Razowy chleb bezglutenowy jest najlepszym wyborem zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych z celiakią. Zawiera m. in. wiele błonnika, żelaza, witamin z grupy B. Dlatego dziś podrzucam przepis na najlepszy razowy chleb bezglutenowy z theromixem, ale przygotujecie go również bez użycia tejże maszyny. Razowy chleb bezglutenowy powstaje z jednorodnych mąk i bez żadnych zagęstników zastępujących gluten. Ma to dodatkową zaletę – ostrza thermomixa nie oblepiają się ciastem, jak ma to w przypadku wyrabiania chleba bezglutenowego na bazie mixów. Zatem zbierzcie potrzebne mąki i do dzieła :). Przy okazji dodam, że od lat jest to ulubiony chleb Zosi i Antka.
Wiele razy pisałam, że dieta bezglutenowa oparta głównie na gotowych produktach prowadzi do niedoborów pokarmowych. Dlatego jak najczęściej warto korzystać z produktów nieprzetworzonych, naturalnych, świeżych. Jednym z nich jest razowy chleb bezglutenowy z mąk pełnoziarnistych. Zawiera dużo błonnika i węglowodany złożone, co czyni zeń wypiek o niskim indeksie glikemicznym. Taki chleb zawiera również dużo białka oraz cenne dla organizmu aminokwasy, lizynę oraz metioninę, które odpowiadają między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, a także biorą udział w budowie kolagenu.
To nieprawda, że dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej nie przepadają za razowcem. Owszem, najchętniej sięgają po jasne pieczywo bezglutenowe, przypominające pszenne wypieki. Ale jeśli zaoferujemy im raz po raz pyszny, razowy chleb, jest szansa że oswoją się z jego smakiem i polubią :). Ten razowy chleb bezglutenowy z ziemniakami u nas jest hitem, zwłaszcza odkąd piekę go na pełnoziarnistej mące gryczanej i ryżowej.