Czekaliśmy i się doczekaliśmy: warszawska piekarnia Putka Bez Glutenu wprowadziła właśnie bezglutenowe rogale z białym makiem – tanie (!). Od czwartku sprzedaje je w w swoich sklepach w Warszawie i okolicach oraz w Łodzi, oczywiście bezglutenowe rogale marcińskie trafiają też do paczkomatów i domów w całym kraju (z firmowego sklepu internetowgo). Ja już zjadłam – rewelacja!
Rogale z białym makiem od dziesięcioleci wypieka się w Wielkopolsce na św. Marcina (11 listopada), ale tradycja objęła już całą Polskę, od morza po Tatry. Bezglutenowe rogale świętomarcińskie jako pierwsza rozpowszechniła Wasza ulubiona blogerka, czyli ja 😎 Stworzyłam przepis, nagrałam nawet filmik na rynku w Poznaniu. Wracając do Putki – bezglutenowe rogale z białym makiem to ich kolejna nowość na jesień 2021 i aż się boję, co będzie dalej … Jeden marciński rogal bezglutenowy o wadze 140 g ma znakomitą cenę: niespełna 6 zł (5,95 zł). Rogale nie zawierają mleka ani skrobi pszennej bezglutenowej. Ważna informacja: u Putki przy zakupach internetowych powyżej 79 zł przesyłka do paczkomatu i kurierem jest gratis.
Po raz pierwszy w swej historii piekarnia Putka Bez Glutenu oferuje bezglutenowe rogale z białym makiem KLIK. Historyczna data, październik 2021 r. Dlaczego to podkreślam? Bo bezglutenowe rogale świętomarcińskie od Putki mają bardzo dobrą cenę, a to oznacza, że są w zasięgu ręki każdego bezglutenowca w Polsce. Dodam, że są przepyszne, smakują tak, jak powinny smakować rogale świętomarcińskie, co potwierdzają także glutenożercy.
Oto ich skład: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, mak biały, orzech arachidowy, cukier, woda, jaja, margaryna (olej rzepakowy, sól woda, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), skórka pomarańczowa, mąka ryżowa, drożdże, olej, sól, aromat migdałowy, emulgator: lecytyna sojowa, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), barwnik: karoteny. Nie mam zastrzeżeń do składu, choć zamiast margaryny wolałabym masło. Z drugiej strony dzięki margarynie te bezglutenowe rogale marcińskie są jednocześnie bezmleczne (ważne dla alergików).
Teraz muszę Was oświecić: nie istnieją bezglutenowe rogale świętomarcińskie…. Otóż rogale świętomarcińskie, jako wypiek regionalny, są wpisane do rejestru nazw chronionych w UE (podobnie jak oscypki). Cukiernia, która chce wypiekać rogale marcińskie i używać tej nazwy, musi ściśle trzymać się receptury. A to niemożliwe w przypadku wypieku bezglutenowego, bo nie używamy mąki pszennej…. Dlatego cukiernie bezglutenowe, które od kilku lat oferują ten przysmak, zazwyczaj stosują nazwę: bezglutenowe rogale z białym makiem. I tak wszyscy wiedzą, że chodzi o rogale na św. Marcina 😍 Podobny zabieg zastosowała warszawska ( i internetowa) piekarnia Putka Bez Glutenu – oferuje bezglutenowe rogale z białym makiem KLIK.
Rogale można już zamawiać w sklepie www.putka.pl/sklepbezglutenu. A jeśli w Waszym domu mieszka osoba z celiakią oraz glutenożercy, możecie zrobić wspólne zakupy (nie tylko na św. Marcina) pod adresem: putka.pl/sklep/ – wypieki bezglutenowe oraz glutenowe. Dostarczy je kurier lub odbierzecie zamówienie w paczkomacie. Darmowa dostawa jest już przy zamówieniu powyżej 79 zł. Przy okazji zerknijcie na muffinę bezglutenową z jabłkiem i cynamonem – to również nowość Putki z jesieni 2021 r.