Blog

Zdrowe i wegańskie gołąbki bezglutenowe

01/02/2018

Zdrowe i wegańskie gołąbki bezglutenowe

01/02/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wegańskiego i bezglutenowego gołąbka po raz pierwszy zjadłam kilka lat temu, na Wigilii u najstarszej siostry. Od razu mnie oczarował. Minęło kilka lat i wreszcie stworzyłam idealny dla mnie smak. Wegańskie i bezglutenowe gołąbki z białą kaszą gryczaną, czerwoną fasolą i mnóstwem zieleniny. Dla odmiany od tradycyjnych gołąbków bezglutenowych te wegańskie podaję w sosie pomidorowym. Mimo wszystko bardzo lubię mięso, więc jakimś smakowym dodatkiem muszę zniwelować jego brak. Moje zdrowe, wegańskie i bezglutenowe gołąbki mają dodatkową zaletę: nie zawierają żadnych alergenów. Ale nie będę ukrywać: tego dania moje dzieci na diecie bezglutenowej nawet nie spróbowały. Nie lubią wynalazków i już…. A po co w ogóle na blogu Bezglutenowej Mamy powstał wegański przepis? Bo otrzymuję wiele zapytań o takie receptury.

Składniki na  8 gołąbków

  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (czyli około 120 g surowej)
    może fasola być z puszki
  • 180 g ugotowanej kaszy gryczanej
    bez zawartości glutenu
  • około 40 g surowego jarmużu
    bez grubych łodyg
  • 2 pęczki zielonej pietruszki
    same liście
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tłuszcz do zeszklenia warzyw
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie przyprawy do farszu: rozmaryn, tymianek, kurkuma
    bez zawartości glutenu
  • przyprawy do gotowania wywaru: liście laurowe, ziele angielskie
    bez zawartości glutenu

DO SOSU

  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
    + 1/5 szklanki zimnej wody

Przygotowanie farszu

Dzień wcześniej namocz fasolę, potem ją ugotuj. Możesz użyć odsączonej fasoli czerwonej z puszki. Ugotuj kaszę gryczaną (najczęściej zostawiam kaszę z obiadu). Posiekać liście jarmużu i zielonej pietruszki. Posiekaj czosnek i cebulę i zeszklij je na tłuszczu. Po 2-3 minutach dodaj pietruszkę i jarmuż. Duś przez 2-3 minuty. Zblenduj fasolę, zostawiając gdzieniegdzie widoczne jej kawałki. Zmieszaj wszystkie składniki farszu, dopraw solą i pieprzem, kurkumą, tymiankiem i startym rozmarynem. Farsz na wegańskie i bezglutenowe gołąbki powinien być wyrazisty. 

Przygotowanie kapusty i zawijanie gołąbków

Z liści kapusty usuń twarde części (tzn. jedną główną „żyłę”). Liście zalej wrzątkiem na około 15 minut. Delikatnie odsącz je na sicie. Na środku każdego liścia ułóż porcję farszu, zawiń najpierw boki, a następnie górę i dół (zdjęcia w galerii). Ułóż gołąbka złączeniem do dołu i zawijaj kolejne porcje. Na dnie garnka ułóż kilka liści kapusty. Delikatnie włóż wszystkie gołąbki i zalej całość wrzątkiem (do linii gołąbków). Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. Bezglutenowe gołąbki wegańskie świetnie smakują od razu po wyjęciu z wody, z dodatkiem sosu pomidorowego. 

Sos pomidorowy do wegańskich gołąbków

Zagotuj bulion (można użyć kostko rosołowej bezglutenowej), dodaj koncentrat i wymieszaj. Mąkę zalej wodą, energicznie wymieszaj i wąskim strumieniem dodawaj do bulionu gotującego się na małym ogniu. Mieszaj energicznie sos, aż do powstania lekkiej zawiesiny. Przypraw solą, pieprzem, ziołami. 

Zaskakująco pyszne!

Długo dochodziłam do tego smaku – testowałam różne dodatki i przyprawy. Zależało mi na stworzeniu prostego farszu, który będzie się dobrze „lepił” i jeszcze lepiej smakował. Zestaw z fasolą, kaszą, jarmużem i pietruszką uważam za najdoskonalszy. To zdrowe wegańskie gołąbki bezglutenowe – nie przeszkadza im brak mięsa. Zawierają wiele wartości odżywczych i mogą stanowić ciekawe uzupełnienie jadłospisu bezglutenowego. To też ciekawy sposób na przemycenie jarmużu czy fasoli, pełnej witamin z grupy B. Czy dzieci na diecie bezglutenowej zjedzą takie danie? Moje nawet nie chciały spróbować – zdecydowanie bardziej lubią tradycyjne gołąbki bezglutenowe babci Walentyny. Ale ten przepis pojawi się tutaj dopiero za dwa tygodnie. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się