Blog

3

Najlepszy razowy chleb bezglutenowy z thermomixa

13/02/2019

Najlepszy razowy chleb bezglutenowy z thermomixa

13/02/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Razowy chleb bezglutenowy jest najlepszym wyborem zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych z celiakią. Zawiera m. in. wiele błonnika, żelaza, witamin z grupy B. Dlatego dziś podrzucam przepis na najlepszy razowy chleb bezglutenowy z theromixem, ale przygotujecie go również bez użycia tejże maszyny. Razowy chleb bezglutenowy powstaje z jednorodnych mąk i bez żadnych zagęstników zastępujących gluten. Ma to dodatkową zaletę – ostrza thermomixa nie oblepiają się ciastem, jak ma to w przypadku wyrabiania chleba bezglutenowego na bazie mixów. Zatem zbierzcie potrzebne mąki i do dzieła :). Przy okazji dodam, że od lat jest to ulubiony chleb Zosi i Antka.

Składniki na razowy chleb bezglutenowy z thermomixem

 
  • 340 bezglutenowej mąki gryczanej
  • 160 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 140 g mąki bezglutenowej owsianej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży bezglutenowych
    lub 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • około 700 ml letniej wody
    może być gazowana
  • 5 łyżek nasion słonecznika lub płatków teff, pestek dyni, płatków owsianych itp.
    bez glutenu

Wykonanie w thermomixie razowego chleba bezglutenowego

  1. Do naczynia miksującego włóż ugotowane, obrane ziemniaki. Zmiel: 3 sekundy/obroty 5
  2. Wsyp wszystkie mąki oraz drożdże i cukier
  3. Wymieszaj: 5 sekund/obroty 7
  4. Dodaj sól oraz płatki lub pestki
  5. Wlej wodę
  6. Wyrabiaj ciasto na najlepszy razowy chleb bezglutenowy z thermomixem: 5 minut/interwał
  7. W czasie wyrabiania ciasta pomóż nożom, używając kilka razy kopystki do zamieszania
  8. Pod koniec wyrabiania dodaj olej
  9. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  10. Delikatnie posmaruj jego powierzchnię olejem i zrób nakłucia widelcem
  11. Przykryj keksówkę folią spożywczą i odstaw chleb do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto nie powinno wyrosnąć ponad brzegi formy, bo opadnie w piekarniku
  12. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Na dolną blachę wlej szklankę wody, by nawilżała piekarnik
  13. Wstaw keksówkę i piecz najlepszy razowy chleb bezglutenowy przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. 
  14. Wyjmij chleb z piekarnika, a dopiero po 10-15 minutach wyjmij go z formy i ustaw na metalowej kratce lub drewnianej desce.
  15. Krój dopiero po ostygnięciu, przechowuj w lnianym worku na pieczywo bezglutenowe
  16. Smacznego, bo to najlepszy razowy chleb bezglutenowy – bez miksów, bez zbędnych dodatków – sama natura i zdrowie ;)

Dlaczego dorośli i dzieci z celiakią powinni jeść razowy chleb bezglutenowy?

Wiele razy pisałam, że dieta bezglutenowa oparta głównie na gotowych produktach prowadzi do niedoborów pokarmowych. Dlatego jak najczęściej warto korzystać z produktów nieprzetworzonych, naturalnych, świeżych. Jednym z nich jest razowy chleb bezglutenowy z mąk pełnoziarnistych. Zawiera dużo błonnika i węglowodany złożone, co czyni zeń wypiek o niskim indeksie glikemicznym. Taki chleb zawiera również dużo białka oraz cenne dla organizmu aminokwasy, lizynę oraz metioninę, które odpowiadają między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, a także biorą udział w budowie kolagenu. 

To nieprawda, że dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej nie przepadają za razowcem. Owszem, najchętniej sięgają po jasne pieczywo bezglutenowe, przypominające pszenne wypieki.  Ale jeśli zaoferujemy im raz po raz pyszny, razowy chleb, jest szansa że oswoją się z jego smakiem i polubią :). Ten razowy chleb bezglutenowy z ziemniakami u nas jest hitem, zwłaszcza odkąd piekę go na pełnoziarnistej mące gryczanej i ryżowej. 

KOMENTARZE (3)

Ania 12/07/2022 17:34
A można bez ziemniaków? Mam do tego cukrzycę i powinnam spożywać produkty i niskim IG.
Agneszem 04/04/2020 21:52
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? W jakiej foremce je upiec?
Bezglutenowa Mama 05/04/2020 12:59
Konsystencja powinna być bardziej luźna, niż zbita, ale nadal gęsta :) Wiem, że to pokrętna odpowiedź, ale staram się, jak mogę :) Ciasto nie może być gliniaste - wtedy dodaj np. 1/4 szklanki wody. Jeśli jest zbyt płynne - dodaj pestki lub 1-2 łyżki mąki. Jak będziesz przekładać ciasto do keksówki, to ono nie ma spływać, ale ma się dawać lekko przełożyć..... Keksówka_ ok 10 x 30cm. Powodzenia! Pamiętaj, że ilość wody w przepisach bg jest zawsze orientacyjna.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się