Bezglutenowe, słodkie wypieki drożdżowe nie zawsze pięknie rosną – wie o tym każda bezglutenowa gospodyni. Trzeba pewnej wprawy, by czarować bezglutenowe placki drożdżowe, pączki bezglutenowe na Tłusty Czwartek czy kruche rogaliki. Ale teraz jest światełko w tunelu i szansa, że bezglutenowe, słodkie ciasto naprawdę urośnie jak na drożdżach. W Netto i Kauflandzie znalazłam nowość – Drożdże Babuni do słodkich wypieków. Czym się różnią od tradycyjnych Drożdży Babuni?
Drożdże Babuni do słodkich wypieków faktycznie sprawiają, że bezglutenowe ciasto drożdżowe np. na pączki szybciej i lepiej rośnie. Pęcherzyki powietrza są wyraźnie widoczne i duże, a jednocześnie ciasto nie ucieka z formy. Gotowy produkt na bazie tych drożdży również wydaje mi się bardziej miękki i puszysty. Szczególnie zauważyłam to przy pieczeniu bezglutenowych drożdżówek KLIK PO PRZEPIS.
Drożdże Babuni do słodkich wypieków – jak czytam na stronie producenta – są polecane miłośnikom dobrze wyrośniętych ciast słodkich. Produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów drożdżowych wykazujących bardzo wysoką aktywność w słodkim środowisku. Znakomite do ciast drożdżowych: z kruszonką, owocami, rogalików, babek i wielu innych. Produkt nie zawiera konserwantów. Oczywiście Drożdże Babuni do słodkich wypieków są bezglutenowe, podobnie jak tradycyjne Drożdże Babuni i suszone Drożdże Babuni.
Te do słodkich wypieków są trochę droższe od tradycyjnych – ale to nadal niska cena za kostkę 100 g drożdży. W Kauflandzie kosztują one 1,21 zł. W Netto – zaledwie 99 groszy. Upiekłam już na ich bazie drożdżówki z karobellą, a niedawno – pieczone pączki bezglutenowe KLIK PO PRZEPIS. Oba wypieki były puszyste i wydaje mi się, że dłużej zachowywały miękkość.
A na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK możecie zobaczyć, co o tych drożdżach sądzą bezglutenowe mamy i żony ;)
KOMENTARZE