Blog

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

07/03/2022

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

07/03/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
  • Dzień dobry, mam u siebie rodzinę z Ukrainy z dzieckiem na diecie bezglutenowej. Chciałabym, aby dzieci były zdrowo i smacznie żywione, a nie mam doświadczenia w diecie bezglutenowej. Proszę o poradę, co najlepiej kupić? Gdzie robić zakupy? Na co zwrócić uwagę?

Od razu odpowiadam na ten list, gdyż takich pytań jest z pewnością więcej. Wiele rodzin stać na zapewnienie drogiej żywności bezglutenowej swoim gościom z Ukrainy, nie apelują o przekazanie żywności, ale potrzebują wskazówek podczas zakupów. Oto poradnik dla osób, które goszczą uchodźców z Ukrainy, chorych na celiakię czy z alergią na gluten. Dla ułatwienia zamieszczam galerię zdjęć bezpiecznych produktów z poszczególnych sieci.

Dieta bezglutenowa w celiakii – podstawowe zasady

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

  • celiakia to choroba całego organizmu, trwa przez całe życie; jest przenoszona genetycznie; jedynym lekarstwem jest rygorystycznie przestrzegana dieta bezglutenowa; u osoby chorej nawet okruszek chleba pszennego może wywołać zmiany zapalne w jelitach;
  • w diecie bezglutenowej bezpiecznych jest wiele ogólnodostępnych i tanich produktów, ale trzeba umieć je znaleźć i właściwie odczytać etykietę (patrz niżej)
  • wiele zwykłych, wydawałoby się „czystych” i bezglutenowych produktach zawiera gluten lub jego drobinki (nawet one są groźne dla osoby z celiakią), np. mrożone warzywa, kostki rosołowe, wędliny, przyprawy, konserwy, wędliny itd., dlatego przed zakupem zawsze przeczytaj etykietę, bo gluten może być wszędzie, nawet w keczupie
  • jedzenie dla osoby z celiakią można przygotowywać w tej samej kuchni, w tych samych naczyniach (oprócz tostera czy miksera), ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasada (ramka niżej)
  • sypkie produkty bezglutenowe (kasze, mąki, płatki, bułka tarta), a także pieczywo muszą być przechowywane w osobnym pojemniku lub szafce
  • paczkowane pieczywo bezglutenowe z marketu ma długi termin przydatności, czasem jest twarde i czerstwe – to naturalne, wystarczy je odświeżyć na parze jak pyzy lub podgrzać w piekarniku jak grzanki; istnieją też specjalistyczne piekarnie bezglutenowe w dużych miastach (niektóre mają sprzedaż wysyłkową – np. Putka Bez Glutenu, Balviten), które oferują świeże pieczywo, ciastka, pączki, drożdżówki, pizzerki itd.
  • osoby z celiakią mają czasem dodatkowe nietolerancje pokarmowe, spytaj o to: mleko, laktoza, jaja, soja, kakao, sezam, seler, ryby itd.
  • najlepszym zamiennikiem mąki pszennej jest tak zwany mix B Balvitenu (w Stokrotce, Auchan) i Dr. Schär (w Rossmannie, Kauflandzie, Auchan)

Jak robić bezglutenowe zakupy?

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

  • większość zakupów bezglutenowych można zrobić w dyskontach, największy wybór jest w Netto, Biedronce, Lidlu, a także w Kauflandzie, Intermarche, Auchan; są tam wędliny, pieczywo, mąki, makarony, ciastka, a nawet pierogi i kluski oznaczone jako produkty bezglutenowe
  • zabronione są produkty wytworzone z: pszenicy (durum, semolina, seitan), żyta, pszenżyta, jęczmienia, zwykłego owsa lub zawierające ich dodatek albo tzw. zanieczyszczenia krzyżowe (na etykiecie jest wtedy napisane: produkt może zawierać, gluten, zboża, pszenicę itp.)
  • bezpieczne są: świeże warzywa i owoce, mięso, świeże i mrożone ryby (bez panierki), jaja, oleje i oliwy, masło, ser żółty, twaróg, serki topione, soki owocowe 100%, herbaty czarne i smakowe dobrej jakości, kawa naturalna i mielona 100%
  • ryzykowne są: produkty wytworzone ze zbóż bezglutenowych, takich jak kukurydza, ryż, gryka, proso, amarantus itp. – gdyż bardzo często są zanieczyszczone glutenem; moja rada: wszystkie produkty zbożowe dla osoby z celiakią kupuj tylko wtedy, gdy na etykiecie jest wyraźny napis PRODUKT BEZGLUTENOWY, np. chrupki kukurydziane bezglutenowe, mąka gryczana bezglutenowa, chleb bezglutenowy, mąka ziemniaczana bezglutenowa, płatki kukurydziane bezglutenowe itd.
  • owies jest dozwolony w diecie bezglutenowej, ale pod warunkiem, że jest wyraźnie oznaczony jako owies bezglutenowy
  • uwaga na dodatki, takie jak drożdże suszone, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier waniliowy itp. – nie kupuj tych zanieczyszczonych glutenem
  • osoba z celiakią nie może jeść pieczywa, ciastek, pizzy, pierogów ani żadnych dań mącznych wytwarzanych w zwykłych cukierniach, piekarniach czy pierogarniach, gdzie „na okrągło” pyli mąka pszenna
  • nabiał jest zazwyczaj bezpieczny, ale uwaga na ziarna w jogurtach, tanie wyroby seropodobne

Jakie produkty bezglutenowe kupić na początek?

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

  • mąka – mix B (marki Balviten lub Dr. Schär) – do naleśników, klusek, pierogów, pizzy, zagęszczania sosów, panierowania, ciasteczek, ciast drożdżowych i na proszku
  • makaron bezglutenowy (nitka rosołowa, spaghetti)
  • pieczywo bezglutenowe o długim terminie ważności; uwaga: chleb w Lidlu i Biedronce nie należy do najlepszych na rynku, choć smakuje wielu osobom
  • świeże pieczywo bezglutenowe, kupowane w miejscowych piekarniach specjalistycznych lub w sklepach internetowych Balviten lub Putka Bez Glutenu
  • płatki owsiane bezglutenowe (do owsianek, zagęszczania zup, panierowania kotletów itp.)
  • wędliny paczkowane, oznaczone jako bezglutenowe
  • ciasteczka, cukierki, przekąski oznaczone jako bezglutenowe
  • ogólnodostępne słodycze, bezpieczne w diecie bezglutenowej: TikTaki, czekolady Goplany, ŚmiejkiŻelki, słodycze Nimm2, Toffifee
  • dodatki: bezglutenowy proszek do pieczenia, soda oczyszczona Dr Oetker, drożdże suszone (Drożdże Babuni, Oetker, marki Kaufland, inne są zanieczyszczone glutenem)
  • kisiele, budynie bezglutenowe

Sprawdzone sklepy stacjonarne i internetowe z żywnością bezglutenową

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

SKLEPY STACJONARNE

  • Netto (ma specjalny regał ze zdrową żywnością): chleb, makarony, ciastka, przekąski, wafle ryżowe, białe kiełbaski, parówki, kilka rodzajów szynki, płatki owsiane bezglutenowe, mąka ziemniaczana bezglutenowa, większość mrożonych warzyw i owoców, lody bezglutenowe Anita i Grycan, kabanosy np. Tarczyński, mąka kukurydziana bezglutenowa, andruty, kakao
  • Biedronka: chleb, wafle ryżowe, makarony, wędliny, gotowa pizza bezglutenowa, większość mrożonych warzyw i owoców, kabanosy
  • Lidl: chleb, makaron, wafle ryżowe, bogaty wybór wędlin, niektóre czekolady ekwadorskie, mąka kukurydziana i ryżowa (oznaczone jako bezglutenowe), kakao
  • Rossmann: mix B, chleb, ciasteczka, precelki, żelki bez cukru, 
  • Kaufland: mąki, chleb, mrożone dania bezglutenowe marki Dr. Schär, mąki, wędliny paczkowane
  • Intermarche: chleb, makaron, ciasteczka, mrożone dania bezglutenowe marki Dr. Schär, kluski marki Jawo, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy (marki Celiko), wędliny paczkowane
  • Auchan, Carrefour: pierogi bezglutenowe Mateo, chleb, makarony, ciastka, proszek do pieczenia, budynie i kisiele, kakao, cukierki, wędliny paczkowane
  • WOLNA piekarnia bezglutenowa (Poznań, Wrocław, Komorniki, Łódź)

 

SKLEPY INTERNETOWE

Jak przygotować kuchnię pod kątem diety bezglutenowej?

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

  • w kuchni wydziel miejsce na przygotowywanie dań bezglutenowych – takie, gdzie najrzadziej szykujesz potrawy z mąki (miksujesz ciasta, panierujesz itp.)
  • górną szafkę (lub plastikowe pudełko) starannie umyj i umieść tam sypkie produkty bezglutenowe, ściereczkę bawełnianą z pieczywem, deskę do krojenia pieczywa oraz maselniczkę, a także słodycze i przekąski
  • jeśli niektóre produkty przesypujesz z oryginalnych opakowań do słoiczków, naklej na nie oznaczenia „bez glutenu” lub jakieś naklejki, np. serduszka (cokolwiek znajdziesz u dziecka w biurku)
  • zawartość szafki pokaż dorosłej osobie (np. mamie dziecka z celiakią), by podczas Twojej nieobecności potrafiła sama skorzystać z kuchni
  • musisz mieć osobne niektóre sprzęty (tylko te, których faktycznie będziesz używać, nie inwestuj od razu w całe wyposażenie kuchni): toster, mikser, gofrownica, łopatki drewniane do naleśników, sitko do makaronu, deska do krojenia pieczywa
  • na najwyższej półce lodówki ustaw produkty przeznaczone wyłącznie dla osoby z celiakią: osobny słoik dżemu, pasztety bezglutenowe, pudełko z szynką, maselniczkę, parówkami itp.
  • możecie korzystać z tych samych garnków, talerzy, sztućców itp.

Gotujemy i podajemy posiłki bezglutenowe

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

  • Najlepsza jest prostota: lepiej przygotować proste danie ze 100% pewnych bezglutenowych produktów, niż wymyślną potrawę z wyszukanych składników zanieczyszczonych glutenem
  • Sprawdź etykietę każdego składnika, zanim go użyjesz. Jeśli ma ostrzeżenie, że ZAWIERA lub MOŻE ZAWIERAĆ pszenicę, jęczmień, żyto, owies, zboża, gluten – nie używaj go
  • Najłatwiej przygotowywać dla całej rodziny niemal identyczne posiłki, by nie gotować dwóch obiadów, dwóch kolacji itp.; mogą to być zupy na bazie ziemniaków, ryżu, warzyw; sosy zagęszczane mąką ziemniaczaną bezglutenową; pieczone lub gotowane mięsa i surówki przygotowane bez glutenu
  • Bezglutenowe danie szykuj jako pierwsze, na czystym blacie i na czystej desce (panierowanie, krojenie, pieczenie, smażenie na świeżo nalanym oleju itp.)
  • Przygotowane dania bezglutenowe przykryj folią i ustaw z dala od glutenowych potraw
  • Bezglutenowe potrawy oraz produkty podawaj dziecku bezpośrednio do jego stolika, ułożone zawsze na osobnym talerzu i przykryte ściereczką lub szklaną pokrywką
  • Bezglutenowe dania odpiekaj w piekarniku okryte folią aluminiową, na nieużywanym papierze do pieczenia
  • Bezglutenowy makaron odcedzaj na czystym, osobnym sitku
  • Dziecko musi dostać wszystkie produkty jako osobną, wydzieloną porcję nałożoną z nowego opakowania, np. dżem, płatki bezglutenowe, wędliny, masło
  • Lepienie pierogów, klusek, kopytek itp.– bezglutenowe jako pierwsze, dalej postępuj jak w pkt 2 i 3
  • Wyrabianie ciasta na naleśniki, placuszki, racuchy itp. – tak jak w pkt 1 i 2 i 3
  • Bezglutenowy chleb – ukrój jako pierwszy na osobnej deseczce i czystym nożem, ułóż na czystym talerzu, przykryj i zanieś bezpośrednio do stolika dziecka
  • Pieczywo bezglutenowe bardzo szybko czerstwieje, dlatego należy je wykładać krótko przed posiłkiem i szczelnie okrywać serwetką
  • Ważne jest taktowne zachowanie – brak współczujących komentarzy wobec dziecka

Przykładowe dania dla dzieci i dorosłych z celiakią

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

ŚNIADANIE

  • jajecznica, pieczywo z masłem, wędlina, dowolne świeże warzywa, herbata, woda, mleko lub kakao
  • owsianka bezglutenowa (lub jaglanka, gryczanka) z owocami, miodem
  • kanapki (chleb lub bułki) z wędliną, żółtym lub białym serem, warzywa
  • parówki na ciepło, pieczywo z masłem, warzywa
  • tosty bezglutenowe (z chleba lub bułek), warzywa

OBIAD

  • krupnik z kaszą jaglaną, kotlety mielone panierowane w płatkach owsianych bg lub bułce tartej bg, surówka z kiszonej kapusty, woda
  • pomidorowa z ryżem, pieczeń drobiowa, sos zagęszczony bg mąką ziemniaczaną, ziemniaki, marchewka z jabłkiem
  • ogórkowa z ziemniakami, spaghetti bolońskie, woda, ogórki kiszone
  • rosół z makaronem bg lub z ryżem, kotlety drobiowe w panierce bezglutenowej, gotowane brokuły, marchewka, kalafior
  • zupa warzywna, gołąbki w sosie pomidorowym
  • gotowa pizza bezglutenowa z Biedronki

PODWIECZOREK

  • lody bezglutenowe Grycan z bitą śmietaną (ubij mikserem kremówkę)
  • świeże owoce w każdej postaci
  • budyń, kisiel, galaretka (bezglutenowe) + owoce świeże lub mrożone
  • gotowe ciasteczka lub przekąski bezglutenowe
  • naleśniki z maki bezglutenowej z owocami, czekoladą lub dżemem lub syropem klonowym/miodem
  • racuszki bezglutenowe
  • kopytka z masłem, cukrem i cynamonem
  • pieczone jabłka

KOLACJA

  • makaron bezglutenowy z warzywami
  • kanapki
  • kiełbaski
  • hamburger domowy
  • zapiekanki bezglutenowe domowe
  • szaszłyki
  • szakszuka

Kto pomaga uchodźcom z Ukrainy na diecie bezglutenowej?

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

Wybuch wojny w Ukrainie i dramat mieszkańców oraz uchodźców uruchomił łańcuszek pomocy, również dla rodzin z celiakią. Wielkie serca, ogromne chęci i otwarte portfele. Pisałam już o tym: najcenniejsza jest konkretna, celowana pomoc – przeczytaj więcej KLIK – Wojna w Ukrainie. Jak skutecznie pomóc rodzinom bez glutenu.

Dlatego nie idź na żywioł. Włącz się do akcji, które już mają opracowaną strategię, plan działania, kontakty. Oto przykładowe inicjatywy:

  • sklep Jedzbezglutenu.pl , z inicjatywy swoich klientek, pod patronatem Bezglutenowej Mamy, uruchomił cyklicznie sprzedaż BEZGLUTENOWEGO PAKIETU DLA UCHODŹCY Z UKRAINY – klik , pakiety trafiają do punktów recepcyjnych na granicy. Pakiety nie są dostępne w stałej sprzedaży, ale sklep wystawia je w momencie, gdy w danym punkcie recepcyjnym skończą się zapasy. 
  • konwój Bezglutenowej Mamy z żywnością bezglutenową i niskobiałkową trafił w niedzielę 6 marca do Stryja w Ukrainie, tam powstał magazyn dla rodzin z celiakią, które mogą się zgłaszać i zaopatrywać bezpłatnie w żywność (pieczywo, mąki, bakalie, płatki owsiane, mleko bez laktozy, wafle ryżowe, płatki śniadaniowe, ciasteczka, makarony)
  • Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej Mamy, wspólnie z wolontariuszami, koordynuje pomoc dla podopiecznych domów dziecka i placówek dla dzieci z niepełnosprawnościami, wkrótce zostanie uruchomiona zbiórka na konto na ten cel

Galeria zdjęć – co kupić do jedzenia dla osoby na diecie bezglutenowej? Zdjęcia

Poradnik dla osób, które goszczą Ukraińców na diecie bezglutenowej

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się