Blog

2

Na Walentynki: prosty przepis na romantyczne brownie bezglutenowe espresso

10/02/2024

Na Walentynki: prosty przepis na romantyczne brownie bezglutenowe espresso

10/02/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 60 minut
Poziom Łatwe
Budżet Drogie

Romantyczna uczta walentynkowa i prosty przepis na brownie bezglutenowe espresso

Niby banalne ciasto, ale w moim wydaniu to romantyczne brownie bezglutenowe na Walentynki. Pyszne dla par, ale podbije podniebienia przyjaciół czy bliskich, na spotkaniach z okazji 14 lutego i nie tylko. 

Czekolada, duużo czekolady(!), suszone mango, maliny, espresso... - to bogactwo i połączenie smaków niesie zapowiedź romantycznej uczty w Walentynki. Świeczki, róże, lampka dobrego czerwonego wina... I pyszne brownie bezglutenowe espresso.

To bardzo prosty, niewymagający przepis - naprawdę dla każdego! Zadbałam też o składniki, by były łatwo dostępne. To co, kto upiecze ze mną bezglutenowe brownie espresso?

Staram się, by moje przepisy bezglutenowe były atrakcyjne nie tylko dla osób wprawionych w kuchni, ale również dla początkujących. I ten przepis właśnie taki jest. 

WAŻNE: bezglutenowe brownie z espresso najlepiej upiecz dzień przed Walentynkami, by mogło się dobrze schłodzić.

Składniki

  • w sumie 400 g deserowej czekolady bez glutenu
  • 200 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 65 g kukurydzianej mąki bezglutenowej
  • 65 g skrobi ziemniaczanej bez glutenu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 150 g suszonego mango (do kupienia w Lidlu i w PięćPrzemian.com.pl)
  • opcjonalnie kilka mrożonych lub świeżych malin do dekoracji
Suszone mango kupisz w Lidlu lub w sklepie PięćPrzemian.com.pl
przepis na brownie bezglutenowe espresso

Wykonanie - kąpiel wodna

  • 250 g czekolady połam na kawałki, masło pokrój na kilka porcji.
  • Oba składniki włóż do metalowej miski
  • Do rondelka wlej 1-2 cm wody
  • Ustaw na nim miskę (by jej dno nie dotykało do powierzchni wody)
  • Ustaw rondelek na kuchence, gotuj kilka minut na małym ogniu - do rozpuszczenia czekolady i masła
  • Mieszaj raz po raz, by powstała jednolita masa bez grudek, bez rozwarstwień
  • Zestaw miskę z rondla, ostudź masę, by była letnia i nadal płynna
przepis na bezglutenowe brownie na walentynki

Wykonanie ciasta

  • Formę o wymiarach około 18 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • Zmieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko
  • 150 g czekolady pokrój na kawałki
  • Przygotuj i ostudź kawę espresso (może być mocna kawa rozpuszczalna)
  • Wbij do misji 2 jajka i 1 żółtko
  • Mango pokrój na kawałki
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzałka gór - dół
  • Miksuj jajka przez kilkanaście sekund, wsyp cukier i ubijaj jeszcze przez kilkanaście sekund
  • Wlej czekoladę z masłem, miksuj chwilę na małych obrotach
  • Dodaj mąki, wlej espresso, zmiksuj na małych obrotach
  • Wsyp czekoladę i 100 g mango, wymieszaj łyżką
  • Przelej ciasto do formy, udekoruj malinami i pozostałym mango (lub samym mango)
prosty przepis na ciasto bezglutenowe na walentynki

Pieczenie

  • Bezglutenowe brownie z espresso piecze się nieco dłużej, niż to tradycyjne
  • Piecz na środkowej półce przez około 60 minut, do lekko wilgotnego patyczka
  • Zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze na około 30 minut
  • Wyjmij formę, zostaw w niej brownie do zupełnego ostudzenia
  • Następnie wstaw formę do lodówki na kilka godzin
blog bezglutenowy najwiekszy

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                                       👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE (2)

Kinga 13/02/2024 22:50
Czy bakalie z Lidla bez ostrzeżeń o zawartości glutenu, ale bez opisu „bezglutenowe” są bezpieczne? Jaka czekolada jest bezpieczna? Jesteśmy na samym początku drogi, jeszcze się gubimy.
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:34
Kinga, nic dziwnego, że się gubicie, ja jestem na diecie 45 lat i jeszcze ciągle się uczę :) Tak, bakalie z Lidla bez oznaczenia bezglutenowe" i bez ostrzeżenia o możliwej obecności glutenu / pszenicy / zbóż są dla nas bezpieczne; ta sama zasada dotyczy czekolad - ja w Lidlu zazwyczaj kupuję ekwadorską ciemną 70% :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się