6 zł? Tak, mamy to Specjalnie dla Was na Wielkanoc (i to nie jest żart na prima aprilis) opracowałam kolejny przepis na bazie taniej mieszanki uniwersalnej Grano, którą jak wiem macie zgromadzoną w spiżarniach i nie zawsze wiecie, jak ją wykorzystać. Tania, bezglutenowa babka marmurkowa piecze się w mig i nie trzeba być mistrzem kuchni. Choć dochodzi północ i musze się wyspać przed jutrzejszym wypadem w Karkonosze, dopracowałam ten nowy przepis. Z przyjemnością dzielę się nowym pomysłem na tanią babkę marmurkową bez glutenu i bez mleka.
Składniki na bezglutenową babkę marmurkową za 6 zł
keksówka około 30 x 10 cm
- 3 jaja
- 120 g cukru
- 175 g mieszanki uniwersalnej Grano
dostępna w Lidlu, Dino i sklepach internetowych KLIK - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
bezglutenowego - 60 ml oleju
np. rzepakowego - 15 g kakao bez glutenu
- skórka otarta z wyparzonej cytryny lub pomarańczy

Wykonanie bezglutenowej babki marmurkowej za 6 zł
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, grzałka góra – dół
- Mąkę wymieszaj ze skórką cytrynową (zamiennie może być cukier waniliowy) i z bezglutenowym proszkiem do pieczenia
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia
- W misce ubij mikserem jajka z cukrem na puch (około 5-10 minut). Jaja muszą osiągnąć ten stan, inaczej wyjdzie zakalec
- Ciągle ubijając dodawaj mąkę i olej
- Podziel ciasto na dwie części; do jednej wsyp kakao
- Do keksówki wlewaj naprzemiennie białe i ciemne ciasto; nie ma znaczenia kolejność
- Formę z tanią babką marmurkowa bez glutenu i mleka wstaw do piekarnika na środkową półkę
- Piecz około 30 minut, do tzw. suchego patyczka
- Wyjmij keksówkę, a po około 5 minutach przełóż bezglutenową babkę marmurkową na metalową kratkę
- Gdy ostygnie, udekoruj cukrem pudrem
- Przechowuj w temperaturze pokojowej, owiniętą bawełnianą ściereczką
- Bezglutenową babkę marmurkową za 6 zł można mrozić
