Blog

Probiotyk bez glutenu dla osób z celiakią prezent pod choinkę

19/12/2019

Probiotyk bez glutenu dla osób z celiakią prezent pod choinkę

19/12/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Sprawdzony, dobry probiotyk bezglutenowy zamiast czekoladek czy skarpetek pod choinkę? Dorosła osoba z celiakią na pewno doceni taki prezent, bo zazwyczaj, mimo stosowania ścisłej diety bezglutenowej, zmaga się z wieloma dolegliwościami. Nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego, ale również migreny, osłabienie odporności czy stany depresyjne w celiakii, są związane z nieszczelną śluzówką jelita. By ją uszczelnić, nie wystarczy zdrowa dieta i jakikolwiek probiotyk. Wiedzą o tym gastroenterolodzy, którzy pacjentom z celiakią zapisują Sanprobi Barier – probiotyk bezglutenowy, dedykowany właśnie tej grupie chorych. 

Probiotyk bez glutenu – skarb pod choinką 

Sanprobi Barier to probiotyk wieloszczepowy, który zawiera unikalną kompozycję dziewięciu (do niedawna było osiem) szczepów probiotycznych, starannie dobranych, które utrzymują i wspierają pracę bariery jelitowej. Sanprobi Barier kosztuje w aptekach około 25 zł za 40 kapsułek. Kuracja probiotykiem powinna trwać około trzy miesiące, ale wspierać ją ma zdrowa dieta bezglutenowa oraz żywność probiotyczna (kefir, maślanka, jogurt, kapusta i ogórki kiszone). Zatem – nie wstydźcie się zanieść mamie, cioci czy dziadkowi lub wujkowi probiotyk bezglutenowy jako prezent na Boże Narodzenie. Do prezentu dołączcie wydrukowaną z internetu ulotkę, by wiedzieli, jaki skarb znaleźli pod choinką ;) 

To nie moda na suplementy diety – to najnowsza wiedza

To nie jest tak, że obecnie probiotyki są modne, jak suplementy diety bijące rekordy popularności. Otóż dopiero niedawno, dzięki nowoczesnym technikom, naukowcom udało się zdobyć wiedzę o roli bakterii w rozwoju ludzkości i funkcjonowaniu człowieka. Na szczęście chętnie dzielą się z nami tymi wiadomościami. Wiedzieliście np., że w jelitach człowieka znajduje się ponad 1000 różnych gatunków bakterii? Tworzą tzw. mikrobiotę jelitową i są nam bardzo potrzebne, bo uczestniczą w rozkładzie niestrawionych resztek pokarmowych, produkują witaminy, głównie K oraz z grupy B, oraz zwiększają przyswajalność składników mineralnych. Bakterie – ale te właściwe – pomagają nam również zachować równowagę gospodarki lipidowej (cholesterol) i produkują śluz, który chroni nabłonek jelitowy przed kolonizacją drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Niestety – osoby z celiakią mają zaburzony skład mikrobioty jelitowej, a gastroskopia wykazała, że uszkodzenia śluzówki jelita obecne są u ponad 33% dorosłych pacjentów z celiakią stosujących ścisłą dietę bezglutenową… Uszkodzenie śluzówki prowadzi do stanu zapalnego, a w konsekwencji do niedożywienia u dzieci i dorosłych z celiakią, do zaparć lub biegunek, a nawet do innych chorób autoimmunizacyjnych. A jak zadbać o śluzówkę jelita u chorego na celiakię? 

Jak zadbać o jelita chorego na celiakię?

Dziecko lub dorosły chory na celiakię muszą stosować przez całe życie ścisłą dietę bezglutenową – ale w zdrowej wersji. Zdrowa dieta bezglutenowa jest oparta o naturalne produkty, nieprzetworzone, bez konserwantów, barwników i dodatków spożywczych. Dziecko z celiakią, jak i dorosły, powinni jeść codziennie dużo warzyw (błonnik), jaja, ryby, mięso drobiowe, wołowinę (zawiera dużo żelaza), orzechy włoskie, pestki słonecznika lub dyni, oliwę z oliwek, olej lniany, masło, ryż, kasze bezglutenowe itp. W diecie powinny również znaleźć się: kefir, maślanka, jogurt, kiszone ogórki lub kapusta, zakwas z buraków. Te produkty zawierają bowiem pożyteczne bakterie, czyli naturalne probiotyki.

Ale znam wiele osób, które mimo zdrowej diety bezglutenowej borykają się z zaparciami lub biegunkami, skarżą się na wzdęcia, przelewanie w jelitach lub uczucie rozpierania, ale również mają migrenę, depresję czy słabą odporność. Lekarze uważają, że to wina uszkodzonej śluzówki jelita, dlatego pacjentom z celiakią zalecają probiotyki. Ale uwaga: w aptekach można kupić wiele probiotyków, jednakże warte uwagi są tylko niektóre.

Probiotyk bez glutenu dla chorych na celiakię

Skoro naukowcy odkryli już tajemnice mikrobioty jelitowej osób z celiakią (ale nadal nie wszystkie), stworzyli dla nas specjalny probiotyk bezglutenowy: Sanprobi Barier. Zawiera on 8 wyselekcjonowanych, żywych i przebadanych klinicznie szczepów bakterii. W preparacie Sanprobi Barier zostały tak skomponowane, by wspierać odbudowę śluzówki jelita u osoby z celiakią. 

Gdzie kupić ten probiotyk? Jest powszechnie dostępny w aptekach stacjonarnych oraz internetowych. Kosztuje około 25 zł za 40 kapsułek. 

Probiotyki bezglutenowe – co warto wiedzieć?

  • Probiotyki lubią zimno – najlepiej przechowywać je w lodówce, popijać zimną wodą (nie sokiem)
  • Probiotyków nie zażywaj na pusty żołądek, gdyż „dopadnie” je kwas solny i do jelit dotrze zdecydowanie mniej pożytecznych bakterii. Najlepiej połknąć probiotyk w czasie posiłku – ale nie gorącego.
  • Kuracja probiotykiem powinna trwać do ustąpienia objawów, najlepiej zażywać je 2 x dziennie po jednej kapsułce przez około trzy miesiące.
  • Nie warto tracić pieniędzy na probiotyki o niesprawdzonym i nieudowodnionym działaniu.
  • Osoba z celiakią powinna mieć pewność, że dany probiotyk jest bezglutenowy.
  • Probiotyk, który ma w składzie nawet kilkanaście gatunków bakterii, ale nie ma podanych oznaczeń szczepów – nie jest wiarygodny.
  • Jakie oznaczenia szczepów są godne zaufania? Np. Bifidobacterium lactis W52, gdzie W52 to precyzyjne oznaczenie konkretnego szczepu.
  • Na etykiecie powinna być informacja, iż konkretne szczepy bakterii są bakteriami ŻYWYMI.
  • Nie warto kupować probiotyków z krótka datą ważności, z wyprzedaży.
  • Najlepiej wybierać probiotyki od znanych i zaufanych producentów, które dysponują własnym laboratorium i gwarantują, że bakterie probiotyczne w preparacie występują w zadeklarowanej na opakowaniu ilości przez cały okres przydatności do spożycia. Takie laboratorium posiada producent probiotyku bezglutenowego Sanprobi Barier. W zakładzie produkcyjnym powstają 84 tysiące kapsułek na godzinę.
  • Jest moc ;) 

(*) Wpis powstał we współpracy z producentem probiotyku Sanprobi Barier

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się