17/05/2016
17/05/2016
Jajka są bardzo zdrowe i powinny być składnikiem codziennej diety bezglutenowych dzieci i dorosłych. Serwujmy więc jajka najczęściej, jak to możliwe, i pod różnymi postaciami. Jedzmy omlety, jajecznicę, jajka na miękko, jajka sadzone, jajka po wiedeńsku, sałatkę z jajek, ale i wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Od niedawna przygotowuję bezglutenową pastę jajeczną z curry: zawiera proste składniki i łatwo ją przygotować.
Składniki (*):
Ugotowałam jajka na twardo, ostudziłam je, obrałam i podusiłam widelcem na papkę. Dodałam majonez, posiekany szczypiorek, sól, curry i musztardę. Całość wymieszałam i odstawiłam na parę minut. Przyznam, że już sam zapach tej pasty przyprawiał o szaleństwo moje kubki smakowe, zwabił też domowników na śniadanie.
Ta pasta doskonale smakuje z każdym rodzajem bezglutenowego pieczywa: z chlebem na zakwasie, z bezglutenowym chlebem litewskim, z chlebem pomidorowym, żółtym i a’la glutenowym. Po prostu z każdym.
Pasta ma tę zaletę, że doskonale się przechowuje w lodówce, w zamkniętym słoiczku. Można ją przygotować wieczorem, by rano serwować na śniadanie.
(*) Przepis pochodzi z książki Grażyny Bober-Bruijn oraz Gosi Wieruszewskiej „Pysznie bez glutenu”, Wydawnictwo MUZA SA.
Zapisz się
KOMENTARZE