W celiakii (chorobie trzewnej) często mamy do czynienia z niedokrwistością. Najczęściej jest ona spowodowana niedoborem żelaza, które nie wchłania się należycie u pacjentów z celiakią. Jak leczyć anemię w celiakii? Jak suplementować żelazo? O tym, jak i o konsekwencjach nieleczonej niedokrwistości mówiła na konferencji we Wrocławiu prof. dr hab. Lidia Usnarska-Zubkiewicz z Katedry i Kliniki Hematologii, Nowotworów Krwi i Transplantacji Szpiku Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
U pacjentów z celiakią (u dzieci i dorosłych) niezwykle ważne jest regularne monitorowanie m. in. poziomu hemoglobiny i żelaza we krwi. Dlaczego? Chorzy na celiakię mają bowiem często upośledzone wchłanianie żelaza, a niedokrwistość (anemia) jest często chorobą towarzyszącą celiakii. Nie należy jej lekceważyć. Najpierw jednak należy zadbać o prawidłowe rozpoznanie. Bo, jak podkreśliła na wykładzie pani profesor, anemię łatwo stwierdzić, ale trudniej ustalić jej przyczyny. A jest to niezbędne do wdrożenia skutecznego leczenia. Polega ono na podawaniu leków, ale również na diecie bogatej w żelazo (np. wołowina).
Jakie są konsekwencje przewlekłej niedokrwistości? To m. in. zmiany adaptacyjne w układzie krążenia, niewydolność serca, niskie ciśnienie krwi, omdlenia i bóle głowy, trudności z koncentracją, problemy ze snem, insulinooporność, jadłowstręt, obniżona płodność i libido (zarówno u kobiet i mężczyzn).
W chorobie trzewnej niedokrwistość jest często związana z niedoborem żelaza, co jest efektem diety ubogiej w żelazo (źródłem dobrze wchłanialnego żelaza są m. in. mięso, jaja), błędów w diecie bezglutenowej lub zaburzonego wchłaniania żelaza w dwunastnicy. Objawami niedoboru żelaza w organizmie są: wypadanie i łamliwość włosów, łamliwość paznokci, zajady, przedłużone i obfite miesiączki.
Niedokrwistość zawsze należy leczyć. Jeśli wynika ona z niedoboru żelaza, podaje się doustne lub pozajelitowe preparaty. W przypadku doustnej suplementacji żelaza trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
Gdy leczenie niedokrwistości w celiakii nie przynosi efektów, trzeba wziąć pod uwagę błędne rozpoznanie, zaburzenia wchłaniania, krwawienia wewnętrzne lub błędy w diecie bezglutenowej.
Wykład prof. dr hab. Lidii Usnarskiej – Zubkiewicz został wygłoszony na sobotniej konferencji z okazji XIII Międzynarodowego Dnia Celiakii oraz X-lecia wrocławskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (sobota, 10 marca 2018). Relację Bezglutenowej Mamy z tego wydarzenia możecie zobaczyć tutaj: relacja z konferencji.