NOWOŚĆ. PAŹDZIERNIK 2021. Polska marka Sano Gluten Free wypuściła na rynek nowe kajzerki bezglutenowe. Różnią się od konkurencji. Po pierwsze: są to kajzerki bezglutenowe bez kukurydzy i bez jakichkolwiek alergenów. Po drugie i trzecie: zawierają dużo błonnika i innowacyjne opakowanie – to szczelnie zamknięte dwupaki, co po otwarciu zapobiega wysychaniu lub psuciu się pieczywa. Opakowanie zawiera 4 lekkie i puszyste, wegańskie kajzerki bezglutenowe z dodatkiem zakwasu, pakowane w porcje po 2 sztuki (zobacz na zdjęciu poniżej). Są to bułki o długim terminie przydatności do spożycia, podobnie jak większość pieczywa gluten free dostępnego w marketach i w sklepach stacjonarnych oraz internetowych ze zdrową żywnością.
Sano Gluten Free zaoferowało nam dwa rodzaje kajzerek bezglutenowych: białe oraz z ziarnami (to znowu hit, bo nie było dotąd kajzerek bezglutenowych z ziarnami). Bułeczki, podobnie jak całe pieczywo tej marki, są miękkie i gotowe do jedzenia od razu po otwarciu opakowania. Ale prawdziwe kajzerki bezglutenowe muszą być chrupiące, prawda? Dlatego zachęcam do podpieczenia ich przez około 5 minut w 160 stopniach C. Wasze dzieci z celiakią będą wniebowzięte! Od tej chwili kajzerki bezglutenowe (domowe KLIK przepis lub sklepowe) będą ich ulubionym pieczywem. A gdzie je kupić? Od wczoraj kajzerki ma w ofercie sklep bezglutenowy Jedz Bez Glutenu.
Klasyczne, wegańskie kajzerki bezglutenowe z Sano puszyste, lekkie bułeczki, dobrze wyrośnięte, o białym, porowatym miękiszu. Już po rozkrojeniu wyglądają tak apetycznie, że można je zjeść nawet bez masła 😁 Te kajzerki bezglutenowe zawierają aż 7 g błonnika w 100 g produktu (to zasługa błonnika grochowego, psylium i ziemniaczanego). Mimo, że są wegańskie i bezglutenowe, smakują jak klasyczne, pszenne kajzerki – tak uważa mój mąż glutenożerca.
Jaki jest ich skład? Oto on: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), olej rzepakowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik ziemniaczany, błonnik z zielonego groszku), syrop ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), drożdże, zakwas ryżowy, sól. Zamiennikami glutenu, czyli dodatkami funkcjonalnymi, dzięki którym kajzerki bezglutenowe wyglądają i smakują jak zwykłe bułki, są tutaj hydroxypropylometyloceluloza i guma ksantanowa.
Kajzerki bezglutenowe Sano można kupić w sklepie internetowym producenta, ale lepszą cenę mają w sklepie ze zdrową żywnością Jedz Bez Glutenu. Opakowanie z 4 bułkami kosztuje niespełna 9 zł, czyli za bułkę 2,25 zł.
Klasyczne, wegańskie kajzerki bezglutenowe z Sano puszyste, lekkie bułeczki, dobrze wyrośnięte, o białym, porowatym miękiszu. Już po rozkrojeniu wyglądają tak apetycznie, że można je zjeść nawet bez masła 😁 Te kajzerki bezglutenowe zawierają aż 7 g błonnika w 100 g produktu (to zasługa błonnika grochowego, psylium i ziemniaczanego). Mimo, że są wegańskie i bezglutenowe, smakują jak klasyczne, pszenne kajzerki – tak uważa mój mąż glutenożerca.
Jaki jest ich skład? Oto on: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), olej rzepakowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik ziemniaczany, błonnik z zielonego groszku), syrop ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), drożdże, zakwas ryżowy, sól. Zamiennikami glutenu, czyli dodatkami funkcjonalnymi, dzięki którym kajzerki bezglutenowe wyglądają i smakują jak zwykłe bułki, są tutaj hydroxypropylometyloceluloza i guma ksantanowa.
Kajzerki bezglutenowe Sano można kupić w sklepie internetowym producenta, ale lepszą cenę mają w sklepie ze zdrową żywnością Jedz Bez Glutenu. Opakowanie z 4 bułkami kosztuje niespełna 9 zł, czyli za bułkę 2,25 zł.
Kajzerki bezglutenowe to nie nowość na polskim rynku gluten free. Na szczęście dieta bezglutenowa i celiakia to tematy znane producentom, zatem wybór pieczywa mamy coraz większy. I dobrze, bo dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Kajzerki bezglutenowe, podobnie jak pszenne, to bułeczki z charakterystycznym nacięciem na środku. I pod tym względem wszystkie polskie, bezglutenowe kajzerki niczym się nie różnią.
Różni je natomiast skład, konsystencja i kolor.
KOMENTARZE