Maj jest na całym świecie miesiącem celiakii i to doskonała okazja do edukacji pacjentów, ich rodzin oraz pracowników branży spożywczej czy gastronomicznej. Dlatego właśnie w maju na moim bezglutenowym blogu otwieram nowy dział w tak lubianej przez Was kategorii O zakupach: SZUKAMY GLUTENU NA ETYKIETACH KLIK. Bo w chorobie trzewnej, alergii na gluten i w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten najważniejsza jest ścisła dieta bezglutenowa. A jej podstawą są bezpieczne produkty, które kupujemy na podstawie etykiet. Na szczęście od kilku lat unijne przepisy regulują kwestie oznaczania żywności bezglutenowej oraz alergenów, w tym glutenu, na etykietach. Nie dla wszystkich jest łatwe rozszyfrowywanie etykiet i szukanie na nich glutenu. Dlatego obrazowo, na zdjęciach, będę pokazywać krok po kroku, jak znaleźć gluten na etykiecie, który produkt jest bezpieczny w diecie bezglutenowej, a który trzeba omijać szerokim łukiem.
Osoba z celiakią, a także odpowiadająca za żywienie klientów lub gości na diecie bezglutenowej, musi czytać etykiety wszystkich produktów, które trafiają do kuchni, a następnie na talerz. Jak znaleźć gluten na etykiecie? KLIK mój poradnik. Tutaj podpowiem w skrócie:
Na przykładzie płatków owsianych przedstawię pierwsze etykiety i sposób ich odszyfrowywania.
W diecie bezglutenowej i w menu osób z celiakią dozwolone są wyłącznie płatki owsiane, mąka owsiana kasza owsiana wyraźnie oznaczone w nazwie i w składnikach jako BEZGLUTENOWE. Przykładem są dwa poniższe produkty. Kliknijcie w każde zdjęcie, by powiększyć obraz. Porównajcie obie etykiety, a pewno dostrzeżecie różnicę. W razie wątpliwości podzielcie się nimi w komentarzach.