Blog

Prosty przepis na biszkoptowe placuszki owsiano - migdałowe bez glutenu

18/06/2024

Prosty przepis na biszkoptowe placuszki owsiano - migdałowe bez glutenu

18/06/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 30 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Tanie

Najlepsze! Biszkoptowe-placuszki-owsiano-migdalowe-bez-glutenu

Pokochasz od razu i docenisz doskonały i zdrowy skład! To najlepsze i najzdrowsze placuszki bezglutenowe, które zrobiłam bez użycia miksów, naprawdę są genialne!

Niebo w gębie - to mało powiedziane, po prostu coś nieziemskiego! Świetne na śniadanie, deser, ale też do śniadaniówki do szkoły czy na prowiant w upalny dzień. I są pyszne na drugi dzień!

Poznaj mój najnowszy przepis bezglutenowy na biszkoptowe placuszki owsiano - migdałowe, które zrobisz bardzo szybko z prostych, naturalnych składników! Można je też nazwać: owsiane pancakes bezglutenowe - bo rosną i smażą się na małym ogniu, na suchej patelni. 

Usmaż je koniecznie i uwierz, że z takimi rarytasami dieta bezglutenowa naprawdę nie jest czymś strasznym.

Składniki (około 16 szt)

  • 60 g bezglutenowej mąki migdałowej Pięć Przemian (można zmielić migdały)
  • 160 g mąki owsianej bezglutenowej (można zmielić płatki - u mnie marki BEZGLUTEN
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej bez glutenu (jest w Lidlu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 20 g roztopionego lub bardzo miękkiego masła
  • 2 jajka
  • opcjonalnie kilka łyżek mleka do rozrzedzenia
  • dowolne dodatki: bita śmietana, miód, syrop klonowy, jogurt
bezglutenowe pancakes zdrowe przepis

Owsiane pancakes bezglutenowe to bogactwo dobrych składników, niski indeks glikemiczny, źródło węglowodanów złożonych i białka. Jedz na zdrowie ☘️  

Wykonanie

  • Wymieszaj jogurt z jajkami i masłem
  • W osobnej misce połącz mąki, proszek, sodę, sól, cynamon
  • Wsyp je do mokrych składników, chwile wyrób mikserem lub łyżką
  • Odstaw na minimum 30 minut
  • Jeśli ciasto zbytnio zgęstnieje i nie będzie się delikatnie spłaszczać po wlaniu na patelnię, dodaj kilka łyżek mleka lub wody
  • Smaż na patelni naleśnikowej posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego
  • Smaż placuszki na malutki ogniu, z obu stron na złoty kolor
  • Te pancakes bezglutenowe nie są tłuste, więc nie trzeba ich odsączać na papierowym ręczniku
  • Aby odparowały, najlepiej prosto z patelni układać je na metalowej kratce

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się