Wszystko zostało zjedzone w weekend, co do okruszka, bezglutenowego oczywiście, bo w piekarni Putka Bez Glutenu wszystko jest 100% glutenfree.
Tym razem zamówiłam na weekend kilka nowości i nie żałuję. To bezmleczne i bezglutenowe ciasto z rabarbarem oraz drożdżówki z jagodą kamczacką oraz z porzeczką.
Od razu dzielę się z Wami opinią o nowościach i zachęcam do spróbowania, bo w u Putki pewne wypieki pojawiają się tylko sezonowo i potem znikają na cały rok!
Obie drożdżówki: ta z nadzieniem porzeczkowym oraz jagodzianka z jagodą kamczacką są genialne, jak wszystkie drożdżówki Putki. Obie są delikatnie kwaskowe, ale na tyle subtelnie, że dorosły doceni, a dziecko nie zauważy. Jak dla nas: rewelacja. Obie drożdżówki są bezmleczne.
No i jeszcze placek z rabarbarem, smakuje domowy, jak ucierany, na jajkach, ale bez mleka (dobra informacja dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, które zazwyczaj nie mają zbyt wielkiego wyboru w sklepach i piekarniach internetowych). Jest puszysty i lekki, a kwaskowość rabarbaru jest idealna.
A Wam jak smakują czerwcowe nowości od Putki? Kupujecie je stacjonarnie, czy częściej przez Internet?
Oto skład ciasta bezglutenowego z rabarbarem: rabarbar (41%), skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, cukier, JAJA, oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy), cynamon, woda, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), emulgatory: E481, E472e, sól, naturalny aromat wanilii Burbon, skrobia ryżowa, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa. Placek o wadze 260 g kosztuje 14 zł. Drożdżówki (100 g) - 6 zł.
Ciasta i pieczywo Putka Bez Glutenu możecie kupić stacjonarnie w Warszawie i Łodzi, a także w sklepie internetowym (darmowa wysyłka już przy zamówieniu za 89 zł!). Link znajdziecie powyżej
KOMENTARZE