Blog

Pomysł na parówki: bezglutenowe ślimaczki na śniadanie

24/02/2024

Pomysł na parówki: bezglutenowe ślimaczki na śniadanie

24/02/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pomysł na parówki bezglutenowe: ślimaczki na śniadanie lub przekąska zamiast pizzy

Znudziły Wam się gotowane parówki bezglutenowe na śniadanie? Oto mój kolejny pomysł na parówki: drożdżowe ślimaczki z parówkami na śniadanie. Potrawa sprawdzi się nie tylko jako pierwszy posiłek, ale też jako przekąska, np. zamiast pizzy na spotkaniu z przyjaciółmi.

Danie wygląda efektownie i jest bardzo sycące, tym bardziej, gdy użyjecie parówek bezglutenowych o zawartości 100% mięsa (np. marki Zyguła Wędliny od Rodziny). 

Wbrew pozorom nie jest to trudny przepis, po prostu wczytajcie się dokładnie w przepis na parówki bezglutenowe w ślimaczkach i z pewnością ocenicie, że podołacie temu zadaniu. 

Zapraszam do kuchni, takie danie z pewnością docenią dzieci, które uwielbiają parówki. 

Składniki ciasta drożdżowego

  • 300 g mieszanki do wypieku pieczywa - użyłam Mix B - Bread Mix Schär
  • 8 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • około 270 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki kurkumy suszonej do zabarwienia ciasta
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego oregano
Mieszankę Mix B - Bread Mix Schär kupisz w sklepie JedzBezGlutenu.pl

Składniki nadzienia

  • 200 g sera mozzarella lubżółtego (tartego)
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu (łagodnego lub pikantnego)
  • 6 łyżek suszonej cebulki (mogą być też 2 małe cebule posiekane i zeszklone, odciśnięte z tłuszczu)
  • 6 pomidorów suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 żółta papryka
  • 4 parówki pokrojone w plasterki lub 100 g salami pokrojonego w kostkę
Tu sprawdź, gdzie kupić parówki bezglutenowe marki Zyguła Wędliny od Rodziny

Wykonanie ciasta

  • Wymieszaj mąkę z solą, dodaj drożdże suszone lub świeże rozpuszczone w 3 łyżkach letniej wody.
  • Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj olej.
  • Ma powstać gęste, ale elastyczne ciasto o konsystencji dobrze wyrobionej
  • ciastoliny. W razie potrzeby dodaj do ciasta parę łyżek wody. Po uformowaniu w kulę powinno delikatnie rozpłaszczyć się w misce.
  • Posyp ciasto mąką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut

Wykonanie potrawy

  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Wymieszaj musztardę z koncentratem i ketchupem, pokrój pomidory suszone
  • w paski, a paprykę w kostkę. Posiekaj ogórki i odciśnij je z soku.
  • Parówki bezglutenowe od Zyguły pokrój w plasterki.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Ma powstać prostokąt o wymiarach 15–20 cm, o grubości około 3 mm.
  • Posmaruj ciasto sosem musztardowo-pomidorowym, posyp papryką, ogórkami, ce-
  • bulką, suszonymi pomidorami i wędliną.
  • Pokrój prostokąt na 8 długich pasków.
  • Każdy pasek zwijaj jak ślimaka i układaj w tortownicy blisko siebie, tworząc koło. Rulony mają przylegać do siebie.
  • Posmaruj je roztrzepanym białkiem jajka (jeśli chcesz) i posyp sezamem. Zostaw na 15–30 minut do wyrośnięcia.

Ten pomysł na bezglutenowe parówki jest jednym z  wielu  parówkowych przepisów na moim blogu, sprawdź i przetestuj je :) 

Pieczenie

  • Piekarnik nastaw na 220°C, opcja góra- dół.
  • Wyrośnięte ślimaczki wstaw do nagrzanego piekarnika na 20–25 minut. Piecz do zrumienienia.
  • Wyjmij tortownicę, danie jest gotowe!
  • Podawaj z dużą porcją warzyw i jeśli chcesz - z ketchupem lub majonezem.

Mam nadzieję, że moje parówkowe przepisy będą pysznym urozmaiceniem posiłków Waszych dzieci z celiakią, alergią na gluten, na diecie bezglutenowej ❤️


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się