Sierpień to szczyt sezonu na leczo – kto się zgadza? Pod dostatkiem jest cukinii i pomidorów polnych, które właśnie teraz mają najlepszą cenę. Jak przygotować leczo bezglutenowe? Tak samo, jak każde inne, lecz trzeba pamiętać, by użyć przypraw bez glutenu i kiełbasy lub parówek bezglutenowych. W moim rodzinnym domu właśnie latem leczo bezglutenowe było sztandarowym daniem. Mama przygotowywała je dla wszystkich domowników właśnie w wersji bezglutenowej. Pamiętam, że obowiązkowym składnikiem (oprócz cukinii i pomidorów) były liście laurowe i ziele angielskie. Jako dziecko ich nie cierpiałam, ale dziś również nie wyobrażam sobie tego dania bez tych przypraw. Jaki jest przepis na najlepsze leczo bezglutenowe? Łatwy, zerknijcie sami… I tak naprawdę możecie użyć mniej cukinii, a więcej pomidorów lub odwrotnie – w zależności od zawartości spiżarni.
Składniki (dla 4-5 osób)
- 1 duża cukinia
lub dwie mniejsze - 6-7 pomidorów
najlepiej polnych - 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- opakowanie (200 g) parówek
bezglutenowych - 3-4 łyżki tłuszczu
np. masło klarowane - 3 liście laurowe
bez śladowych ilości glutenu - 3 ziarenka ziela angielskiego
bez śladowych ilości glutenu - sól
- pieprz
- opcjonalnie 1 papryka
upieczona
Sposób przygotowania
Leczo bezglutenowe można przygotować w mig, jeśli zrezygnujesz z obierania ze skórki pomidorów i papryki. Zapewniam jednak, że obranie tych warzyw ze skórki wzniesie Twoje bezglutenowe leczo na wyżyny smaku… Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój w nieregularne kształty – i tak się rozgotują. Cukinię umyj – obierz ze skórki tylko wtedy, gdy cukinia jest bardzo dojrzała i duża. Pokrój ją w kostkę lub plastry – jak wolisz. Jeśli chcesz użyć papryki – upiecz ją przez około 20 minut w 200 stopniach C, przykryj na parę minut mokrą ściereczka, a następnie obierz ze skórki. Cebulę i czosnek posiekaj, odczekaj 10 minut i zeszklij na tłuszczu. Przełóż je do garnka, dodaj obrane ze skórki i skrojone pomidory, pokrojoną cukinię i opcjonalnie – pokrojoną paprykę bez skórki. Przypraw solą i pieprzem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około godzin – aż zmiękną warzywa. Raz po raz mieszaj leczo.
Na patelni podgrzej odrobinę tłuszczu. Pokrój bezglutenowe parówki lub kiełbasę w plastry i lekko podsmaż. W zdrowszej wersji leczo bezglutenowego po prostu dodaj pokrojoną parówkę bezpośrednio do potrawy, pod koniec gotowania. Dopraw anie do smaku, możesz np. dodać bazylię lub oregano (świeże lub suszone). Gotowe – smacznego!

Jak wzbogacić leczo bezglutenowe?
Moja Mama miała swój sposób na wzbogacenie leczo w wartości odżywcze i kalorie – gdy serwowała leczo bezglutenowe na obiad lub kolację, czasem dodawała do dania ugotowany ryż. Dzięki temu posiłek stawał się bogatszy o pożywne i zdrowe węglowodany, ważne w codziennej diecie dzieci i dorosłych. Mnie bardzo smakowało to leczo bezglutenowe z ryżem – i jest jednym ze wspomnień z bezglutenowej kuchni w rodzinnym domu.