Blog

Nowa marka dla alergika na diecie bezglutenowej

11/10/2018

Nowa marka dla alergika na diecie bezglutenowej

11/10/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Alergik na diecie bezglutenowej nie ma lekko. Dieta bez glutenu, jajek, mleka, cukru to ogromny kłopot nie tylko dla dziecka… Co zjeść na śniadanie, jak zdobyć słodycze? Bezglutenowe i wegańskie słodycze bywają niezbyt smaczne i mają długi skład. Ale dzięki lokalnym piekarniom i cukierniom przybywa bezglutenowych i wegańskich marek. Jedną z nich jest Friendly Food z Poznania. To sklep bezglutenowy, ale również producent bezglutenowych i wegańskich ciastek i innych wypieków. Można je kupić stacjonarnie, ale również w sklepie internetowym. Wczoraj zrobiłam tam zaopatrzenie i właśnie pochłaniam  kruche ciasteczka – bezglutenowe i wegańskie.

Friendly Food – bezglutenowe i wegańskie ciasteczka, babeczki….

Friendly Food to nowa, bezglutenowa marka, wcześniej znana jako sklep stacjonarny i internetowy w 100% gluten free pisałam o nim TUTAJ.  Teraz w pracowni sklepu powstają bezglutenowe, a także wegańskie wypieki: ciasteczka (kakaowe, makowe, kokosowe, korzenne), babeczki, krakersy i chleby bezglutenowe bez drożdży. Wyróżnia je krótki, naturalny skład: jaja, masło lub masło klarowane, jednorodne mąki bezglutenowe, ziarna. W przypadku ciastek wegańskich i bezglutenowych użyty jest tłuszcz roślinny (na etykiecie nie podano jednak jego pochodzenia). W ofercie tej marki znalazłam też ciasteczka bezglutenowe na maśle klarowanym. Nie wszystkie produkty można zamówić przez internet – niektóre, ze względu na kruchość, są do odbioru wyłącznie w sklepie stacjonarnym w Poznaniu.

Jak smakują ciasteczka Friendly Food? Zosia zajadała z apetytem babeczkę czekoladową, mnie zasmakowały kruche ciasteczka wegańskie. Ale dziś w szafce wyszperałam jeszcze ciasteczka kokosowe Friendly Food, które przywiozłam w czerwcu z targów Gluten Free Expo 2018. Miały termin ważności do sierpnia, ale przecież ciastka się nie psują :). Uwierzycie lub nie – były pyszne i nie dało się poznać, że „przeleżały” w pudełku przez kilka miesięcy. 

Bezglutenowe chleby z ziarna gryki

Friendly Food karierę piekarniczą rozpoczynało od wypieku nieznanych jeszcze w Polsce chlebów bezglutenowych fermentowanych z ziarna gryki i wody. Dziś w asortymencie pracowni są chleby o różnych smakach, bez spulchniaczy i na drożdżach, dostępne na co dzień lub wypiekane na zamówienie. Są to chleby bezglutenowe razowe – raczej dla dorosłych, aczkolwiek takie naturalne pieczywo razowe warto włączać również do diety dzieci. 

Pieczywo z Friendly Food ma krótki, 5-dniowy termin przydatności. Można je mrozić.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się