Niedobory pokarmowe w celiakii to powszechny problem. Dzieciom, dorosłym i seniorom z celiakią brakuje m. in. witamin z grupy B, żelaza, wapnia, cynku, magnezu, witaminy D. Jak zapobiegać niedoborom w celiakii? Najprościej sięgnąć po suplementy diety, ale.. No właśnie, zobaczcie co na ten temat mówiła dr n. med. Aleksandra Szymczak – Tomczak, podczas konferencji o celiakii u Bezglutenowej Mamy w Poznaniu w 2019 r. Jeśli nie udało Wam się zapisać na konferencję lub chcecie uzupełnić wiedzę o niedoborach pokarmowych w diecie bezglutenowej, zapraszam do galerii zdjęć (poniżej). Znajdziecie tam wszystkie slajdy z wykładu.

Pełna prezentacja wykładu „Niedobory witamin i innych składników pokarmowych u pacjenta z celiakią” – dr n. med. Aleksandra Szymczak – Tomczak, Klinika i Katedr Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych, Szpital Kliniczny Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu