Blog

4

Pełnoziarniste naleśniki gryczane bez glutenu, bez mleka

23/11/2019

Pełnoziarniste naleśniki gryczane bez glutenu, bez mleka

23/11/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli dbacie o dietę dzieci na diecie bezglutenowej, zamiast białych z miksu, podawajcie im pełnoziarniste naleśniki gryczane – bez glutenu, bez mleka. Są niskokaloryczne i elastyczne, świetnie się smażą, mają dużo wartości odżywczych. I sa idealne na krokiety bezglutenowe na Wigilię ;) Na dodatek gryczane naleśniki bezglutenowe wyglądają i trochę smakują jak czekoladowe, a to działa jak magnes. Pasują do słodkich i wytrawnych dodatków. Taki ciemny, bezglutenowy naleśnik gryczany, z dobrą czekoladą i migdałami, zachwyci przedszkolaka i ucznia zaglądającego do śniadaniówki. Wiem co mówię ;) Ten przepis jest nie tylko bezglutenowy: pełnoziarniste, gryczane naleśniki bez mleka powstały z myślą o dzieciach z nietolerancją białka krowiego.  Zapewniam jednak, że nie odczujecie braku mleka. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać mleko zamiast gazowaną wodę, choć wtedy mogą być nieco inne proporcje mąki. Użyłam bezglutenową mąkę gryczaną pełnoziarnistą, która jest bombą wartości odżywczych, ale możecie też użyć białą mąkę gryczaną, łatwiej dostępną. No to start, mieszamy ciasto i smażymy zdrowe, bezglutenowe naleśniki gryczane!

Składniki na naleśniki gryczane bezglutenowe około 6 szt

  • 110 g gryczanej mąki pełnoziarnistej
    bezglutenowej
  • 30 g skrobi z tapioki (*)
    lub ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 240 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju

(*) Skrobia z tapioki sprawi, że naleśniki będą bardziej elastyczne i uda się je rolować czy zwijać nawet na zimno


Jak przygotować gryczane naleśniki bez glutenu, bez mleka?

  • wymieszaj suche składniki
  • dodaj do nich jajka i miksuj przez chwilę
  • stale miksując, stopniowo wlewaj wodę, a pod koniec – olej
  • ciasto będzie dość rzadkie 
  • odstaw je na 15 minut, by zgęstniało
  • na rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej, smaż pełnoziarniste naleśniki gryczane bez glutenu i bez mleka
  • naleśniki, które zostaną, owiń papierem do pieczenia i zostaw w kuchni w temperaturze pokojowej lub wstaw do lodówki
  • smacznego ;) 

Naleśniki bezglutenowe – nie tylko na podwieczorek

W moim przekonaniu naleśniki były zawsze mało wartościowym daniem i kojarzyły mi się ze słodkimi podwieczorkami. Ale odkąd zaczęłam smażyć bezglutenowe naleśniki gryczane, ryżowe, z ciecierzycy i podaję je również  z farszem warzywno-mięsnym, zmieniłam zdanie. Uważam, że naleśniki bezglutenowe przygotowane z dobrych składników, nawet w wersji wegańskiej, są świetną bazą na pożywne danie zarówno na podwieczorek, jak i na obiad czy do szkolnej śniadaniówki – np. jako wrapy bezglutenowe pełne warzyw KLIK.

KOMENTARZE (4)

Anna 22/11/2023 21:15
Ile oleju należy dodać? Nie mogę znaleźć w składnikach
Bezglutenowa Mama 23/11/2023 14:20
Dzięki za uwagę, już dopisałam: 3 łyżki :)
Aneta 13/10/2021 17:30
Super przepis, moje naleśniki z mąki gryczanej uratowane!!!
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/10/2021 11:04
Brawo, bardzo się cieszę :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się