Blog

2

Nie tylko na niedzielę: bezglutenowe ciasto straciatella z magicznym składnikiem

20/05/2023

Nie tylko na niedzielę: bezglutenowe ciasto straciatella z magicznym składnikiem

20/05/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 10 osób
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Średnio drogie

Mąka kasztanowa: to ona podkręca bezglutenowe ciasto straciatella

Szukasz ciasta bezglutenowego na urodziny lub na niedzielę do kawy? Żeby przepis był prosty, a ciasto wykwintne? Mam!

Oto bezglutenowe ciasto straciatella z magicznym składnikiem, który podkręca smak. Pokochasz je! Tym składnikiem jest bezglutenowa mąka kasztanowa (ma ją w ofercie chyba tylko polska marka Incola), ale całości dopełniają pozostałe składniki, 100% naturalne i sprawdzone od pokoleń.

Tymi składnikami są: polskie masło (nie takie mrożone z Chin), bita śmietana, mąka ziemniaczana, kakao, jajka, serek mascarpone i czekolada. Takiego ciasta nie można nie pokochać, a na dodatek prezentuje się wspaniale! 

Dlatego bezglutenowe ciasto straciatella z mąki kasztanowej sprawdzi się na niedzielę, na urodziny, ale i jako świąteczny wypiek lub prezent dla przyjaciół z celiakią. Zresztą, nie będę ukrywać. To ciasto jest tak genialne, że żaden glutenożerca nie zauważy, że jest bezglutenowe ...

Jeszcze coś: do wypieku użyłam formy o wymiarach 24 x 24 cm, wtedy uzyskałam ciasto o wysokości około 3 cm. Upiekłam 2 blachy i uzyskałam 2 spody, które dwukrotnie przełożyłam masą - tak na bogato. Jeśli chcesz, możesz upiec tylko jeden spód, na którym ułożysz tylko jedną warstwę bitej śmietany. Możesz użyć nieco większej formy - wtedy będzie niższe. 

Przepis na bezglutenowe ciasto straciatella - sernik na zimno

Składniki jednego spodu, forma o wymiarach 24x24 cm

  • 50 g bezglutenowej mąki kasztanowej (do kupienia w sklepach internetowych)
  • 50 g bezglutenowej mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 30 g kakao bez glutenu
  • 160 g cukru
  • 4 jaja (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Poznaj inne mąki i mieszanki bezglutenowe polskiej marki Incola

Podane składniki zakładają wersję "na bogato", ale jeśli chcesz trochę skromniej, upiecz tylko jeden spod i ozdób go jedną warstwą kremu z czekoladą (wtedy zmniejsz o połowę porcje składników na krem).

Składniki kremu

  • 4 x 200 g śmietany kremówki (43-% lub 36%)
  • 2 x 250 g serka mascerpone
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 lub 2 tabliczki deserowe czekolady bezglutenowej
  • do ozdoby: owoce lub starta czekolada

Wykonanie spodu

  • Formę wyłóż papierem do pieczenia
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół)
  • Wymieszaj suche składniki: mąki, kakao, proszek
  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • Porcjami dodawaj żółtka i mieszaj delikatnie ŁYŻKĄ
  • Następnie porcjami dodawaj suche składniki (najlepiej przesiewaj je przez sitko)
  • Mieszaj powoli i delikatnie łyżką
  • Pod koniec dodaj olej
  • Puszystą masę przelej do formy, wygładź
  • Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka)
  • Wyjmij formę z piekarnika i zrzuć ją z wysokości około 20 cm na stół
  • Po chwili wyjmij ciasto i odstaw na drewnianą deseczkę do wystygnięcia

Jeśli chcesz bogatą wersję ciasta bezglutenowego straciatella, upiecz drugi spód. Spody najlepiej upiec dzień wcześniej.

Wykonanie kremu do bezglutenowego ciasta straciatella

  • Zimną czekoladę posiekaj ostrym nożem na kawałki o dowolnej grubości (wiórki lub kawałeczki)
  • Zimną śmietanę ubij na puszystą masę
  • Dodaj cukier puder i serek mascarpone
  • Ubijaj masę mikserem, na najmniejszych obrotach
  • Dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką
bezglutenowe ciasto kasztanowe straciatella

Przekładanie spodów kremem ctraciatella

  • Obetnij brzegi biszkoptów, by je wyrównać
  • Na pierwszy spód nałóż połowę kremu
  • Wyrównaj powierzchnię
  • Przykryj krem drugim spodem i delikatnie dociśnij na całej powierzchni
  • Nałóż drugą warstwę kremu i jeśli chcesz, udekoruj owocami lub kawałkami czekolady
  • Bezglutenowe ciasto kasztanowe straciatella wstaw do lodówki na 1-2 godziny
  • Nikt nie rozpozna, że to bezglutenowe ciasto!!!
Tutaj kupisz w dobrej cenie mąki bezglutenowe Incola - sklep JedzBezGlutenu.pl

KOMENTARZE (2)

Anna Gonera 24/05/2023 07:02
Wygląda na "bez komentarza":)) a jak już zrobię, to przyślę komentarz na piśmie:). Pozdrawiam słodko!
Bezglutenowa Mama 24/05/2023 14:51
Od razu życzę smacznego i czekam na info :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się