Lubię dietę bezglutenową keto, ale jeszcze bardziej uwielbiam wszystkie nowości marki Pięć Przemian. Niedawno wypuścili nowy produkt: naturalną mieszankę na bezglutenowe ciasteczka maślane keto. Skład – jak zawsze w tej marce doskonały, a wykonanie – tak proste, jak wszystkie wypieki z serii Upiecze Ci się! Przepis jest oczywiście na opakowaniu, do mieszanki trzeba dodać tylko roztopione masło i jajko.
Mnie te ciasteczka bezglutenowe keto zachwyciły, są sycące, a jednocześnie dobrze zaspokajają głód na coś słodkiego. I mówię to nie tylko jako człowiek z celiakią, szukający nowych smaków, ale jako domowy cukiernik 😁
Marka Pięć Przemian jest znana z produktów o fantastycznym składzie, bez cukru, glutenu i innych alergenów. Nic dziwnego, że mieszanka bezglutenowa na keto ciasteczka maślane też ma idealny skład: mąka migdałowa, erytrytol (słodzik zero kalorii, zerowy indeks glikemiczny), mąka kokosowa, inulina, cynamon, sól.
Przy okazji słowo o erytrytolu: to zdrowy słodzik, idealny dla osób odchudzających się, z insulinoopornością, cukrzycą – nie jest bowiem metabolizowany przez organizm, lecz wydalany w niezmienionej postaci. Erytrytol ma neutralny smak, pozostawia w ustach lekkie uczucie chłodu (idealne na lato). Jest niemal tak słodki jak cukier: 5 g cukru to tyle samo słodkiego smaku, co w 6 g erytrytolu.
KOMENTARZE