Blog

Prosty przepis na puszyste racuchy bezglutenowe z magicznym składnikiem

19/09/2024

Prosty przepis na puszyste racuchy bezglutenowe z magicznym składnikiem

19/09/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mistrzowskie racuchy bezglutenowe - prosty przepis

Dzielę się z Wami prostym przepisem na klasyczne, takie prawdziwe, drożdżowe racuchy bezglutenowe, puszyste jak chmurka, z chrupiącymi brzegami, z jabłkową i cynamonową nutką... Po prostu niebo, są lepsze od pszennych!

To właśnie dodatek cynamonu sprawia, że po zjedzeniu tych racuszków bezglutenowych nie podniesie się tak bardzo poziom cukru w organizmie! 

Koniecznie je spróbujcie i podajcie całej rodzinie, bo są tego warte. 

Powstają na bazie polskiego mixu chlebowego, który ma dobrą cenę, zatem nie podraża całej potrawy. 

Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Dość tanie

Składniki - 12 szt

  • 250 g bezglutenowej mąki chlebowej Mix for Bread Balviten
  • szczypta soli
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu lub 16 g świeżych
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu bez glutenu
  • 2 jajka wielkość L
  • około 250 ml mleka
  • 20 g miękkiego masła
  • 1/2 dużego jabłka
racuchy bezglutenowe
Poznaj przepis na lekkie racuchy bezglutenowe na jogurcie

Wykonanie ciasta na racuchy bezglutenowe

  • jabłko (ze skórką) pokrój w kostkę
  • wymieszaj łyżką suche składniki: mąkę, cynamon, cukier, sól, drożdże (a jeśli chcesz użyć świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach letniego mleka)
  • wbij jajka
  • stopniowo wlewaj mleko i miksuj przez około 5 minut ciasto na bezglutenowe racuchy
  • pod koniec dodaj miękkie masło i dodaj pokrojone jabłka
  • wymieszaj ciasto łyżką i oprósz mąką
  • miskę przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą, odstaw na 30-50 minut, by ciasto stało się porowate i puszyste

Jak smażyć racuchy bezglutenowe? Tak samo jak pszenne - na małym ogniu, w głębokim oleju.

Racuchy bezglutenowe - smażenie

  • na patelnię wlej sporą porcję oleju, przynajmniej do połowy wysokości ścianek
  • rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu i porcjami nakładaj ciasto
  • aby uzyskać w miarę równomierny kształt, łyżką wyrównaj powierzchnię ciasta
  • smaż z obu stron na złoty kolor - na niedużym ogniu
  • gotowe racuchy bezglutenowe układaj na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym lub na metalową kratkę, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • gorące racuchy bezglutenowe podawaj z cukrem pudrem lub z dodatkiem konfitur, mrożonych lub sezonowych owoców
  • racuszki bezglutenowe sprawdzą się również w szkolnej śniadaniówce, gdyż równie dobrze smakują „na zimno”

Oczywiście te racuchy bezglutenowe można mrozić, a następnie rozmrażać w temperaturze pokojowej lub w piecyku (około 7 minut, temp. 150 stopni C).  Smacznego!

racuchy bezglutenowe

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się