Blog

Nowe kajzerki bezglutenowe pełne błonnika

22/10/2021

Nowe kajzerki bezglutenowe pełne błonnika

22/10/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

NOWOŚĆ. PAŹDZIERNIK 2021. Polska marka Sano Gluten Free wypuściła na rynek nowe kajzerki bezglutenowe. Różnią się od konkurencji. Po pierwsze: są to kajzerki bezglutenowe bez kukurydzy i bez jakichkolwiek alergenów. Po drugie i trzecie: zawierają dużo błonnika i innowacyjne opakowanie – to szczelnie zamknięte dwupaki, co po otwarciu zapobiega wysychaniu lub psuciu się pieczywa. Opakowanie zawiera 4 lekkie i puszyste, wegańskie kajzerki bezglutenowe z dodatkiem zakwasu, pakowane w porcje po 2 sztuki (zobacz na zdjęciu poniżej). Są to bułki o długim terminie przydatności do spożycia, podobnie jak większość pieczywa gluten free dostępnego w marketach i w sklepach stacjonarnych oraz internetowych ze zdrową żywnością. 

Sano Gluten Free zaoferowało nam dwa rodzaje kajzerek bezglutenowych: białe oraz z ziarnami (to znowu hit, bo nie było dotąd kajzerek bezglutenowych z ziarnami). Bułeczki, podobnie jak całe pieczywo tej marki, są miękkie i gotowe do jedzenia od razu po otwarciu opakowania. Ale prawdziwe kajzerki bezglutenowe muszą być chrupiące, prawda? Dlatego zachęcam do podpieczenia ich przez około 5 minut w 160 stopniach C. Wasze dzieci z celiakią będą wniebowzięte! Od tej chwili kajzerki bezglutenowe (domowe KLIK przepis  lub sklepowe) będą ich ulubionym pieczywem. A gdzie je kupić? Od wczoraj kajzerki ma w ofercie sklep bezglutenowy Jedz Bez Glutenu.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Kajzerki bezglutenowe bez dodatków

Klasyczne, wegańskie kajzerki bezglutenowe z Sano puszyste, lekkie bułeczki, dobrze wyrośnięte, o białym, porowatym miękiszu. Już po rozkrojeniu wyglądają tak apetycznie, że można je zjeść nawet bez masła 😁  Te kajzerki bezglutenowe zawierają aż 7 g błonnika w 100 g produktu (to zasługa błonnika grochowego, psylium i ziemniaczanego). Mimo, że są wegańskie i bezglutenowe, smakują jak klasyczne, pszenne kajzerki – tak uważa mój mąż glutenożerca. 

Jaki jest ich skład? Oto on: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), olej rzepakowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik ziemniaczany, błonnik z zielonego groszku), syrop ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), drożdże, zakwas ryżowy, sól. Zamiennikami glutenu, czyli dodatkami funkcjonalnymi, dzięki którym kajzerki bezglutenowe wyglądają i smakują jak zwykłe bułki, są tutaj hydroxypropylometyloceluloza i guma ksantanowa. 

Kajzerki bezglutenowe Sano można kupić w sklepie internetowym producenta, ale lepszą cenę mają w sklepie ze zdrową żywnością Jedz Bez Glutenu. Opakowanie z 4 bułkami kosztuje niespełna 9 zł, czyli za bułkę 2,25 zł.

Kajzerki bezglutenowe z ziarnami

Klasyczne, wegańskie kajzerki bezglutenowe z Sano puszyste, lekkie bułeczki, dobrze wyrośnięte, o białym, porowatym miękiszu. Już po rozkrojeniu wyglądają tak apetycznie, że można je zjeść nawet bez masła 😁  Te kajzerki bezglutenowe zawierają aż 7 g błonnika w 100 g produktu (to zasługa błonnika grochowego, psylium i ziemniaczanego). Mimo, że są wegańskie i bezglutenowe, smakują jak klasyczne, pszenne kajzerki – tak uważa mój mąż glutenożerca. 

Jaki jest ich skład? Oto on: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), olej rzepakowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik ziemniaczany, błonnik z zielonego groszku), syrop ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), drożdże, zakwas ryżowy, sól. Zamiennikami glutenu, czyli dodatkami funkcjonalnymi, dzięki którym kajzerki bezglutenowe wyglądają i smakują jak zwykłe bułki, są tutaj hydroxypropylometyloceluloza i guma ksantanowa. 

Kajzerki bezglutenowe Sano można kupić w sklepie internetowym producenta, ale lepszą cenę mają w sklepie ze zdrową żywnością Jedz Bez Glutenu. Opakowanie z 4 bułkami kosztuje niespełna 9 zł, czyli za bułkę 2,25 zł.

Kajzerki bezglutenowe innych firm polskich

Kajzerki bezglutenowe to nie nowość na polskim rynku gluten free. Na szczęście dieta bezglutenowa i celiakia to tematy znane producentom, zatem wybór pieczywa mamy coraz większy. I dobrze, bo dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Kajzerki bezglutenowe, podobnie jak pszenne, to bułeczki z charakterystycznym nacięciem na środku. I pod tym względem wszystkie polskie, bezglutenowe kajzerki niczym się nie różnią. 

Różni je natomiast skład, konsystencja i kolor.

  • Kajzerki bezglutenowe marki Glutenex KLIK (pierwszy polski producent bezglutenowy oferujący gotowe wyroby) mają jeszcze „starą” recepturę, zatem zawierają skrobię pszenną  bezglutenową (ona jest bezpieczna dla pacjentów z celiakią, ale zabroniona w diecie osób uczulonych na pszenicę). Dla wielu osób może to być ważne: kajzerki bezglutenowe Glutenexu nie zawierają mąki ani skrobi ryżowej, soi, jajek, mleka – są zatem wegańskie i bezpieczne dla osób z alergią na ryż czy soję. Ich wadą jest to, że trzeba je przed jedzeniem odpiec lub odparować lub podgrzać w tosterze. Opakowanie 4 bułek o wadze 180 g kosztuje niespełna 7 zł. Do wyboru są kajzerki bezglutenowe jasne, ciemne (z dodatkiem zdrowej mąki karobowej), ze słonecznikiem oraz niskobiałkowe (dla osób z fenyloketonurią). 
  • Kajzerki bezglutenowe marki Incola KLIK– są bialutkie, puszyste, lekki i pyszne od razu po otwarciu opakowania, choć oczywiście zyskują po podpieczeniu. Nie zawierają laktozy, soi, ani mleka, ale mają w składzie białko jaja kurzego (niewiele, ale jest). Różnią się składem od konkurencji, zawierają też kukurydzę. Mają mniej błonnika, niż kajzerki bezglutenowe Sano – tylko 2,7 g w 100 g produktu. Niemniej jednak kajzerki Incoli uwielbiają dzieci i dorośli z celiakią, a także glutenożercy, co często obserwuję podczas turnusów rodzinnych w pensjonacie bezglutenowym Moje Tatry. Opakowanie o wadze 120 g (2 bułki) kosztuje w sklepie Jedz Bez Glutenu 6,49 zł.
  • Kajzerki bezglutenowe Balviten KLIK – to bułeczki do odpieku, wymagają kilkuminutowego podgrzania w piekarniku. Są również bialutkie, nie zawierają pszenicy, jajek ani mleka, są to zatem wegańskie kajzerki bezglutenowe. Jedynym alergenem jest soja (w postaci izolatu białka sojowego). Kajzerki Balvitenu zawierają prawie 5 g błonnika, to już dobry wynik 😎 Glutenożercy twierdzą, że smakują jak glutenowe. Te bułeczki również mają długi termin przydatności, można je kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych ze zdrową żywnością, zawsze są też w sklepie firmowym Balvitenu KLIK.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się