Blog

Nowy dział na blogu: Szukamy glutenu na etykietach

15/05/2021

Nowy dział na blogu: Szukamy glutenu na etykietach

15/05/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Maj jest na całym świecie miesiącem celiakii i to doskonała okazja do edukacji pacjentów, ich rodzin oraz pracowników branży spożywczej czy gastronomicznej. Dlatego właśnie w maju na moim bezglutenowym blogu otwieram nowy dział w tak lubianej przez Was kategorii O zakupach:  SZUKAMY GLUTENU NA ETYKIETACH KLIK. Bo w chorobie trzewnej, alergii na gluten i w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten najważniejsza jest ścisła dieta bezglutenowa. A jej podstawą są bezpieczne produkty, które kupujemy na podstawie etykiet. Na szczęście od kilku lat unijne przepisy regulują kwestie oznaczania żywności bezglutenowej oraz alergenów, w tym glutenu, na etykietach. Nie dla wszystkich jest łatwe rozszyfrowywanie etykiet i szukanie na nich glutenu. Dlatego obrazowo, na zdjęciach, będę pokazywać krok po kroku, jak znaleźć gluten na etykiecie, który produkt jest bezpieczny w diecie bezglutenowej, a który trzeba omijać szerokim łukiem.

Jak znaleźć gluten na etykiecie?

Osoba z celiakią, a także odpowiadająca za żywienie klientów lub gości na diecie bezglutenowej, musi czytać etykiety wszystkich produktów, które trafiają do kuchni, a następnie na talerz. Jak znaleźć gluten na etykiecie? KLIK mój poradnik. Tutaj podpowiem w skrócie:

  • sprawdź, czy producentem jest duża, znana firma; 
  • zobacz, czy jest ostrzeżenie o możliwej obecności glutenu; jeśli jest – nie kupuj; nie pomoże np. wypłukanie kaszy czy fasoli
  • jeśli nie ma takiego ostrzeżenia, a producentem jest duża firma – możesz kupić taki produkt (poza paroma wyjątkami – np. produktami zbożowymi)
  • jeśli na etykiecie nie ma ostrzeżenia o glutenie, a producentem jest mało znana marka, nie ufaj, nie kupuj;
  • produkty zbożowe (chleb, chrupki kukurydziane, drobne kasze takie jak kukurydziana czy amarantusowa, makarony, ciastka, wafle, mąki, bułkę tartą itp.) kupuj tylko z wyraźnym oznaczeniem  PRODUKT BEZGLUTENOWY
  • nie kupuj na pamięć, zawsze czytaj etykietę przed włożeniem produktu do koszyka, po producenci zmieniają etykiety, skład produktu, miejsce wytwarzania itp.
  • szczegółowe wytyczne są zamieszczone w moim poradniku o celiakii i jednocześnie w książce z przepisami bezglutenowymi „W kuchni Bezglutenowej Mamy”, dostępnej w Sklep.bezglutenowamama.pl

KLIK – tutaj – kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Płatki owsiane, a celiakia i dieta bezglutenowa

Na przykładzie płatków owsianych przedstawię pierwsze etykiety i sposób ich odszyfrowywania.

W diecie bezglutenowej i w menu osób z celiakią dozwolone są wyłącznie płatki owsiane, mąka owsiana kasza owsiana wyraźnie oznaczone w nazwie i w składnikach jako BEZGLUTENOWE. Przykładem są dwa poniższe produkty. Kliknijcie w każde zdjęcie, by powiększyć obraz. Porównajcie obie etykiety, a pewno dostrzeżecie różnicę. W razie wątpliwości podzielcie się nimi w komentarzach. 

Ta etykieta wskazuje, że produkt jest zabroniony w diecie bezglutenowej

Ta etykieta wskazuje, że produkt jest bezpieczny w diecie bezglutenowej

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się