Blog

10

Placek z owocami bezglutenowy przepis mojej Mamy

18/09/2017

Placek z owocami bezglutenowy przepis mojej Mamy

18/09/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 9 osób
Czas 50 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Tanie

Bezglutenowy placek z truskawkami i kruszonką - szybki przepis

Ten prosty i szybki placek bezglutenowy z owocami powstał w mojej kuchni, ale przepis pochodzi od mojej Mamy. Zapewniam, że uda się każdemu z Was. Moja Mama piekła go odkąd pamiętam, choć oczywiście w wersji glutenowej (w latach 80-tych mąki bezglutenowe były w Polsce niedostępne). Pojawiał się na święta, niedziele, imieniny czy rodzinne spotkania – to była ikona Jej kuchni, arcydzieło doceniane już przez 3 pokolenia.

Najczęściej Mama przygotowywała go ze śliwkami i kruszonką. W dzieciństwie nie mogłam jeść tego ciasta (chyba, że w czasie licznych prowokacji glutenem), ale teraz, gdy ocalam od zapomnienia przepisy mojej Mamy, po prostu zamieniłam składniki - tym razem użyłam sprawdzonej mieszanki bezglutenowej MultiMix marki Bezgluten, która jest wzbogacona mąką jaglaną, a nie zawiera mąki ryżowej (to ważna informacja dla osób z alergią na ryż).

Tak powstał placek bezglutenowy z truskawkami – smak mojego dzieciństwa, słodka pamiątka po Mamie, która w tym roku od nas odeszła. Zachęcam, abyście w swojej kuchni upiekli właśnie ten placek z owocami bezglutenowy – to jeden z najprostszych przepisów na moim bezglutenowym blogu.

Składniki (forma 15 x 15 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (szklanka o poj 250 ml)
  • 4 średnie jajka (u mnie wiejskie)
  • 250 g mieszanki bezglutenowej Multimix firmy Bezgluten (jeśli użyjesz innej mieszanki, proporcje mogą być nieco inne)
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru z wanilią
  • około 9-12 truskawek
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
  • kruszonka bezglutenowa
Poznaj inne przepisy na inne słodkie ciasta bezglutenowe

Składniki kruszonki

  • 15 g zimnego masła
  • 15 g cukru
  • 25-30 g mieszanki Multimix
placek bezglutenowy z truskawkami multimix

Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, zagnieć je i rozkrusz. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła lub mąki. Kruszonka nie może być zbyt mokra ani zbyt sypka. 

przepis na kruszonke bezglutenowa

Bezglutenowy placek z truskawkami to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów bezglutenowych. 

Wykonanie ciasta

  • zagnieć składniki kruszonki i wstaw do lodówki
  • formę wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 180 st C, góra-dół
  • mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  • ubij masło mikserem na puszystą masę (5 minut)
  • porcjami dodawaj cukier i miksuj 5 minut
  • dodawaj po 1 jajku i miksuj
  • wsypuj porcjami mąkę z proszkiem
  • gęste kremowe ciasto przełóż do formy, wygładź
  • dekoruj truskawkami (każdą zanurz najpierw w mące)
  • posyp kruszonką
  • piecz 40-45 minut do suchego patyczka
  • ostudź

Zjedz do kawy i zapakuj dziecku do śniadaniówki lub sobie do lunchboxa do pracy. Smacznego.

przepis na placek bezglutenowy z owocami

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szybki i smaczny

Ten placek z owocami bezglutenowy upiekłam po raz pierwszy w życiu kilka dni temu. I uwierzcie: oczarował moich domowników, glutenowych przyjaciół oraz kolegów Zosi i Antka. Mój bezglutenowy placek nieco przypomina biszkopt: ma puszystą i lekką konsystencję, a owoce dodają mu smaku, zapachu, wilgotności i apetycznego wyglądu. I długo zachowuje świeżość.

Jeśli użyjecie brzoskwiń lub innych mokrych owoców, placek nie wyrośnie tak bardzo, jak w przypadku np. jabłek. Ale ciągle będzie pysznym plackiem bezglutenowym z owocami. Zachęcam, by i w Waszych bezglutenowych czy glutenowych domach pojawiał się jak najczęściej. 

Szybki i smaczny

Jest prosty i szybki w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo, bardzo smaczny. Bo skoro jedzą go z apetytem dzieci (które w tych czasach pełnych batoników i wafelków raczej nie przepadają za domowymi ciastami), to już jest coś.

KOMENTARZE (10)

Zięba 05/01/2021 10:28
jest szansa że z mrożonymi owocami nie wyjdzie zakalec? chciałabym sprobowac truskawki lub borówki.
Bezglutenowa Mama 18/09/2017 22:18
Właśnie zrobiłam próbę: 100 g ryżowej, 100 g wsianej i 50 g skrobi ziemniaczanej. Ciasto było kaszkowate, piecze się już niemal godzinę, ale wygląda na to, że będzie OK. Dam znać :)
lubiedobrerzczy 26/09/2017 23:46
Czekam :-) ...Dam znać ... i cisza. Ciekawa jestem co wyszło bezglutenowego.... Jaki smak? czy da się zjeść?
Bezglutenowa Mama 27/09/2017 08:27
Ha ,ha, zapomniałam napisać tu w komentarzach, bo dałam duży wpis na FB - tak, ciasto wyszło świetne! Proporcje są podane w składnikach. Polecam :)
Ania 18/09/2017 21:54
Na jaką blaszkę (wymiary) są podane składniki na ciasto?
Bezglutenowa Mama 27/09/2017 08:26
Jest podane przy składnikach, 20x30 cm.
magda 18/09/2017 17:50
Dobre pytanie.co zamiast mąki uniwersalnej?
Bezglutenowa Mama 27/09/2017 08:25
W składnikach są już podane proporcje na mąki naturalne zamiast mixu. Placek wyszedł super.
Gosia 18/09/2017 12:28
Zamiast maki uniwersalnej jakie mogę wymieszać ??? Nie lubię mąk uniwersalnych :(
Bezglutenowa Mama 18/09/2017 22:17
Właśnie zrobiłam próbę: 100 g ryżowej, 100 g wsianej i 50 g skrobi ziemniaczanej. Ciasto było kaszkowate, piecze się już niemal godzinę, ale wygląda na to, że będzie OK. Dam znać :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się