Blog

NOWOŚĆ w sklepach: bajgle bezglutenowe

07/05/2021

NOWOŚĆ w sklepach: bajgle bezglutenowe

07/05/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Maj 2021 r. Mamy wreszcie pierwsze polskie bajgle bezglutenowe. W ogóle są to pierwsze bajgle bezglutenowe dostępne w Polsce, a pikanterii dodaje fakt, że  furorę w sieci zrobiły jeszcze zanim pojawiły się w sprzedaży! Do wyboru są dwie wersje: bajgle bezglutenowe z maczkiem lub ze złocistym siemieniem lnianym. W opakowaniu są dwie pyszne, mięciutkie bułki z dziurką. Ich producentem jest firma Incola. Bajgle bezglutenowe można jeść od razu po otwarciu opakowania i są przepyszne, co sprawdziłam osobiście podczas live’a w sklepie firmowym Incoli w Krakowie przy ul. Chełmońskiego 136. Bajgle bezglutenowe z maczkiem smakują jak mleczne bułki, można je jeść nawet na sucho. Gdzie kupić bajgle bezglutenowe? Ile kosztują? Jaki jest ich skład? Jakie mają alergeny? I wreszcie: czy istnieje przepis na bajgle bezglutenowe? Wszystkie odpowiedzi w poniższym wpisie. 

KLIK – tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Gdzie kupić bajgle bezglutenowe Incoli?

Bajgle bezglutenowe można kupić w internetowych sklepach bezglutenowych, m. in. Friendly Food, Smaki Diet, All4Celiac, Chili24, Biosklep, Delikatesyznatury, Sklep-zdrowia i w wielu innych. Opakowanie dwóch bajgli bezglutenowych (2 x 95 g) kosztuje od 7 zł (sklep-zdrowia.pl, chili24.pl)  do około 8,70 zł. Stacjonarnie będą pewnie dostępne w sklepach ze zdrową żywnością w wielu miastach. Na stronie producenta znalazłam zapowiedź, że niebawem bajgle bezglutenowe będzie też można kupić w Carrefour i Auchan. Oczywiście są one również w stałej sprzedaży w sklepie firmowym Incoli przy ul. Chełmońskiego 136 w Krakowie. Kosztują tam 6 zł za opakowanie. 

Reklama zrobiła swoje – bajgle  bezglutenowe są obecnie bardzo poszukiwane, a od znajomych prowadzących sklepy internetowe wiem, że zainteresowanie jest ogromne. 

Zobacz live o bajglach bezglutenowych ze sklepu firmowego Incoli w Krakowie 

Jaki jest skład bajgli bezglutenowych Incoli?

Bajgle, jak wszystkie chleby i bułki bezglutenowe Incoli, należą do tzw. pieczywa długoterminowego. Są pakowane w atmosferze ochronnej, która zapewnia im trwałość i świeżość Bajgle bezglutenowe mają 4 miesiące przydatności do spożycia. Są pyszne od razu po otwarciu opakowania, mają smak mlecznych bułek, choć w ich składzie nie ma grama mleka. 

A jaki jest skład bajgli bezglutenowych Incoli? Woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), mak 7,4 %, olej słonecznikowy, drożdże, skoncentrowany sok winogronowy, białko jaja kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczajace (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).

Jaki jest przepis na domowe bajgle bez glutenu, bez pszenicy?

Kilka miesięcy temu podjęłam próbę i stworzyłam przepis na domowe bajgle bez glutenu, bez pszenicy, bez mleka i bez jajka. Ale najpierw tytułem wstępu: bajgle to drożdżowe bułki w kształcie pierścienia, o nieco zwartym miąższu i miękkiej skórce.  Przed pieczeniem wrzuca się je do wrzątku – tym różnią się od zwykłych bułek czy rogali. 

Hm, nie wiem, czy bajgle bezglutenowe Incoli są wytwarzane zgodnie z XVII-wieczną sztuką. W przemysłowej, masowej produkcji, zwłaszcza pieczywa bezglutenowego, może to być skomplikowane. Ale przy okazji zapytam ich technologa, może uchyli rąbek tajemnicy. W każdym razie gdy ja tworzyłam przepis na domowe bajgle bezglutenowe, zapoznałam się z pradawną recepturą. Przyznam, że poszło nieźle. Pierwsze bajgle Bezglutenowej Mamy KLIK były może nieco niekształtne(zdjęcia powyżej i poniżej), ale strukturą odpowiadały pierwowzorowi. Nie były jednak pulchne – dlatego przepis wymaga jeszcze dopracowania i najprawdopodobniej znajdzie się w kolejnej książce kucharskiej. Na razie polecam moją pierwszą książkę z przepisami bez glutenu – „W kuchni Bezglutenowej Mamy” dostępnej m. in. w Sklep.bezglutenowamama.pl

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się