Dopiero dziś spróbowałam i doceniam. Dwa nowe chleby bezglutenowe pojawiły się w ofercie Incola. To chleb jasny i ciemny, bez ziaren, o lekkiej konsystencji, ale zwartej strukturze (jak zresztą we wszystkich chlebach tej marki). Moim zdaniem to chleby bezglutenowe, który mogą zaakceptować dzieci ze świeżo zdiagnozowana celiakią, będące od niedawna na diecie bezglutenowej. Oba mają bowiem subtelny smak i kolor zbliżony do pieczywa pszennego oraz graham.
W składzie obu chlebów bezglutenowych warte uwagi są zakwas, otręby ryżowe, aż trzy rodzaje błonnika. W ciemnym chlebie KLIK jest dodatkowo łuska gryki, ale mimo to chleb zachowuje kolor pieczywa graham, nie jest ciemny jak typowy razowiec.
To pieczywo o przedłużonej trwałości – sprawdzi się na wyjazdach, w hotelach, na wakacjach bez glutenu i wszędzie tam, gdzie potrzebny jest dobry chleb bezglutenowy. Oba rodzaje chleba mają subtelny smak – spokojnie przypadną do gustu dzieciom i osobom, które po przejściu na dietę bezglutenową mają kłopot z akceptacją pieczywa gluten-free.
Cena nowych chlebów to 5,2 zł za 200 g, oba bochenki znalazłam w sklepie internetowym Smaki Diet, ale są też w Chili24.pl – choć o parę groszy droższe.
Jedyna „wada”, jaką znalazłam w nowym produkcie Incoli, to obecność białka jaja kurzego – zatem jest to pieczywo nieodpowiednie dla dzieci i dorosłych z nietolerancją jajka. Z drugiej strony – Incola ma w swojej ofercie kilka produktów wegańskich i bezglutenowych zarazem, m. in. bułki pita, bułki z ziarnami, chałki czy chrupaki.
KOMENTARZE