Z Mazowsza ślecie Bezglutenowej Mamie pochwały pod adresem bezglutenowej piekarni Putka. Chwalicie duży wybór bezglutenowego pieczywa i bezglutenowych ciast, chwalicie ceny i smak. A ja się po prostu cieszę, że pojawiła się kolejna, bezpieczna piekarnia bezglutenowa. 38 lat temu, gdy byłam bezglutenowym dzieckiem, nie miałam takiego luksusu. A teraz jeszcze lepsza wiadomość: ta piekarnia bezglutenowa ma od niedawna również sprzedaż wysyłkową na całą Polskę.
Bezglutenowa piekarnia Putka działa na rynku od grudnia 2016 r. Piekarnia ma osobny zakład dla bezglutenowej produkcji i kupuje wyłącznie przebadane surowce, co oznacza, że jej pieczywo i ciasta są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Na razie bezglutenowe wyroby są dostępne w sklepach firmowych Putka w Warszawie oraz na Mazowszu. Uwaga: w maju 2017 r. ruszył bezglutenowy sklep internetowy Putka bez glutenu. Obecnie w ofercie znajduje się kilkanaście produktów, m. in. bezglutenowe bułki z ziarnami, bułki z dynią, bezglutenowy chleb z prosem, chleb bezglutenowy owsiany, chleb bezglutenowy rustykalny, drożdżówki z morelą, jagodzianki, ciasto drożdżowe, ciastka kruche, ciasto bananowe i ciasto sułtanka. Niebawem w sprzedaży pojawią się kolejne wypieki bezglutenowe tej bezglutenowej piekarni: chleb vitalny, ptysie kawowe, ciasto pomarańczowe i ciasto owocowe z galaretką.
Jak czytam na stronie bezglutenowej piekarni Putka – wszystkie produkty mają krótki termin przydatności do spożycia. Są wypiekane codziennie i sprzedawane jako świeże. Wszystkie są odpowiednio zapakowane, by uniknąć zanieczyszczeń glutenem w sklepach. Produkcja i sprzedaż bezglutenowego pieczywa Putki odbywa się pod stałą kontrolą ekspertów.
Z Waszych opinii wiem, że bezglutenowe pieczywo i ciasta Putka mają przystępne ceny, a przede wszystkim znakomity smak.
Jakie są przykładowe ceny bezglutenowych wyrobów Putki? 3 bułki z dynią (210 g) kosztują 7,95zł. Ciasto drożdżowe 160g- 7,95 zł.
A jakie bezglutenowe produkty Putki Wam smakują najbardziej? Jak oceniacie ich chleby i ciasta? Czy podoba Wam się ich skład? Ślijcie opinie, bo na razie nie mam jak zdobyć tych wyrobów – będzie to możliwe dopiero podczas bezglutenowej wyprawy na Mazowsze.
Pełen wykaz punktów sprzedaży wyrobów z bezglutenowej piekarni Putka znajdziecie pod tym adresem: (KLIKNIJ TUTAJ – strona firmowa piekarni).
Z etykiet produktów, które mi przesłaliście, wiem, że w bezglutenowych wypiekach Putki jest obecna skrobia pszenna bezglutenowa (nie wiem, czy we wszystkich wyrobach). To skrobia z najpewniejszego źródła – producent w pełni kontroluje dostawy i proces produkcji.
Z drugiej strony taka skrobia to i tak pszenica, tyle że oczyszczona z glutenu. Nie szkodzi chorym na celiakię, ale szkodzi uczulonym na pszenicę czy innym chorym stosującym leczniczo dietę bezglutenową. Wiem od piekarzy, że skrobia pszenna bezglutenowa jest ich ulubionym surowcem w bezglutenowej produkcji – bo gwarantuje wypieki o lepszej strukturze, a smakiem zbliżone do wyrobów glutenowych (co szczególnie doceniają dzieci bezglutenowe). Wiem też, że technolodzy tychże piekarni starają się opracować nowe receptury na pieczywo bez skrobi pszennej bezglutenowej. Podobnie bezglutenowe firmy specjalistyczne, jak Glutenex czy Balviten – wszelkie nowości wprowadzane na rynek są zazwyczaj pozbawione pszenicy. Z kolei włoskie firmy np. Schaer czy Nutrifree w ogóle nie stosują skrobi pszennej w bezglutenowej produkcji, podobnie jak Jizerske Pekarny w Czechach (tam skrobia pszenna bezglutenowa jest zawarta zaledwie w kilku produktach) – TU ZOBACZ MĄKĘ JIZERKĘ.