Blog

4

Dla niejadka bezglutenowe paluchy chlebowe, czyli grissini

07/09/2021

Dla niejadka bezglutenowe paluchy chlebowe, czyli grissini

07/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dla niejadka z celiakią trudno przygotować pyszny i atrakcyjny posiłek. Wiem, bo przez jakieś 10 lat moja Zosia była klasycznym niejadkiem na diecie bezglutenowej. To już przeszłość, z kolei Antek do dziś boryka się z wybiórczością pokarmową (w zasadzie – ja się borykam 😍). Dlatego nieustannie wymyślam nowe przepisy. Bo niejadek na diecie bezglutenowej mimo wszystko powinien jeść zdrowo i w miarę regularnie. Musi przecież rosnąć, rozwijać się, dostarczać organizmowi wszystko, co najlepsze.

Bezglutenowe paluchy chlebowe dla niejadka to mój najnowszy przepis, ratujący strapionych rodziców przed załamaniem nerwowym 😎 Łatwo je przygotować ze zwykłego przepisu na bułki bezglutenowe KLIK (pełno ich u mnie na blogu). Bo takie paluchy to niby przekąska, niby pieczywo…. Lekkie, puszyste, można je przegryzać do filmu, wsunąć do śniadaniówki albo zajadać z ulubioną zupą. Dziś jednak proponuję nieco bogatszą wersję: bezglutenowe paluchy chlebowe dla niejadka: z serem i warzywami. Od razu uprzedzę: warzyw ani nie widać, ani ich nie czuć, ale dzięki nim paluchy są dłużej świeże, no i bardziej pożywne. Czy dla niejadka bezglutenowe paluchy chlebowe będą atrakcyjne? Jestem pewna, że większość dzieci chętnie po nie sięgnie. 

Paluchy chlebowe bez glutenu można przygotować z gotowej mieszanki chlebowej (tzw. mix B), ale również z mojej autorskiej naturalnej mieszanki Mam Mix (przepis na mieszankę jest w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK).

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki na bezglutenowe paluchy chlebowe dla niejadka

  • 300 g bezglutenowej mieszanki chlebowej mix B
    użyłam Mix for Bread Balviten KLIK
  • 10 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 30 g świeżych, rozpuszczonych w 3 łyżkach letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, zmielonego lub roztartego
  • 150 g gotowanych warzyw, dowolnych
    np. marchewka, seler, pietruszka, ziemniak, dynia, batat, strączki itd.
  • 150 g startego sera żółtego
    lub sera grana padano – wyrazistszego w smaku
  • około 250 ml letniej wody lub mleka
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • opcjonalnie rozkłócone jajko
    do posmarowania paluchów przed pieczeniem
  • opcjonalnie: ulubione ziarenka lub zioła do posypania
    mak, kminek, bazylia, papryka w proszku

Wykonanie: bezglutenowe paluchy chlebowe dla niejadka

  • zetrzyj ser na tarce
  • zblenduj lub rozgnieć widelcem ugotowane warzywa (np. pozostałe z gotowania rosołu)
  • do miski wsyp mieszankę Mix for Bread lub Mama Mix, ser, dodaj sól, opcjonalnie zmielony rozmaryn, i wymieszaj
  • dodaj drożdże suszone lub świeże
  • stopniowo wlewaj wodę lub mleko i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut
  • pod koniec wyrabiania ciasta na bezglutenowe paluchy chlebowe dodaj oliwę
  • powinno powstać dość elastyczne, lekkie, dobrze napowietrzone ciasto drożdżowe; jeśli jest zbite i gliniaste, dodaj kilka łyżek płynu i jeszcze przez chwilę wyrabiaj mikserem
  • ciasto skrop oliwą i przykryj folią spożywczą; odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 30-50 minut
  • w tym czasie ciasto ma stać się porowate, pulchne niemal jak wata cukrowa; ma też niemal podwoić objętość

Formowanie i pieczenie bezglutenowych paluchów chlebowych dla niejadka

  • stolnicę oprósz mąką bezglutenową (np. ryżową)
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 220 stopni C, opcja góra-dół
  • nabieraj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i delikatnie roluj paluchy o średnicy około 1 cm; długość i szerokość paluchów jest umowna – przygotuj je w różnej wielkości i przekonasz się, które najbardziej przypadły do gustu Twojemu niejadkowi na diecie bezglutenowej; innym pomysłem jest wspólne z dzieckiem formowanie paluchów
  • paluchy układaj na blasze, w niewielkich odstępach; podana porcja ciasta zmieści się na dwóch blachach
  • gdy jedna blacha będzie już zapełniona, możesz posmarować paluchy jajkiem i posypać dowolnymi ziarnami lub ziołami
  • blachę wstaw do piekarnika na około 10 minut, piecz do zrumienienia; w tym czasie formuj paluchy z pozostałego ciasta
  • gdy pierwsza porcja bezglutenowych paluchów chlebowych będzie upieczona, wstaw do piekarnika drugą blachę

Jak przechowywać bezglutenowe paluchy chlebowe?

Celiakia to taka choroba, która zmusza nas do domowych wypieków i  do robienia zapasów. Dlaczego? Bo większość z nas nie ma pod ręką bezglutenowej piekarni, w której kupi pyszne i świeże pieczywo. Dlatego wiele mam piecze czasem większe porcje chleba, bułek czy rogali, by w razie potrzeby uraczyć nimi dziecko na diecie bezglutenowej lub męża, tatę, dziadka 😍 Ale jak przechowywać takie wypieki, by po 1-2 dniach nie zamieniły się w czerstwe paluchy lub w „kamienie”?

Po pierwsze: bezglutenowe paluchy chlebowe przechowuj 1-3 dni w bawełnianej ściereczce lub w lnianym worku. Do środka wsuń rozkrojone jabłko, które zapewni wilgoć. Gdy zechcesz podać takie paluchy i okaże się, że mimo wszystko trochę stwardniały, odpiecz je przez 5 minut w około 160 stopniach C. Będą jak nowe!

Drugim sposobem jest zamrożenie części upieczonych paluchów. W razie potrzeby po prostu wyjmij potrzebną porcję i odmroź w temperaturze pokojowej lub w piekarniku (wtedy czas pieczenia wyniesie około 10 minut). Dzięki tym sposobom niejadek na diecie bezglutenowej będzie mógł w każdej chwili skosztować ten przysmak. 

KOMENTARZE (4)

Paweł 17/02/2024 13:26
A co zrobić z serem?
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:41
Paweł, wielkie dzięki za uwagę, już naprawiłam przeoczenie :) ser dodajemy do mąki i reszty składników na ciasto :)
Anna 08/05/2022 07:46
pyszne wyszły! pomimo iż bez sera.
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:41
Brawo, aż nabrałam apetytu, by je upiec :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się