Blog

5

Przepis: bezglutenowa babka marmurkowa za jedyne 6 zł

01/04/2021

Przepis: bezglutenowa babka marmurkowa za jedyne 6 zł

01/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pół kilo domowej babki marmurkowej bez glutenu i mleka w cenie 6 zł? Tak, mamy to 😍 Specjalnie dla Was na Wielkanoc (i to nie jest żart na prima aprilis) opracowałam kolejny przepis na bazie taniej mieszanki uniwersalnej Grano, którą jak wiem macie zgromadzoną w spiżarniach i nie zawsze wiecie, jak ją wykorzystać. Tania, bezglutenowa babka marmurkowa piecze się w mig i nie trzeba być mistrzem kuchni. Choć dochodzi północ i musze się wyspać przed jutrzejszym wypadem w Karkonosze, dopracowałam ten nowy przepis. Z przyjemnością dzielę się nowym pomysłem na tanią babkę marmurkową bez glutenu i bez mleka. 

Składniki na bezglutenową babkę marmurkową za 6 zł

keksówka około 30 x 10 cm

  • 3 jaja
  • 120 g cukru
  • 175 g mieszanki uniwersalnej Grano
    dostępna w Lidlu, Dino i sklepach internetowych  KLIK
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 60 ml oleju 
    np. rzepakowego
  • 15 g kakao bez glutenu
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny lub pomarańczy

Wykonanie bezglutenowej babki marmurkowej za 6 zł

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, grzałka góra – dół
  • Mąkę wymieszaj ze skórką cytrynową (zamiennie może być cukier waniliowy) i z bezglutenowym proszkiem do pieczenia
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia
  • W misce ubij mikserem jajka z cukrem na puch (około 5-10 minut). Jaja muszą osiągnąć ten stan, inaczej wyjdzie zakalec
  • Ciągle ubijając dodawaj mąkę i olej
  • Podziel ciasto na dwie części; do jednej wsyp kakao
  • Do keksówki wlewaj naprzemiennie białe i ciemne ciasto; nie ma znaczenia kolejność
  • Formę z tanią babką marmurkowa bez glutenu i mleka wstaw do piekarnika na środkową półkę
  • Piecz około 30 minut, do tzw. suchego patyczka
  • Wyjmij keksówkę, a po około 5 minutach przełóż bezglutenową babkę marmurkową na metalową kratkę
  • Gdy ostygnie, udekoruj cukrem pudrem
  • Przechowuj w temperaturze pokojowej, owiniętą bawełnianą ściereczką
  • Bezglutenową babkę marmurkową za 6 zł można mrozić

KOMENTARZE (5)

Bezglutenowa Mama 05/04/2021 22:24
Jasne :) Na pewno będzie super :)
Bezglutenowa Mama 05/04/2021 22:23
Jasne :)
Kasia 03/04/2021 13:38
Właśnie w takiej formie piekę, jeszcze 20 minut i będzie gotowa, podwoilam tylko składniki
Bezglutenowa Mama 05/04/2021 22:25
Wyjdzie bezglutenowa baba gigant :)
Małgośka 03/04/2021 11:39
Chciałam zapytać czy tą babkę da się upiec w typowej formie na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką?? Uda się ją wyjąć??
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się