Jak przemycić drogocenną soczewicę i płatki owsiane do diety dziecka z celiakią lub dorosłego na diecie bezglutenowej? Sposób jest prosty – w chlebie ;) Dziś jednak naturalny chleb bezglutenowy to marzenie wielu osób z celiakią, bo choć rynek jest pełen pieczywa gluten-free, jego skład nie zawsze jest idealny. Dlatego najlepiej we własnym domu piec bułki i chleb – wtedy wiemy, co jemy. Jak wiecie, nieustannie eksperymentuję z przepisami i niedawno wymyśliłam naturalny chleb owsiany z soczewicą – bezglutenowy, bez zamienników glutenu, bez mleka, jaj czy spulchniaczy. Jest długo świeży, a to zasługa naturalnych mąk, błonnika oraz gotowanych ziemniaków. Nie bójcie się soczewicy – ziarenka zmielone na mąkę w młynku do kawy nie są wyczuwalne w smaku, za to dostarczają żelazo i cenne witaminy z grupy B, tak potrzebne dzieciom i dorosłym z celiakią. Z kolei porządna porcja mąki owsianej bezglutenowej reguluje poziom cholesterolu i glukozy, pomaga w leczeniu nadwagi i otyłości oraz zawiera sporo witamin oraz błonnika. Mój naturalny, bezglutenowy chleb owsiany z soczewicą smakuje również dzieciom, bo ma delikatny smak. I choć jest to rodzaj razowego chleba bezglutenowego, dobrze komponuje się ze wszystkimi dodatkami, słodkimi i słonymi. Uwaga – naturalny, bezglutenowy chleb owsiany z soczewicą nie wyrasta tak pięknie, jak pieczywo oparte na skrobiach. Nie martwcie się więc, gdy do piekarnika wsuniecie foremkę z pięknie wyrośniętym ciastem, a wyjmiecie zdecydowanie niższy wypiek ;) Tak ma być.
W Polsce zjadamy bardzo dużo chleba, to wciąż podstawa śniadań i kolacji. Jeśli Twoje dziecko ma celiakię lub jest z innych przyczyn na diecie bezglutenowej, staraj się wykorzystać ten zwyczaj, by przemycać cenne składniki. W miarę możliwości zastępuj biały lub paczkowany chleb bezglutenowy razowym pieczywem, najlepiej pieczonym w domu. Bo choć piekarnie bezglutenowe obecnie znacznie ułatwiają nam życie, to nie zawsze ich wyroby służą naszemu zdrowiu. A przecież układ pokarmowy dziecka i dorosłego z celiakią wymaga szczególnego traktowania. Jeśli nie jesteś na razie gotowa, by piec własny chleb bezglutenowy, staraj się wybierać piekarnie, które zwracają uwagę na składniki. Przykład? Niedawno powstała Piekarnia Bezglutenowa Dr Żurek KLIK chlebbezglutenowy.eu – która wypieka kilka rodzajów chleba bezglutenowego, bez: hydroksypropylometylocelulozy, gumy ksantan, gumy guar, oleju rzepakowego, kwasu cytrynowego itp. Oczywiście są to składniki dopuszczone do produkcji żywności, ale nasze prababki raczej ich nie znały, a też piekły chleb:) Dodatkowo wszystkie chleby z piekarni Żurek są wzbogacone błonnikiem owsianym bezglutenowym.