Ponad sto osób wzięło udział w pieczeniu pierniczków bezglutenowych i w Mikołajkach z Bezglutenową Mamą w Szreniawie. Dla wielu uczestników było to pierwsze spotkanie integracyjne z innymi dziećmi na diecie bezglutenowej. Dlatego niektórzy pokonali 200, a nawet 400 km, by dotrzeć na kulinarne warsztaty bezglutenowe dla dzieci. Skorzystali i rodzice, którzy wymieniali się przepisami, integrowali i poznawali nowe produkty bezglutenowe. Kulminacyjnym punktem spotkania były bezglutenowe paczki od Świętego Mikołaja – dzięki sponsorom wyjątkowo bogate i smaczne.
Dzieci na diecie bezglutenowej chętnie biorą udział w warsztatach kulinarnych u Bezglutenowej Mamy. Tym razem na mikołajkowe pieczenie bezglutenowych pierników zapisało się 40 uczestników, ale przy stołach nie brakowało również ich młodszego rodzeństwa. Niektóre dzieci dotarły do nas ze Śląska (okolice Katowic), a także z Wrocławia, Jarocina czy Konina.
– W naszych miastach nie ma takich imprez, a bardzo nam zależało, by dzieci spotkały się z rówieśnikami na diecie bezglutenowej. By zobaczyły, że taka dieta dotyczy wielu osób, a nie tylko ich samych – mówili nam rodzice podczas rejestracji.
Z okazji zbliżających się świąt tematem kulinarnych warsztatów bezglutenowych dla dzieci były pierniczki. Ciasto na bezglutenowe pierniki specjalnie dla nas przygotował Zakład Cukierniczo-Piekarniczy Glutenex spod Poznania – było to ciasto według specjalnie opracowanej receptury (PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE PIERNIKI – KLIKNIJ). Z 5 kilogramów ciasta przygotowaliśmy kilkaset pierniczków. Z kolei dzieci na diecie bezglutenowej i dodatkowo bezmlecznej, bez jajek czy kakao przygotowały pierniki z ciasta od Bezglutenowej Mamy (przepis na bezglutenowe pierniczki bez kakao – kliknij TUTAJ). Dzieci lepiły pierniki w dwóch grupach wiekowych. Niestety, na dekorowanie zabrakło już czasu….
Bo w programie była również lekcja muzealna, prowadzona przez ekspertów z Narodowego Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie. Dzieci dowiedziały się, skąd pochodzi tradycja wypieku pierniczków na Boże Narodzenie, poznały najważniejsze składniki tego świątecznego przysmaku. Zwiedziły również muzeum i obejrzały ruchomą choinkę.
– Pierwszy raz jesteśmy w tym muzeum, mimo że mieszkamy tak blisko. Na pewno wrócimy tu całą rodziną na inne warsztaty i na zwiedzanie – deklarowała mama ośmioletniego Pawła na diecie bezglutenowej.
Gdy dzieci piekły bezglutenowe pierniki i zwiedzały muzeum, ich rodzice spotkali się z dietetykiem współpracującym z Bezglutenową Mamą. Mgr Martyna Marciniak, asystent naukowo-dydaktyczny Katedry i Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych, Szpitala Klinicznego im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu zaprezentowała wykład o diecie bezglutenowej, a także o roli warzyw w codziennym jadłospisie dzieci.
Pani dietetyk przypomniała im najważniejsze zasady diety bezglutenowej, przypomniała, jak szukać glutenu na etykiecie i jak wybierać produkty o najlepszym składzie. Mówiła również o konsekwencjach nieleczonej celiakii, czyli o nieprzestrzeganiu ścisłej diety bezglutenowej. Rodzice poznali także kilka sekretów, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Przed i po wykładzie Martyna Marciniak podczas indywidualnych konsultacji odpowiadała na pytania rodziców.
– Dla mnie ten wykład był bezcenny, bo dopiero od dwóch tygodni córka jest na diecie bezglutenowej. Wszystkiego się uczę sama, bo od lekarza nie dostałam niestety żadnych wskazówek – przyznała mama sześcioletniej Julki. – Cieszę się ze spotkania z innymi rodzicami. Przed nami pierwsza Wigilia bez glutenu, a tutaj dostałam mnóstwo wskazówek.
Jak zawsze na eventach u Bezglutenowej Mamy stoły uginały się od bezglutenowych smakołyków. Uczestnicy próbowali wytrawnych przekąsek, ale również pożywnych produktów (pasztet, szynka, smalec) i oczywiście słodyczy (gofry bezglutenowe, pierniczki, ciasteczka). Na degustacji znalazły się produkty znane, ale i takie, które dopiero w 2018 r. pojawia się na polskim rynku.
Kulminacyjnym punktem Mikołajek z Bezglutenową Mamą było spotkanie ze Świętym Mikołajem. Wszyscy uczestnicy imprezy otrzymali obfite paczki, pełne rozmaitych produktów bezglutenowych.
Bezglutenowa Mama jest jedyna bezglutenową blogerką w Polsce, która organizuje każdego roku tak wiele ogólnodostępnych spotkań dla dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej. Ale przygotowanie bezglutenowego eventu dla ponad stu osób jest możliwe tylko dzięki życzliwości i współpracy wielu osób, firm oraz instytucji. Nie wiem, czy wiecie, ale pracowaliśmy nad tą imprezą już od września…
Dziękuję moim przyjaciołom, rodzicom dzieci na diecie bezglutenowej: Alinie, Magdzie, Piotrowi, Izie. Dziękuję dyrekcji i pracownikom Narodowego Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie, bezglutenowej restauracji Oberża Pod Dzwonkiem oraz producentom żywności bezglutenowej: Piekarnia Bezglutenowa PUTKA, Incola, Profi, Nik-Pol, Glutenex, Supermarket Piotr i Paweł, Balviten, Popcrop, Bakra, Bezgluten, DenverFood, Tygryski, Dr Schaer. Bez Was takie spotkanie w ogóle nie byłoby możliwe.
KOMENTARZE