Blog

Pomysł na parówki bezglutenowe: zapiekane w cieście francuskim

23/06/2023

Pomysł na parówki bezglutenowe: zapiekane w cieście francuskim

23/06/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 25 minut
Poziom Łatwe
Budżet Średnio drogie

Parówki bezglutenowe otulone ciastem francuskim, genialny przepis!

Szukasz pomysłu na parówki? Oto przepis na parówki bezglutenowe w cieście francuskim, które zaskoczą domowników lub gości swoim smakiem i wykwintnością.

Naprawdę łatwo je przygotować, wystarczy rulon mrożonego bezglutenowego ciasta francuskiego i opakowanie dobrych jakościowo parówek.

Nie musisz mieć żadnych umiejętności kulinarnych, bo to jeden z przepisów dla obustronnie leworęcznych w kuchni bezglutenowej. 

Składniki

  • rulon mrożonego bezglutenowego ciasta francuskiego Dr. Schär (do kupienia w Kauflandzie, Intermarche, Kuchniach Świata)
  • opakowanie parówek bezglutenowych premium (100% zawartości mięsa) - użyłam parówek od Zyguły
  • opcjonalnie białko jajka do posmarowania
  • opcjonalnie rozmaryn lub tymianek do dekoracji
  • opcjonalnie sos pomidorowy lub pesto - jako propozycja podania
Poznaj zalety mrożonego, bezglutenowego ciasta francuskiego Dr. Schär

Wykonanie

  • Rozmroź ciasto francuskie i rozwałkuj je lekko na stolnicy. Powinno mieć grubość około 2-3 mm.
  • Pokrój arkusz ciasta francuskiego na pasy szerokości około 2 cm.
  • Zawiń każdą parówkę w pasek ciasta francuskiego, starając się owijać równomiernie wokół całej długości parówki.
  • Umieść parówki w cieście francuskim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jeśli chcesz nadać potrawie bardziej złocisty kolor i chrupiącą skórkę, możesz roztrzepać jajko i delikatnie posmarować nim ciasto przed pieczeniem. Posyp ziołami.
  • Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ciasta francuskiego, zwykle przez około 15-20 minut.
parówki bezglutenowe zygula w ciescie francuskim
Dowiedz się więcej na temat parówek bezglutenowych premium - Zyguła Wędliny od Rodziny

Propozycje podania parówek bezglutenowych w cieście francuskim

  • Po upieczeniu wyjmij parówki w cieście francuskim z piekarnika i pozostaw je na chwilę, aby lekko ostygły.
  • Podawaj parówki bezglutenowe w cieście francuskim na eleganckim talerzu lub półmisku.
  • Możesz je podać z ulubionymi sosami, jak musztarda, keczup czy sos czosnkowy.

Danie sprawdzi się jako przekąska na grilla, nietuzinkowa kolacja czy wykwintne danie na imprezę z przyjaciółmi. 

Pamiętajcie, że aby potrawa miała klasę premium, lepiej nie oszczędzać ani cieście francuskim, ani na dobrych parówkach bezglutenowych. Naprawdę ma znaczenie jakość składników: chodzi o kubki smakowe, zapach, wygląd, ale również o wartości odżywcze całego dania.

Propozycje podania parówek bezglutenowych w cieście francuskim

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się