Blog

2

Owsiane bułki bezglutenowe z oliwą Bezglutenowa Mama testuje

10/11/2019

Owsiane bułki bezglutenowe z oliwą Bezglutenowa Mama testuje

10/11/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Od kilku miesięcy eksperymentuję z bezglutenowymi bułkami bez miksów, na bazie mąk jednorodnych. Mam już kilka przepisów – ukażą się wkrótce w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy”. Ale już teraz podzielę się pomysłem na bezglutenowe bułki owsiane, z mieszanki marki Pięć Przemian. Mieszankę na bezglutenowe bułki owsiane dostałam na targach w Łodzi i przyznam, że byłam sceptyczna. Owszem, ta firma ma świetne produkty, w tym zdrowe mieszanki na chleb, ale bułki bezglutenowe to zupełnie inny kaliber… Gdy je upiekłam, oszaleliśmy na ich punkcie. Smakowały rewelacyjnie z samą oliwą, niepotrzebne były żadne dodatki, sery, szynki i tym podobne. Dobra oliwa KLIK i świetne bułki owsiane i… życie jest piękne ;) Ale jest niestety i zła wiadomość.

Świetny skład mieszanki na bezglutenowe bułki owsiane

Zaczniemy od dobrych wiadomości: skład mieszanki na owsiane bułki bezglutenowe KLIK – przejdź do sklepu – jest idealny: mąka owsiana, mąka ryżowa, mąka lniana, łuska babki jajowatej, inulina, maranta trzcinowa, tapioka, sól, drożdże. Wystarczy dodać wodę i gotowe. Mieszanka do wypieku jasnych bułek jest bardzo podobna. W obu dominuje mąka owsiana bezglutenowa. W żadnej nie znajdziemy zagęstnikach, popularnych w tradycyjnych mixach bezglutenowych: gumy guar, gumy ksantan czy hydroksypropylometylocelulozy. Funkcję „kleju” pełni m. in. łuska babki jajowatej. Dla Pięciu Przemian od Bezglutenowej Mamy „szóstka” za skład. A jeśli chodzi o wypiek?

Przepis na etykiecie jest idealny

Przygotowanie owsianych bułek bezglutenowych z mieszanki Pięciu Przemian jest banalnie proste. Wystarczy dodać wodę, wymieszać i gotowe. Zresztą takie są wszystkie mieszanki Pięciu Przemian – to filozofia marki. ich produkty i przepisy mają być proste, szybkie, dostępne nawet dla tych, którzy nie cierpią gotowania i pieczenia.  

Sprawdziłam zarówno mieszankę na bułki jasne, jak i na ciemne. Rewelacja! Proporcje składników są idealnie skomponowane, mucha nie siada  😁 To nie to, co w klasycznych, białych bułkach bezglutenowych, przy których każdorazowo trzeba od nowa dozować porcję wody. Jeśli o tym zapomnisz, ciasto będzie gliniaste, a z piekarnika wyjmiesz bułki bezglutenowe twarde jak kamienie... Wracając do mieszanki Upiecze Ci się – uzyskałam pięknie wyrośnięte, porowate, pachnące i miękkie buły.

A teraz zła wiadomość: te bezglutenowe bułki owsiane…

… nie były od razu dostępne w sprzedaży, ALE JUŻ SĄ KLIK ;) . Ekipa z Pięciu Przemian pokazała mieszankę na targach, rozdawała ją odwiedzającym stoisko i….? Panowie i panie – te bułki spełniają już wszystkie oczekiwania i śmiało może je „wrzucić” na bezglutenowy rynek. Będą hitem, bo mają super skład, są vege i bez cukru, łatwo je upiec, są pyszne i zdrowe. Dodam, że długo zachowują świeżość. Jak wspomniałam, najlepiej smakują po prostu z oliwą z oliwek – ale tylko z dobrą ;) My jesteśmy właśnie zakochani w najlepszej oliwie z oliwek – w hiszpańskiej Casas de Hualdo, w Polsce dostępnej w sklepie oliwnyraj.pl. Pachnie trawą i słońcem, jest tłoczona tuż po zbiorach i zachowuje swe bezcenne składniki, smak i aromat. Tę oliwę też odkryłam na targach natura Food w Łodzi. Może to zatem nic dziwnego, że bułki i oliwa przywiezione z tej samej imprezy smakują idealnie w komplecie?

KOMENTARZE (2)

Anna 09/10/2020 22:57
Cześć Marta, dwukrotnie piekłam bulki z tej mieszanki i wychodzą mokre w środku, nawet jak pieklam je dłużej...co mogę robić nie tak? Pieczesz je w termoobiegu? Pozdrawiam !
Bezglutenowa Mama 09/10/2020 23:08
Aniu, już odpowiadam: upiecz je trzeci raz i daj 30-50 ml wody mniej. Piecz tyle czasu, ile jest podane na opakowaniu. One są bardziej wilgotne niż zwykłe a'la pszenne bułeczki. Raczej przypominają grahamki lub bułki razowe. Ale są pyszne, zdrowe i mają super skład no i są długo świeże. Jeśli przeszkadza Ci ich wilgotność, rozkrojoną bułeczkę podpiecz przed jedzeniem przez kilku minut nad tosterem lub w piekarniku :) Powodzenia, nie poddawaj się!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się