Blog

Nie tylko dla odchudzających się: bezglutenowe ciasteczka keto

03/08/2022

Nie tylko dla odchudzających się: bezglutenowe ciasteczka keto

03/08/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Lubię dietę bezglutenową keto, ale jeszcze bardziej uwielbiam wszystkie nowości marki Pięć Przemian. Niedawno wypuścili nowy produkt: naturalną mieszankę na bezglutenowe ciasteczka maślane keto. Skład – jak zawsze w tej marce doskonały, a wykonanie – tak proste, jak wszystkie wypieki z serii Upiecze Ci się! Przepis jest oczywiście na opakowaniu, do mieszanki trzeba dodać tylko roztopione masło i jajko.

Mnie te ciasteczka bezglutenowe keto zachwyciły, są sycące, a jednocześnie dobrze zaspokajają głód na coś słodkiego. I mówię to nie tylko jako człowiek z celiakią, szukający nowych smaków, ale jako domowy cukiernik 😁

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Ciasteczka bezglutenowe keto – wykonanie

  • zdobądź bezglutenową mieszankę do wypieku ciastek maślanych keto 
  • 100 g masła roztop w garnuszku i ostudź
  • mieszankę bezglutenową na keto ciasteczka maślane wsyp do miski
  • wbij jajko
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • łyżką zmieszaj ciasto, a następnie zagnieć je dłońmi
  • ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia
  • ciasto powinno mieć grubość około 0,5 cm
  • wycinaj foremką dowolne kształty, możesz też formować dłońmi kulki i delikatnie je rozpłaszczać na blaszce
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra-dół
  • maślane, bezglutenowe keto ciasteczka piecz około 12-15 minut na złoty kolor
  • po wystudzeniu przechowuj w metalowej puszce

Ciasteczka bezglutenowe keto – idealny skład, bez cukru

Marka Pięć Przemian jest znana z produktów o fantastycznym składzie, bez cukru, glutenu i innych alergenów. Nic dziwnego, że mieszanka bezglutenowa na keto ciasteczka maślane też ma idealny skład: mąka migdałowa, erytrytol (słodzik zero kalorii, zerowy indeks glikemiczny), mąka kokosowa, inulina, cynamon, sól. 

Przy okazji słowo o erytrytolu: to zdrowy słodzik, idealny dla osób odchudzających się, z insulinoopornością, cukrzycą – nie jest bowiem metabolizowany przez organizm, lecz wydalany w niezmienionej postaci. Erytrytol ma neutralny smak, pozostawia w ustach lekkie uczucie chłodu (idealne na lato). Jest niemal tak słodki jak cukier: 5 g cukru to tyle samo słodkiego smaku, co w 6 g erytrytolu. 

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się