Blog

Odchudzająca sałatka bezglutenowa z czarnym ryżem

23/02/2021

Odchudzająca sałatka bezglutenowa z czarnym ryżem

23/02/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Do drukarni pofrunęła dziś moja książka „W kuchni Bezglutenowej Mamy” i to ostatni dzwonek na dietę bezglutenową odchudzającą. Tak, wyobrażacie sobie, ile blach ciasta zjadłam podczas wymyślania i sprawdzania przepisów?! Poszło mi w boczki i teraz muszę je zgubić, bo to oczywiście mit, że dieta bezglutenowa odchudza…  Bo ona odchudza, ale tylko wtedy, gdy jest oparta na prawdziwym jedzeniu, dobrze zbilansowanym, a nie na gotowcach ze sklepu. Od razu dzielę się z Wami pierwszym przepisem: to odchudzająca sałatka bezglutenowa. Lekka, pożywna, pyszna, kolorowa. Idealny prowiant bezglutenowy do pracy i na wycieczkę. Jednym słowem: bezglutenowe drugie śniadanie do pudełka. 

Składniki na odchudzającą sałatkę bezglutenową (2 porcje)

  • 50 g czarnego ryżu
    + około 150 ml wrzątku
  • 300 g fileta z drobiu
    indyk lub kurczak
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 kalarepa
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • przyprawy do marynowania mięsa: po 1/3 łyżeczki kurkumy, tymianku, majeranku, mielonego pieprzu i soli
  • 1 łyżka oleju do marynaty

Wykonanie odchudzającej sałatki bezglutenowej

  • mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki o wymiarach 2×2 cm
  • wymieszaj przyprawy z olejem i natrzyj nimi mięso; odstaw je na 1-2 godziny lub na całą noc do lodówki
  • godzinę przed smażeniem wyjmij mięso, by nabrało pokojowej temperatury; podsmaż je na rozgrzanej patelni, na minimalnej porcji oleju; dolej około 250 ml wrzątku i duś pod przykryciem, aż mięso stanie się kruche (około 20 minut); odsącz i ostudź
  • ryż umyj pod bieżącą wodą, wrzuć do wrzątku z odrobiną soli i gotuj na małym ogniu do miękkości
  • paprykę i kalarepę pokrój w kostkę, łodygi selera – w plasterki
  • posiekaj drobno umytą natkę pietruszki
  • połącz wszystkie składniki, do tego zestawu nie dodawaj tłuszczu
  • przechowuj w lodówce nawet 3-4 dni 

Jak zapakować bezglutenowy prowiant – drugie śniadanie?

Ta bezglutenowa sałatka odchudzająca jest – jak wspomniałam – lekka, pożywna, sycąca, pełna białka, zawiera węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne, a także trochę tłuszczu. Ma niski indeks glikemiczny, jest zatem dobrym posiłkiem dla osób z celiakią i insulinoopornością lub cukrzycą. Jeśli podobają się Wam składniki, a nie odchudzacie się, dorzućcie więcej ryżu i kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek, mogą być też pestki słonecznika lub dyni, pomidorki koktajlowe i różne inne cuda – czym lodówka bogata. Moja nastolatka z celiakią lubi łączyć tę sałatkę z kubkiem kawy, z kanapką z gryczanego chleba domowej roboty i z jajkiem na miękko, na twardo lub faszerowanym czymkolwiek – i to jest petarda bezglutenowe śniadanie, a raczej lunch.

A jak zapakować taką sałatkę jako drugie śniadanie bezglutenowe? Nie śmiejcie się, ale… moim zdaniem najlepszy jest słoik… Szklany, naturalny, łatwy w użyciu i przechowywaniu. Oczywiście taką sałatkę można też wrzucić do lunch boxu lub plastikowego pudełka, ale zadbajcie, by miały oznaczenie BPA free. Ta sałatka smakuje wyśmienicie na szczycie góry, nad jeziorem, w pracy i na  korytarzu uczelni (choć w dobie pandemii Covid-19 uczelnie świecą pustkami…). 

Polecam takie sałatki jako prawdziwe jedzenie bezglutenowe, oparte na naturalnych produktach, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest zdecydowanie lepsze, smaczniejsze i bogatsze niż kanapki, batoniki czy ciasteczka – a przy tym ile składników odżywczych i mineralnych wrzucamy do organizmu …. Warto zainwestować w dobry ryż, w drób z dobrego źródła, w świeże warzywa uprawiane w Polsce lub choćby w Europie (w BIO się nie bawię, bo mnie nie stać ….). Jedzmy jak najczęściej to, co nasi przodkowie – nieprzetworzone produkty. Na zdrowie. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się