Alergik na diecie bezglutenowej nie ma lekko. Dieta bez glutenu, jajek, mleka, cukru to ogromny kłopot nie tylko dla dziecka… Co zjeść na śniadanie, jak zdobyć słodycze? Bezglutenowe i wegańskie słodycze bywają niezbyt smaczne i mają długi skład. Ale dzięki lokalnym piekarniom i cukierniom przybywa bezglutenowych i wegańskich marek. Jedną z nich jest Friendly Food z Poznania. To sklep bezglutenowy, ale również producent bezglutenowych i wegańskich ciastek i innych wypieków. Można je kupić stacjonarnie, ale również w sklepie internetowym. Wczoraj zrobiłam tam zaopatrzenie i właśnie pochłaniam kruche ciasteczka – bezglutenowe i wegańskie.
Friendly Food to nowa, bezglutenowa marka, wcześniej znana jako sklep stacjonarny i internetowy w 100% gluten free pisałam o nim TUTAJ. Teraz w pracowni sklepu powstają bezglutenowe, a także wegańskie wypieki: ciasteczka (kakaowe, makowe, kokosowe, korzenne), babeczki, krakersy i chleby bezglutenowe bez drożdży. Wyróżnia je krótki, naturalny skład: jaja, masło lub masło klarowane, jednorodne mąki bezglutenowe, ziarna. W przypadku ciastek wegańskich i bezglutenowych użyty jest tłuszcz roślinny (na etykiecie nie podano jednak jego pochodzenia). W ofercie tej marki znalazłam też ciasteczka bezglutenowe na maśle klarowanym. Nie wszystkie produkty można zamówić przez internet – niektóre, ze względu na kruchość, są do odbioru wyłącznie w sklepie stacjonarnym w Poznaniu.
Jak smakują ciasteczka Friendly Food? Zosia zajadała z apetytem babeczkę czekoladową, mnie zasmakowały kruche ciasteczka wegańskie. Ale dziś w szafce wyszperałam jeszcze ciasteczka kokosowe Friendly Food, które przywiozłam w czerwcu z targów Gluten Free Expo 2018. Miały termin ważności do sierpnia, ale przecież ciastka się nie psują :). Uwierzycie lub nie – były pyszne i nie dało się poznać, że „przeleżały” w pudełku przez kilka miesięcy.
Friendly Food karierę piekarniczą rozpoczynało od wypieku nieznanych jeszcze w Polsce chlebów bezglutenowych fermentowanych z ziarna gryki i wody. Dziś w asortymencie pracowni są chleby o różnych smakach, bez spulchniaczy i na drożdżach, dostępne na co dzień lub wypiekane na zamówienie. Są to chleby bezglutenowe razowe – raczej dla dorosłych, aczkolwiek takie naturalne pieczywo razowe warto włączać również do diety dzieci.
Pieczywo z Friendly Food ma krótki, 5-dniowy termin przydatności. Można je mrozić.
KOMENTARZE