Maj 2021 r. Mamy wreszcie pierwsze polskie bajgle bezglutenowe. W ogóle są to pierwsze bajgle bezglutenowe dostępne w Polsce, a pikanterii dodaje fakt, że furorę w sieci zrobiły jeszcze zanim pojawiły się w sprzedaży! Do wyboru są dwie wersje: bajgle bezglutenowe z maczkiem lub ze złocistym siemieniem lnianym. W opakowaniu są dwie pyszne, mięciutkie bułki z dziurką. Ich producentem jest firma Incola. Bajgle bezglutenowe można jeść od razu po otwarciu opakowania i są przepyszne, co sprawdziłam osobiście podczas live’a w sklepie firmowym Incoli w Krakowie przy ul. Chełmońskiego 136. Bajgle bezglutenowe z maczkiem smakują jak mleczne bułki, można je jeść nawet na sucho. Gdzie kupić bajgle bezglutenowe? Ile kosztują? Jaki jest ich skład? Jakie mają alergeny? I wreszcie: czy istnieje przepis na bajgle bezglutenowe? Wszystkie odpowiedzi w poniższym wpisie.
Bajgle bezglutenowe można kupić w internetowych sklepach bezglutenowych, m. in. Friendly Food, Smaki Diet, All4Celiac, Chili24, Biosklep, Delikatesyznatury, Sklep-zdrowia i w wielu innych. Opakowanie dwóch bajgli bezglutenowych (2 x 95 g) kosztuje od 7 zł (sklep-zdrowia.pl, chili24.pl) do około 8,70 zł. Stacjonarnie będą pewnie dostępne w sklepach ze zdrową żywnością w wielu miastach. Na stronie producenta znalazłam zapowiedź, że niebawem bajgle bezglutenowe będzie też można kupić w Carrefour i Auchan. Oczywiście są one również w stałej sprzedaży w sklepie firmowym Incoli przy ul. Chełmońskiego 136 w Krakowie. Kosztują tam 6 zł za opakowanie.
Reklama zrobiła swoje – bajgle bezglutenowe są obecnie bardzo poszukiwane, a od znajomych prowadzących sklepy internetowe wiem, że zainteresowanie jest ogromne.
Bajgle, jak wszystkie chleby i bułki bezglutenowe Incoli, należą do tzw. pieczywa długoterminowego. Są pakowane w atmosferze ochronnej, która zapewnia im trwałość i świeżość Bajgle bezglutenowe mają 4 miesiące przydatności do spożycia. Są pyszne od razu po otwarciu opakowania, mają smak mlecznych bułek, choć w ich składzie nie ma grama mleka.
A jaki jest skład bajgli bezglutenowych Incoli? Woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), mak 7,4 %, olej słonecznikowy, drożdże, skoncentrowany sok winogronowy, białko jaja kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczajace (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Kilka miesięcy temu podjęłam próbę i stworzyłam przepis na domowe bajgle bez glutenu, bez pszenicy, bez mleka i bez jajka. Ale najpierw tytułem wstępu: bajgle to drożdżowe bułki w kształcie pierścienia, o nieco zwartym miąższu i miękkiej skórce. Przed pieczeniem wrzuca się je do wrzątku – tym różnią się od zwykłych bułek czy rogali.
Hm, nie wiem, czy bajgle bezglutenowe Incoli są wytwarzane zgodnie z XVII-wieczną sztuką. W przemysłowej, masowej produkcji, zwłaszcza pieczywa bezglutenowego, może to być skomplikowane. Ale przy okazji zapytam ich technologa, może uchyli rąbek tajemnicy. W każdym razie gdy ja tworzyłam przepis na domowe bajgle bezglutenowe, zapoznałam się z pradawną recepturą. Przyznam, że poszło nieźle. Pierwsze bajgle Bezglutenowej Mamy KLIK były może nieco niekształtne(zdjęcia powyżej i poniżej), ale strukturą odpowiadały pierwowzorowi. Nie były jednak pulchne – dlatego przepis wymaga jeszcze dopracowania i najprawdopodobniej znajdzie się w kolejnej książce kucharskiej. Na razie polecam moją pierwszą książkę z przepisami bez glutenu – „W kuchni Bezglutenowej Mamy” dostępnej m. in. w Sklep.bezglutenowamama.pl
KOMENTARZE