Blog

4

Pieczywo Putka bez glutenu

04/01/2017

Pieczywo Putka bez glutenu

04/01/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Z Mazowsza ślecie Bezglutenowej Mamie pochwały pod adresem bezglutenowej piekarni Putka. Chwalicie duży wybór bezglutenowego pieczywa i bezglutenowych ciast, chwalicie ceny i smak. A ja się po prostu cieszę, że pojawiła się kolejna, bezpieczna piekarnia bezglutenowa. 38 lat temu, gdy byłam bezglutenowym dzieckiem, nie miałam takiego luksusu. A teraz jeszcze lepsza wiadomość: ta piekarnia bezglutenowa ma od niedawna również sprzedaż wysyłkową na całą Polskę.

Naprawdę bezglutenowe pieczywo

Bezglutenowa piekarnia Putka działa na rynku od grudnia 2016 r. Piekarnia ma osobny zakład dla bezglutenowej produkcji i kupuje wyłącznie przebadane surowce, co oznacza, że jej pieczywo i ciasta są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Na razie bezglutenowe wyroby są dostępne w sklepach firmowych Putka w Warszawie oraz na Mazowszu. Uwaga: w maju 2017 r. ruszył bezglutenowy sklep internetowy Putka bez glutenu. Obecnie w ofercie znajduje się kilkanaście produktów, m. in. bezglutenowe bułki z ziarnami, bułki z dynią, bezglutenowy chleb z prosem, chleb bezglutenowy owsiany, chleb bezglutenowy rustykalny, drożdżówki z morelą, jagodzianki, ciasto drożdżowe, ciastka kruche, ciasto bananowe i ciasto sułtanka. Niebawem w sprzedaży pojawią się kolejne wypieki bezglutenowe tej bezglutenowej piekarni: chleb vitalny, ptysie kawowe, ciasto pomarańczowe i ciasto owocowe z galaretką.

Jak czytam na stronie bezglutenowej piekarni Putka – wszystkie produkty mają krótki termin przydatności do spożycia. Są wypiekane codziennie i sprzedawane jako świeże. Wszystkie są odpowiednio zapakowane, by uniknąć zanieczyszczeń glutenem w sklepach. Produkcja i sprzedaż bezglutenowego pieczywa Putki odbywa się pod stałą kontrolą ekspertów.

Smak i ceny

Z Waszych opinii wiem, że bezglutenowe pieczywo i ciasta Putka mają przystępne ceny, a przede wszystkim znakomity smak.

  • Bułki z dynią są super, podobnie jak ciasto drożdżowe – chwali Bożena z Warszawy.- Jak zbyt późno przyjadę na zakupy, to w sklepie jest już mały wybór. Ale jutro od rana zapoluję na jagodzianki.

Jakie są przykładowe ceny bezglutenowych wyrobów Putki? 3 bułki z dynią (210 g) kosztują  7,95zł. Ciasto drożdżowe 160g- 7,95 zł.

A jakie bezglutenowe produkty Putki Wam smakują najbardziej? Jak oceniacie ich chleby i ciasta? Czy podoba Wam się ich skład? Ślijcie opinie, bo na razie nie mam jak zdobyć tych wyrobów – będzie to możliwe dopiero podczas bezglutenowej wyprawy na Mazowsze.

Pełen wykaz punktów sprzedaży wyrobów z bezglutenowej piekarni Putka znajdziecie pod tym adresem: (KLIKNIJ TUTAJ – strona firmowa piekarni).

Skrobia pszenna bezglutenowa w wypiekach PUTKI

Z etykiet produktów, które mi przesłaliście, wiem, że w bezglutenowych wypiekach Putki jest obecna skrobia pszenna bezglutenowa (nie wiem, czy we wszystkich wyrobach). To skrobia z najpewniejszego źródła – producent w pełni kontroluje dostawy i proces produkcji.

Z drugiej strony taka skrobia to i tak pszenica, tyle że oczyszczona z glutenu. Nie szkodzi chorym na celiakię, ale szkodzi uczulonym na pszenicę czy innym chorym stosującym leczniczo dietę bezglutenową. Wiem od piekarzy, że skrobia pszenna bezglutenowa jest ich ulubionym surowcem w bezglutenowej produkcji – bo gwarantuje wypieki o lepszej strukturze, a smakiem zbliżone do wyrobów glutenowych (co szczególnie doceniają dzieci bezglutenowe). Wiem też, że technolodzy tychże piekarni starają się opracować nowe receptury na pieczywo bez skrobi pszennej bezglutenowej. Podobnie bezglutenowe firmy specjalistyczne, jak Glutenex czy Balviten – wszelkie nowości wprowadzane na rynek są zazwyczaj pozbawione pszenicy. Z kolei włoskie firmy np. Schaer czy Nutrifree w ogóle nie stosują skrobi pszennej w bezglutenowej produkcji, podobnie jak Jizerske Pekarny w Czechach (tam skrobia pszenna bezglutenowa jest zawarta zaledwie w kilku produktach) – TU ZOBACZ MĄKĘ JIZERKĘ.

KOMENTARZE (4)

Małgorzata 01/10/2019 20:09
Dowiedziałam się, że Putek ma osobny zaklad produkcyjny dla wypieków bezglutenowych więc produkcja nie ma styczności z glutenem. Mam natomiast wielka uwagę co do stosowania skrobi pszennej. We wszystkich liczących się zakładach produkcyjnych nie uzywa sie skrobi pszennej. Niestety w moim przypadku ta skrobia bardzo mnie uczula wiec dla mnie nie jest to czyste pieczywo bezglutenowe. Niestety skonczylo się na tym , ze lecze sie juz kilka miesięcy
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 02/10/2019 08:37
Tak, Putka Bez Glutenu to zupełnie osobny zakład, fakt - używają skrobi pszennej bezglutenowej, ale tylko w części wypieków. Skoro jesteś silnie uczulona na pszenicę, to polecam np. pieczywo marki SANO Gluten Free czy Incola - tam w ogóle nie ma pszenicy.
Aniaka 28/05/2019 01:53
A jak z tym chlebem dla diabetyków w Putce? Próbował ktoś? Musze się tam przejść i podpytać.
jonka 26/05/2019 10:28
No powiem tak, trudno sie z Pania nie zgodzic. Siostra mi mowila ze polowa wypiekow bezglutenowych to pic na wode bo w tej samej piekarni roboione a tutaj jak byk stoi 'wyprodukowano w piekarni bezglutenowej'. I to jest to! Kazdy kogo znam i kto kupuje w ym miejscu ma dobre zdanie. Osobiscie Putka to moj faworyt bo pieczywo ma dla kazdego - dzieciaki kochają tamtejsze drożdzowki bo pyszne, swieze z owocami, chlebek żytni kupuje do domu ja choc jakies kuszące ciasto stamtąd bym chetnie zjadla to jako cukrzyk nie moge, a i na to znalezli rozwiazanie bo maja pieczywo dla diabetykow. Bez glutenowa diete ma moja siostra i tak samo tam kupuje, probowalam tez tego bardzo mi smakował, zupelnie cos innego niz taki bezglutenowy chleb co jadlam kiedys tamten byl jak steropian. Fajnie ze sa takie rozwojowe miejsca ze tak powiem ze wszystko maja dla kazdego. Pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się