Blog

Pierwszy dzień na kolonii

27/06/2016

Pierwszy dzień na kolonii

27/06/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W poniedziałek, 27 czerwca 2016 r. rozpoczęła się bezglutenowa kolonia pod czujnym okiem Bezglutenowej Mamy. Bawimy się survivalowo nad jeziorem we Wieleniu, w niemal pięćdziesięcioosobowej grupie. Za nami pierwsze urodzinki, warsztaty edukacyjne, kąpiel w jeziorze oraz degustacja świeżego chleba bezglutenowego.

 

27 czerwca kolonia 2016 (24)Kadra kolonijna pracuje we Wieleniu już od niedzieli. Za sprawy żywieniowe i dietetyczne odpowiada Grażyna Żmudzin z Wolsztyna oraz Bezglutenowa Mama. Od świtu do nocy pracujemy tylko dla naszych bezglutenowych kolonistów: w wydzielonej części kuchni, bez kontaktu z kuchnią glutenową. Już w niedzielę przygotowałyśmy magazyn oraz magazyn podręczny, zliczyłyśmy kartony mąk, ziaren, pieczywa, bakalii, przekąsek, przypraw, nabiału i napojów. Zadbałyśmy, aby w magazynie znalazły się przede wszystkim produkty z międzynarodowym przekreślonym kłosem oraz produkty od zaufanych producentów. Dzięki temu pracujemy spokojnie, bezpiecznie, choć i tak pozostajemy czujne, bo licho nie śpi (o tym piszę niżej). Potwierdza się, że bezglutenowe dzieci w miejscu żywienia zbiorowego powinny być otoczone opieką fachowców.

 

27 czerwca kolonia 2016 (40)Dzieci przejechały na kolonię w poniedziałek w porze obiadowej, więc w stołówce czekały pełne stoły. Dziś Grażynka serwowała zupę kalafiorową oraz biedronkowy makaron bezglutenowy w sosie mięsno – pieczarkowym. Makaron ugotował się doskonale i przyznam szczerze, że nie dla wszystkich wystarczyło na dokładkę. Schodził w mgnieniu oka :). Do picia oferowałyśmy czystą wodę mineralną, jako najzdrowszy napój. I nikt nie upominał się o słodkie soki czy napoje.

 

27 czerwca kolonia 2016 (48)W naszej grupie są dzieci bezglutenowe i glutenowe. By nikomu nie były obce zasady diety bezglutenowej, Bezglutenowa Mama przeprowadziła edukacyjne warsztaty w grupach wiekowych. Dzieci bezglutenowe ugruntowały wiedzę o celiakii i diecie, z kolei glutenowe poznały wady i zalety diety bezglutenowej w życiu dziecka. Rozmawialiśmy o zasadach częstowania się i korzystania z poczęstunku, o zasadach w stołówce, w sklepie i w lodziarni.

 

27 czerwca kolonia 2016 (4)Dzieci degustowały również bezglutenowe włoskie krakersy Glutafin oraz bezglutenowe batony Frupp. Uwierzcie, że zachwytom nie było końca. Nie było ważne, czy ktoś jest glutenowy czy bezglutenowy. Smakowało i już :).

Dzieci uczyły się też czytać etykiety i rozpoznawać alergeny. Poznały też zasady zdrowej diety, opartej na naturalnych, nieprzetworzonych produktach. Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali książeczki edukacyjne o diecie bezglutenowej – z firmy Schaer.

 

27 czerwca kolonia 2016 (34)Po warsztatach Bezglutenowa Mama zamieniła się w zaopatrzeniowca i zwiozła z Mlekovity z Wolsztyna brakujący nam nabiał, w tym nabiał bezlaktozowy: bezlaktozowe mleko Mlekovita, sery żółte bez laktozy Mlekovita, masło klarowane Mlekovita.  Dbamy bowiem o dzieci z wszelkimi potrzebami dietetycznymi. Zdradzę, że we wtorek przygotujemy również domowe mleko ryżowe dla dzieci, które nie mogą w ogóle mleka krowiego.

 

27 czerwca kolonia 2016 (18)Gdy dzieci bawiły się nad jeziorem i miały zajęcia integracyjne, dla nas rozpoczęły się przygotowania kolacyjne. Na dziś było zaplanowane ognisko. Upiekłam więc 3 bochenki bezglutenowego chleba razowego Bakels, a Grażynka przygotowała kiełbaski, warzywa, ketchup z Biedronki z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem, sery oraz herbatę w termosie. Dla dzieci glutenowych kuchnia przygotowała osobny prowiant: glutenowe kiełbaski, pieczywo, keczup, sery.

 

27 czerwca kolonia 2016 (23)Smażenie kiełbasek okazało się prawdziwym wyzwaniem. Dla bezglutenowych dzieci kupiliśmy nowe kijki (by nie miały kontaktu z glutenem), a przy ognisku wprowadziliśmy zasady. Glutenowe kiełbaski były smażone na samym dole, a bezglutenowe – nad nimi (by glutenowy tłuszcz nie kapał na bezglutenowe wędliny). Glutenowy chleb można było smażyć na samym końcu. Nad wszystkim czuwała Bezglutenowa Mama, smażąc się w ogniu niczym te kiełbaski….

 

27 czerwca kolonia 2016 (19)Zaskakującym wydarzeniem były urodziny jednego z kolonistów. Oczywiście nasza bezglutenowa kuchnia była w pełni gotowa na ten moment. Grażynka upiekła bezglutenowe muffinki jaglano – bananowe. Darek – kierownik kolonii, zdobył urodzinową świeczkę. Po gromkim odśpiewaniu „sto lat” rozpoczęła się degustacja tej niecodziennej słodkości, pozbawionej jakichkolwiek alergenów, pożywnej i zdrowej. Większość dzieci jadła urodzinowy poczęstunek ze smakiem i tylko nieliczni pozostali nieufni (spokojnie, do końca kolonii „złamiemy ich” i sięgną po nasze eksperymentalne wypieki ;).

 

27 czerwca kolonia 2016 (12)Gdy ognisko dogasało, przeniosłyśmy się z Grażynką do kuchni. Z mięsa pozostałego z gotowania zupy Grażynka przygotowała mięsno – warzywne paszteciki. Zrolowała zmieloną i doprawioną masę, zawinęła w folię spożywczą i zaparzyła we wrzątku. Schłodzone paszteciki, pokrojone w krążki, pojawią się jutro na śniadaniu. Chcemy bowiem, by dzieci jadły nie tylko gotowe wędliny bezglutenowe, ale również domowe wyroby.

 

27 czerwca kolonia 2016 (16)Zapomniałam wspomnieć, że jeszcze przed kolacją wychowawcy kolonijni zarządzili integracyjne zakupy w sklepiku przy naszym ośrodku.Bezglutenowa Mama uczestniczyła w zakupach i pomagała dzieciom ocenić, czy dane produkty są bezglutenowe, bezmleczne czy bez soi. Właścicielka sklepiku była przygotowana na nasz przyjazd: na ladzie znaleźliśmy bezglutenowe batony Alaska, bezglutenowe chrupki kukurydziane, bezglutenowe wafle ryżowe Kupca. W zamrażarkach udało się znaleźć sporo bezglutenowych lodów.

 

bufetPierwszy dzień na kolonii dobiegł końca. We wtorek wyruszymy do kuchni już koło 6 rano, by przygotować świeże bułeczki bezglutenowe Bakels, odparować bezglutenowy chleb Schaer, ugotować bezglutenowe parówki z Żywca i przygotować bezglutenową kawę INKĘ. Postaramy się również, by bezglutenowe dzieci miały własny szwedzki bufet. I wiecie co? Tym razem to nasze dzieci czują się wyróżnione, bo… glutenowe dzieci na swoim szwedzkim stole mają tylko płatki kukurydziane i mleko!

Bezglutenowa kolonia we Wieleniu odbyła się pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Zdjęcia z pierwszego dnia na bezglutenowej kolonii we Wieleniu:

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się