Blog

Najlepszy przepis na czeskie knedliki bezglutenowe - od maminek z Ostravy

06/11/2023

Najlepszy przepis na czeskie knedliki bezglutenowe - od maminek z Ostravy

06/11/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Marzą wam się czeskie knedliki bezglutenowe, puszyste i pyszne?

Jadaliście czeskie knedliki przed przejściem na dietę bezglutenową? Tęsknicie?

Teraz znów są na wyciągnięcie ręki, mam prosty przepis, opracowywany przez kilka dni, pełnych porażek i sukcesów, ale oto jest!

Po konsultacjach z zaprzyjaźnionymi maminkami z Ostravy wiem, że to najlepszy przepis na czeskie knediki bezglutenowe. Lepszych testerów nie mogłam sobie wymarzyć :)

Czeskie knedliki bezglutenowe jada się z gulaszem mięsnym lub wegetariańskim lub z pieczenią i ciemnym sosem, ale jak ktoś lubi, to i słodki sos owocowy będzie smakował świetnie z puszystymi knedliczkami. 

Ten przepis powstał na bazie sprawdzonej mieszanki bezglutenowej Mix for Bread polskiej marki Balviten (najtańsza jest w sklepach Carrefour).

Liczba osób 3 osoby
Czas 90 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Tanie

Poniżej zobacz filmik z Instagrama: krok po kroku jak wykonać czeskie knedliki bezglutenowe.

Składniki

  • 180 g mieszanki bezglutenowej Mix for Bread Balviten (jeśli zmienicie mąkę, zmienią się proporcje mleka)
  • 10 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych drożdży bez glutenu (Oetker, Drożdże Babuni, marka Kaufland)
  • szczypta soli
  • jajko (u mnie od zaprzyjaźnionych kur)
  • około 100 ml letniego mleka
  • 2 łyżki oleju
Tutaj możesz kupić bezglutenową mieszankę do wypieków drożdżowych: Mix for Bread Balviten

Wykonanie

  • Wymieszaj suche składniki.
  • Wbij jajko.
  • Wymieszaj.
  • Porcjami wlewaj mleko.
  • Miksuj 5 minut, pod koniec dodaj olej.
  • Przykryj miskę, odstaw na około 40 minut, aż ciasto stanie się puszyste.
  • Uformuj wałek.
  • Ułóż na specjalnej nakładce do gotowania na parze, na dno naczynia wlej wodę.
  • Przykryj garnek, niech knedlik wyrośnie przez około 10-15 minut.
  • Gotuj około 20 minut, w Thermomixie: program Varoma, obroty 2, 20 minut.
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama-Glutenfreemom (@bezglutenowamama)

Jak podawać?

  • Knedlik wyłóż na papier do pieczenia, by wchłonął wodę ze spodu.
  • Krój gorący, podawaj z mięsnym lub wegańskim gulaszem lub z pieczenią i sosem, zawsze z dużą porcją warzyw.
  • Smacznego
czeskie knedle bez glutenu przepis

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się