Blog

3

Naturalny chleb owsiany z soczewicą bezglutenowy

11/12/2019

Naturalny chleb owsiany z soczewicą bezglutenowy

11/12/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jak przemycić drogocenną soczewicę i płatki owsiane do diety dziecka z celiakią lub dorosłego na diecie bezglutenowej? Sposób jest prosty – w chlebie ;) Dziś jednak naturalny chleb bezglutenowy to marzenie wielu osób z celiakią, bo choć rynek jest pełen pieczywa gluten-free, jego skład nie zawsze jest idealny. Dlatego najlepiej we własnym domu piec bułki i chleb – wtedy wiemy, co jemy. Jak wiecie, nieustannie eksperymentuję z przepisami i niedawno wymyśliłam naturalny chleb owsiany z soczewicą – bezglutenowy, bez zamienników glutenu, bez mleka, jaj czy spulchniaczy. Jest długo świeży, a to zasługa naturalnych mąk, błonnika oraz gotowanych ziemniaków. Nie bójcie się soczewicy – ziarenka zmielone na mąkę w młynku do kawy nie są wyczuwalne w smaku, za to dostarczają żelazo i cenne witaminy z grupy B, tak potrzebne dzieciom i dorosłym z celiakią. Z kolei porządna porcja mąki owsianej bezglutenowej reguluje poziom cholesterolu i glukozy, pomaga w leczeniu nadwagi i otyłości oraz zawiera sporo witamin oraz błonnika. Mój naturalny, bezglutenowy chleb owsiany z soczewicą smakuje również dzieciom, bo ma delikatny smak. I choć jest  to rodzaj razowego chleba bezglutenowego, dobrze komponuje się ze wszystkimi dodatkami, słodkimi i słonymi. Uwaga – naturalny, bezglutenowy chleb owsiany z soczewicą nie wyrasta tak pięknie, jak pieczywo oparte na skrobiach. Nie martwcie się więc, gdy do piekarnika wsuniecie foremkę z pięknie wyrośniętym ciastem, a wyjmiecie zdecydowanie niższy wypiek ;) Tak ma być. 

Składniki na naturalny chleb owsiany z soczewicą – bez glutenu

  • 140 g bezglutenowej mąki owsianej
    lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 60 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 60 g mąki jaglanej bezglutenowej
    lub zmielonej kaszy jaglanej
  • 40 g zmielonej na mąkę soczewicy np. czerwonej
    bez glutenu – z Denver Food (do kupienia w sklepikach eko)
  • 40 g mąki gryczanej bezglutenowej
    białej lub pełnoziarnistej z Denver Food
  • 70 g ziemniaków ugotowanych
    np. „z wczoraj”
  • 15 g świeżych drożdży
    + 20 g wody
  • 10 g błonnika psylium
    dostępny w SANO Gluten Free KLIK
  • około 350 g letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru – do drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie – 1-2 łyżki bezglutenowych pestek
    np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, siekane orzechy

Jak przygotować bezglutenowy chleb owsiany z soczewicą?

  • w misce zmieszaj wszystkie mąki z solą
  • ziemniaku poduś widelcem lub zblenduj i dodaj do miski z mąkami
  • drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem i dodaj do pozostałych składników
  • wlewaj stopniowo wodę i wyrabiaj mikserem (haki) ciasto na owsiany chleb bezglutenowy z soczewicą – przez około 5 minut
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • ma powstać ciasto gęste, ale nie zbite; powinno mieć konsystencję gęstego budyniu
  • jeśli jest gliniaste, dodaj kilka łyżekwody
  • jeśli wydaje Ci się zbyt płynne, dodaj łyżkę mąki bezglutenowej i / lub 1-2 łyżki pestek słonecznika lub dyni
  • ciasto na naturalny, bezglutenowy chleb owsiany z soczewicą przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj powierzchnię olejem
  • widelcem zrób na powierzchni ciasta kilkanaście nakłuć
  • przykryj formę folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu na około 30 – 60 minut
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C
  • formę wstaw do piekarnika, piecz chleb około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka
  • po upieczeniu formę zostaw w piecu jeszcze na około 5-10 minut
  • wyjmij formę z piekarnika, a po 10 minutach wyłóż chleb na drewnianą deskę lub metalową kratkę
  • razowy chleb bezglutenowy – bo właśnie rasowym razowcem jest ten chleb bezglutenowy z soczewicą – krój po ostudzeniu
  • przechowuj w lnianym worku, nigdy w folii
  • kilka kromek możesz zamrozić  „na czarną godzinę”
  • smacznego ;) 

W celiakii ma znaczenie, jaki jesz chleb bezglutenowy

W Polsce zjadamy bardzo dużo chleba, to wciąż podstawa śniadań i kolacji. Jeśli Twoje dziecko ma celiakię lub jest z innych przyczyn na diecie bezglutenowej, staraj się wykorzystać ten zwyczaj, by przemycać cenne składniki. W miarę możliwości zastępuj biały lub paczkowany chleb bezglutenowy razowym pieczywem, najlepiej  pieczonym w domu. Bo choć piekarnie bezglutenowe obecnie znacznie ułatwiają nam życie, to nie zawsze ich wyroby służą naszemu zdrowiu. A przecież układ pokarmowy dziecka i dorosłego z celiakią wymaga szczególnego traktowania. Jeśli nie jesteś na razie gotowa, by piec własny chleb bezglutenowy, staraj się wybierać piekarnie, które zwracają uwagę na składniki. Przykład? Niedawno powstała Piekarnia Bezglutenowa Dr Żurek KLIK  chlebbezglutenowy.eu – która wypieka kilka rodzajów chleba bezglutenowego, bez: hydroksypropylometylocelulozy, gumy ksantan, gumy guar, oleju rzepakowego, kwasu cytrynowego itp. Oczywiście są to składniki dopuszczone do produkcji żywności, ale nasze prababki raczej ich nie znały, a też piekły chleb:) Dodatkowo wszystkie chleby z piekarni Żurek są wzbogacone błonnikiem owsianym bezglutenowym. 

KOMENTARZE (3)

Kasia 27/01/2020 22:53
To samo mnie zainteresowalo. Co zrobic z soczewica?
Anna 20/12/2019 05:40
A co z ta soczewica? Nie widze we wskazowkach do wykonania, dorzucamy do maki, gotujemy? czy mielimy na make? Bradzo prosze o instrukcje
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 29/01/2020 11:54
Aniu, racja - nie doprecyzowałam, że soczewicę trzeba zmielić na mąkę. Dziękuję za uwagę, już naniosłam poprawki :) Powodzenia,udanego wypieku :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się