O ile uniwersalna żelatyna marki Oeker jest wolna od glutenu i bezpieczna dla osób z celiakią, to już bulionowa żelatyna tej samej marki ma ostrzeżenie o możliwej obecności glutenu. Jest zatem zabroniona w diecie bezglutenowej osób z celiakią. W chorobie trzewnej groźne są najdrobniejsze ilości glutenu. Jeśli więc producent rzetelnie ostrzega, że w tej konkretnej żelatynie może być gluten, nie kupujmy jej.
Tym bardziej, że coraz częściej gluten wykrywany jest w produktach oznaczonych jako bezglutenowe - czytaj. Oznacza to, że każdego dnia nieświadomie i tak zjadamy jakieś ilości glutenu. Skoro na etykiecie widzimy więc ostrzeżenie o jego możliwej obecności, poszukajmy bezpiecznego zamiennika.
Skąd gluten w żelatynie?
Zgodnie z prawem producent nie musi informować o zanieczyszczeniu alergenami, duże firmy to robią.
Bezpieczna dla osób z celiakią od wielu lat jest żelatyna uniwersalna Oektera, podobnie jak soda oczyszczona tej marki. Przed zakupem zawsze sprawdzam: na etykiecie nie pojawia się ostrzeżenie o zanieczyszczeniu glutenem. Skoro duża firma, która na innych produktach zamieszcza takie informacje, w tym przypadku ich nie podaje, to znak, że tego ryzyka nie ma.
Ale uwaga: przed zakupem zawsze sprawdźcie etykietę!
KOMENTARZE