Wegańskie gofry bezglutenowe to nie jakaś fanaberia czy modny przepis, ale życiowa konieczność. Przybywa dzieci z celiakią, uczulonych na jajka i mleko. Coraz więcej osób ma też nietolerancję glutenu czy pszenicy, połączoną z alergią na białka mleka i jajek. A gofry miło zjeść, prawda? Coś o tym wiem, bo na koloniach zawsze pieczemy dla grupy dzieci wegańskie bezglutenowe gofry (gdy pozostała grupa zjada gotowe gofry gluten-free z Dr. Schär). Przepis na gofry bez glutenu, jajek i mleka chciałam zamieścić w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy” (premiera przed Wielkanocą 2020), ale … zabrakło już dla nich miejsca. Dlatego recepturę na wegańskie gofry bezglutenowe zdradzam na blogu. Pamiętajcie, że podstawą sukcesu jest zarówno przepis, jak i dobra, naprawdę dobra gofrownica, ale nie taka za 50 zł….
Nie było łatwo… Chciałam stworzyć prosty przepis na wegańskie gofry bezglutenowe, więc wymyśliłam, że najprościej będzie użyć zastępnika jaj w proszku. Skoro zastępnik sprawdza się w wegańskich drożdżówkach i w wegańskich pączkach bezglutenowych KLIK, to dlaczego nie dałby rady gofrom bez jajek i mleka? Kombinowałam, zmarnowałam sporo mąki, ale gofry marnie się smażyły. Przyczyna tkwiła może w zbyt wielu dodatkach, bo udoskonalałam jednocześnie przepis mąką migdałową, siemieniem lnianym, mlekiem owsianym bezglutenowym itp.
Wreszcie wróciłam do receptury z kolonii bezglutenowych. Proste składniki: mąka, mielone siemię lniane (najlepiej złociste, bo daje ładniejszy kolor i delikatniejszy smak) i sok jabłkowy (bo generalnie nie przepadam za napojami roślinnymi – są za drogie). No i mam to 😁 Przepis na wegańskie gofry bezglutenowe, stworzony z myślą o dzieciach z celiakią, ale i o dorosłych na diecie bezglutenowej. Smacznego!
Odkąd od 2016 r. organizuję specjalistyczne kolonie bezglutenowe, gofry są obowiązkowym punktem jadłospisu. Gdy początkowo grupa kolonistów liczyła około 30-40 dzieci z celiakią, w kuchni dawałyśmy radę przygotować gofry bezglutenowe od podstaw. Ale teraz, gdy jeden turnus to około 80 osób do nakarmienia, jest to nierealne. Na szczęście jakieś 3 lata temu pojawiły się w sprzedaży gotowe gofry bezglutenowe Dr. Schär, teraz ściągamy je hurtowo ze sklepu Jedz Bez Glutenu. Otwieramy, odpiekamy 5 minut, sypiemy cukrem pudrem i gotowe! A dla dzieci z celiakią, uczulonych na mleko, jaja i skrobię pszenną bezglutenową, pieczemy domowe, wegańskie gofry bezglutenowe. I teraz dzielę się przepisem 😎
Tak jak wspomniałam, przepis miał znaleźć się w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy”, która ukaże się w marcu 2021 r., będzie można ją kupić w sklepie KLIK.
KOMENTARZE