Blog

Nowość: wegańskie i bezglutenowe paluchy chlebowe grissini - bez cukru!

21/09/2023

Nowość: wegańskie i bezglutenowe paluchy chlebowe grissini - bez cukru!

21/09/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nowość: wegańskie i bezglutenowe paluchy chlebowe grisini - bez dodatku cukru!

Ucieszą się miłośnicy włoskiej kuchni bezglutenowej w Polsce. Firma Glutenex wprowadziła w super cenie nowy produkt: wegańskie, bezglutenowe paluchy chlebowe bez dodatku cukrów. Paluchy chlebowe, czyli bezglutenowe grissini, są dostępne w trzech smakach. Teraz w sklepie internetowym producenta są w promocyjnej cenie.

Paluchy mają bardzo dobry skład i super cenę (sieć Netto: 6 zł za 90 g), a można je kupić w marketach, a także w bezglutenowych sklepach internetowych..

Przy okazji wspomnę, że Glutenex jest najstarszym polskim producentem bezglutenowego pieczywa i ciastek, istnieje od 1986 r. Od niedawna marka ulepsza składy produktów i wprowadza wiele nowości w dobrych cenach.

Poznaj przepis na domowe paluchy chlebowe bezglutenowe
bezglutenowe paluchy bez mleka cukru jajek grissini glutenex

Dobry skład i cena

Na rynku bezglutenowym to rzadkość, by dobry skład szedł w parze z atrakcyjną ceną. A jednak Glutenexowi się to udaje.  

Głównymi składnikami bezglutenowych grissini są skrobia kukurydziana i pszenna bezglutenowa (bezpieczna dla osób z celiakią), która nadaje paluchom smak dobrego pieczywa. 

Bezglutenowe grissini są dostępne w trzech smakach: bez dodatków, z cebulą, z sezamem.

Dobry skład i cena
Poznaj skład bezglutenowych paluchów chlebowych z Glutenexu

Wiesz, jak podawać bezglutenowe grissini?

Grissini, czyli paluchy chlebowe, to włoskie, lekkostrawne pieczywo drożdżowe w kształcie długich paluszków.

Są popularną przekąską we Włoszech, gdzie większość restauracji podaje je jako przystawkę przed głównym posiłkiem – same lub owinięte w szynkę parmeńską.

Dzięki podróżom po Italii i my w Polsce polubiliśmy grissini. Całe szczęście, że istnieją bezglutenowe grissini :) Jak je podawać?

  • wegańskie, bezglutenowe paluchy chlebowe można chrupać jako przekąskę w szkole lub w pracy
  • doskonale sprawdzą się jako przekąski do różnych dipów, takich jak hummus czy guacamole
  • mogą służyć jako chrupiący dodatek do różnego rodzaju sałatek, ale i dań na ciepło
  • są idealne jako dodatek do zup, zwłaszcza tych kremowych
Wiesz, jak podawać bezglutenowe grissini?
grissini bezglutenowe weganskie bez cukru glutenex

Grissini w historii

Niewielu z Was wie, że bezglutenowe grissini są od lat w ofercie Glutenexu. W archiwum znalazłam zdjęcia opakowania paluchów z 2014 r. (zdjęcie powyżej), a następnie z 2020 r. (zdjęcie obok). 

Teraz jednak zmieniło się nie tylko opakowanie, ale też skład (w 100 g paluchów jest aż 14 g białka) i gramatura, co pozwoliło obniżyć cenę, która jest naprawdę atrakcyjna: 6 zł za 90 g.

Dzięki temu bezglutenowe grissini może zagościć w każdym domu, w śniadaniówce i lunchboxie. 

Grissini w historii
grissini sklep jedz bez glutenu

W Polsce dostępne są jeszcze inne bezglutenowe grissini - włoskiej marki Schär (zdjęcie powyżej). Mają zupełnie inny skład: brak skrobi pszennej bezglutenowej, od Glutenexu odróżnia je też obecność mąki gryczanej, soku z cytryny i cukru. Paluszki Schär są zapakowane w trzyporcjowe woreczki, co bardzo ułatwia spakowanie ich do plecaczka lub do śniadaniówki.

Opakowanie grissini Schär  w najtańszym sklepie bezglutenowym JedzBezGlutenu.pl kosztuje 13 zł za 150 g.

Mnie smakują zarówno grissini z Glutenexu, jak i te prosto z Włoch. Ale ciekawa jestem Waszych opinii. 

Poznaj skład grissini Schär w sklepie JedzBezGlutenu.pl

Podoba Ci się przepis? Wypijmy razem dobrą kawę, a Ty przy okazji wesprzesz rozwój portalu Bezglutenowamama.pl

                                                                                    👇    

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się