25/01/2014
25/01/2014
Czeskie knedliki nie mają sobie równych w Europie. Nic więc dziwnego, że nasi południowi sąsiedzi przygotowali bezglutenową wersję narodowego przysmaku.
Od paru lat przyjaźnię się z bezglutenowymi mamami z Czech, głównie z Ostravy, dlatego zdobywam ich tajne receptury :)
Teraz z przyjemnością zaprezentuję Wam najlepszy przepis na czeskie knedle bezglutenowe z polskiej mieszanki Mix for Bread Balviten.
Przepis jest oczywiście prosty: mieszamy gotową mieszankę firmy Jizerske Pekarny, drożdże i wodę. A dodatki? Pieczeń z sosem albo gulasz mięsny, duszona kapusta… Na samą myśl cieknie ślinka.
W czeskich marketach jest też dostępna gotowa, specjalna mieszanka bezglutenowa na knedle drożdżowe.
Jej producentem jest marka Jizerske Pekarny, obecnie niestety niedostępna w Polsce. Można ją kupić w Czechach w marketach Albert czy Globus. Na opakowaniu jest przepis.
Zapisz się
KOMENTARZE